Daca ar fi sa dam numele compozitorului care face legatura intre Renastere si Baroc, acela ar fi probabil Claudio Monteverdi.
Monteverdi s-a nascut in Cremona, Italia, la data de 15 mai 1567. Primii douazeci si patru de ani i-a petrecut la Cremona, in orasul viorilor. Aici isi dezvolta talentul sub indrumarea lui Marc’ Antonio Ingegneri, caruia ii dedica primele trei lucrari ale sale.
Monteverdi a ajuns la un grad de popularitate neobisnuit de mare printre contemporani. Operele sale apar pe toate scenele importante din lume, madrigalurile sunt de mult clasice si unele piese sacre sunt de asemenea foarte cunoscute.
Monteverdi a fost fascinat de ideea unei piese de teatru pe muzica si de problemele care le ridica acest gen de compozitie. Pentru prima data in istorie exista o unitate deplina intre drama si muzica.
In anul 1590 este angajat la curtea Ducelui de Mantua. Aici incepe sa schiteze prima sa opera, "Euridice" (1601). In anul 1607 compune "Scherzouri muzicale" (lucrare muzicala pentru trei voci), urmata de cea care va fi considerata intr-adevar prima opera "Orfeu". Termenul de "opera" nu se folosea in aceea perioada, de aceea Monteverdi a numit "Orfeu" - favola in musica - poveste cu muzica.
Remarcabil este spectrul neobisnuit de larg de instrumente care acompaniaza nelinistea si durerea lui Orfeu, care permite dealtfel chiar executarea unei mici uverturi, precum si a pasajelor instrumentale intre acte. Monteverdi pune prin aceasta inovatie bazele orchestratiei operei moderne, ceea ce il determina pe Theodor W. Adorno (1978) sa declare ca tocmai lui Orfeu i se datoreaza arhetipul operei.
Apartinand primei jumatati a secolului al XVII-lea, operele lui Monteverdi n-au avut sansa sa fie tiparite, multe dintre ele pierzandu-se. Au fost necesari peste 300 de ani pentru a fi redescoperit. Din pacate, din prima opera nu s-a pastrat decat prima bucata, intitulata "Lamento".
"Licori care simulau nebunia" (1627) este considerata prima opera comica din istoria muzicii. Lucrarea, insa, s-a pierdut, alaturi de alte compozitii precum "Armida" si "Delia si Ulise".
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.