Claudia Millian, poeta simbolista, traducatoare si publicista, s-a nascut la Bucuresti pe 21 februarie 1887. Dupa absolvirea studiilor liceale la Ploiesti revine in orasul natal pentru a studia la Scoala de Belle-Arte. Urmeaza apoi si Conservatorul de Arta Dramatica, in clasa Luciei Sturdza-Bulandra.
In perioada interbelica activeaza ca profesoara de desen si istoria artelor, urmand ca mai tarziu sa fie directoare la Scoala de Sericicultura. Claudia Millian a debutat in anul 1906 in ziarul ploiestean ,,Lumina'' cu poezia ,,Din trecut''. Ulterior, versurile i-au fost publicate in mai multe periodice ale vremii, in “Vointa Prahovei", „Biruinta", „Viata", „Falanga", „Versuri si proza",etc.
Millian si-a semnat o parte din poezii cu pseudonimul Claudia Cridim, iar sub pseudonimul Dinu Serban a publicat opt piese de teatru: Dupa paravan, Rozina, Fericirea mea, Vreau sa traiesc, Sapte gaste potcovite, Veronica Micle, Ana Ipatescu si Dinozaurii. In anul 1914 devine sotia poetului Ion Minulescu si debuteaza pe scena Teatrului National din Bucuresti cu piesa “Masca”. Tot in acelasi an ii apare prima placheta de versuri, “Garoafe rosii”. Au urmat alte doua volume de poezii, “Cantari pentru pasarea albastra” in 1922, pentru care poeta a fost distinsa cu Premiul Societatii Scriitorilor Romani, si “Intregire” in 1936.
In perioada 1924-1927, Claudia Millian locuieste la Paris, unde contribuie la infiintarea Societatii Scriitorilor Romani din Franta si activeaza in favoarea amplificarii relatiilor dintre oamenii de arta francezi si romani, actiune recunoscuta oficial prin acordarea decoratiei Les Palmes Academiques. Din anul 1911 este membra a Societatii Scriitorilor Romani, iar mai tarziu devine si membra a Societatii Autorilor Dramatici din Romania. Claudia Millian s-a stins din viata pe 21 septembrie 1961 la Bucuresti, si este inmormantata la Cimitirul Bellu.
A.I.
editor artline.ro