Civita di Bagnoregio este un oras aflat in centrul Italiei, situat la o distanta de aproximativ 124 kilometri de Capitala. Ultima parte a drumului spre oras se face pe jos, podul de acces fiind destinat doar traficului pietonal. Intrarea in oras se face pe sub o arcada ce dateaza din secolul XII. Civita a fost fondata de etrusci acum 2500 de ani, pe varful unui platou vulcanic, cu vedere spre valea raului Tibru.
Mai putin cunoscuta decat Siena sau Assisi, Civita di Bagnoregio a ramas neatinsa de civilizatia moderna din cauza reliefului. Orasul este cunoscut si ca locul nasterii Sfantului Bonaventura, sfant ce a trait in secolul al XIII-lea. Orasul a intrat in declin incepand din secolul al XVI-lea, iar dupa cutremurul de la sfarsitul secolului al XVII-lea episcopul si reprezentantii municipalitatii au fost nevoiti sa paraseasca localitatea. La acea vreme Civita facea parte din Statele Papale.
Eroziunea accelerata transforma Civita intr-o insula, fiind numita de italieni -"il paese che muore" - "orasul care este pe moarte". In tot acest timp orasul a fost locuit. Astazi populatia variaza in functie de sezon, de la 10 persoane in timpul iernii la peste 100 in timpul verii. Localnicii sunt deschisi cu turistii si dispusi sa impartaseasca stilul lor de viata precum si istoria locului.
Orasul este admirat pentru arhirectura, care a ramas in mare parte intacta tocmai datorita izolarii, nefiind intens populat in ultimele secole. Ca in majoritatea localitatilor de acest tip, biserica este punctul central al urbei. Nu exista liste de atractii, ghidaje turistice, tururi istorice sau muzee. Insa, fiecare piata si fiecare alee are povestea ei. Putem spune ca Civita este visul oricarui artist. Civita este o destinatia perfecta pentru cei pasionati de istorie dar si pentru cei ce vor sa descopere zonele rustice ale Italiei.
A.I.
Martie 2016