O echipa de cercetatori a descoperit urme ale civilizatiei indoneziene Tambora, ce a fost distrusa in 1815 de cea mai mare eruptie vulcanica. Eruptia Muntelui Tambora a avut loc pe 10 aprilie 1815, ingropandu-i sub lava pe locuitorii insulei Sumbawa si facand cel putin 88.000 de victime. Eruptia a fost de cel putin patru ori mai puternica decat cea a vulcanului Krakatoa din 1883, celebra eruptie de la Pompei fiind doar o gluma pe langa cea de pe insula Sumbawa.
Cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, cercetatorii americani si indonezieni au descoperit un sit cu obiecte din ceramica si oseminte. In urma sapaturilor s-au gasit ramasitele unei locuinte, vase din lut si ceramica, unelte din bronz si oase umane carbonizate, toate ingropate in sedimente vulcanice.
Eruptia din 1815 a emanat 400 de milioane de tone de gaze sulfuroase in atmosfera, provocand o racire a vremii si a dus la "anul fara vara", cum a fost numita de catre istorici perioada urmatoare. Efectele au fost pe scara larga. Culturile din Maine au fost distruse de ger in iunie-august, iar in Franta si Germania recoltele de struguri si porumb au fost la randul lor distruse sau grav afectate.
Civilizatia de pe insula Sumbawa i-a pasionat pe istorici si cercetatori inca din secolul XIX, cand primii exploratori, olandezi si britanici, au ajuns aici. Prima surpriza a fost ca limbajul folosit de localnici nu semana cu cel vorbit in Indonezia, ci mai curand cu cel utilizat in Indochina. Potrivit unor teorii, civilizatia Tambora ar fi originara din Indochina sau cel putin a avut o lunga perioada de schimburi comerciale cu aceasta regiune. O dovada in acest sens ar fi similitudinile dintre vasele de ceramica descoperite aici si cele traditionale din Vietnam. Ramasitele umane carbonizate descoperite apartin, dupa primele estimari, unei familii compuse din doi membri. Un schelet a fost gasit intr-o camera care se presupune ca servea ca bucatarie, alaturi de un cutit din metal si cateva cioburi de sticla, iar celalalt aproape de usa de intrare. Cercetarile au fost efectuate de cercetatori de la University of North Carolina din Wilmington si de la Institutul Indonezian de Vulcanologie.