Palatul Imperial din Kyoto (Kyoto Gosho), resedinta a Familiei Imperiale pana in 1868, cand capitala s-a mutat la Tokyo este astazi un ansamblu impresionant, refacut de nu mai putin de opt ori de-a lungul istoriei sale - din cauza incendiilor repetate. Poate fi admirat in Parcul Imperial din Kyoto, fiind unul dintre simbolurile nationale ale Japoniei. Cei care vor sa descopere Japonia isi pot incepe vizita de aici, unde sub indrumarea ghizilor pot vedea splendoarea traditiilor si arhitecturii clasice nipone.
Constructia palatului a fost terminata in jurul anului 750, cand era potrivit surselor de epoca mult diferita fata de ansamblul ce poate fi admirat astazi. Cladirea de astazi a fost terminata in 1855, in stilul perioadei Heian. Alaturi de Resedinta Imperiala, ansamblul Palatului Imperial include si alte cladiri : Shishinden (sala de ceremonii), Seiryoden, Kogosho (sala unde se reuneau membrii Curtii Imperiale), Ogakumonsho (biblioteca), mai multe locuinte pentru Imparateasa, aristocrati si oficiali, cladiri administrative etc.
In Shishinden, cea mai importanta parte a complexului, aveau loc cele mai importante ceremonii oficiale, precum incoronarea Imparatului sau desemnarea printului mostenitor. Este o structura de dimensiuni impresionante, 33 pe 23 metri, in stil traditional nipon, iar scara principala este strajuita de copaci, cu un rol simbolic. Tronul Imparatului merita admirat, fiind situat pe un postament octogonal, care il ridica la aproape cinci metri de podea, accentuand astfel importanta Imparatului in Japonia. In Seiryouden Imparatul obisnuia sa se retraga pentru discutii cu oamenii de incredere, dar cladirea gazduia adesea si alte intalniri, multe dintre ele cu diplomatii straini. Intregul complex este protejat de ziduri si are mai multe porti de intrare.
Usile si portile de intrare respectau ierarhia societatii traditionale, existand usi pentru imparat, pentru nobili, pentru oficialii de rang mai mic, si era strict interzisa, sub amenintarea pedepselor cele mai aspre, sa intri pe usa nepotrivita. Nici macar imparateasa nu ar fi putut intra pe usa destinata imparatului, daca nu era insotita de acesta. Cei care doreau - si aveau sansa - unei audiente la imparat puteau astepta in cele trei Sali speciale. Prima dintre ele, cea mai apropiata de rege, era Sala Leului, si foarte putini ajungeau aici, doar cei cu adevarat apreciati la curte. A doua camera, Sala Cocorului, era destinata oficialilor de rang mai mic, in timp ce a treia, Sala Florii de Cires, era si cea mai mica.
In afara valorii arhitecturale, Palatul Imperial din Kyoto este fascinant si pentru cei interesati de arta si traditiile nipone, aici gasindu-se unele dintre cele mai valoroase opere de arta traditionala. Pe langa complexul arhitectural, vizitati Gradina Imperiala, una dintre cele mai frumoase din lume, atent ingrijita si astazi ca in urma cu sute de ani.