Adesea cuvantul civilizatie este folosit ca sinonim pentru termenul cultura atat in cercurile academice cat si in cele populare. Fiecare fiinta umana participa la alcatuirea unei culturi definita de obiceiuri, credinte, valori, comportament.
Care este cea mai veche civilizatie din lume?
Sumerienii sunt prezenti in istorie cu o bogata civilizatie ce isi are inceputul in jurul anului 4000 I.Hr. Numeroase izvoare sustin ca sumerienii au fost primii care au ridicat un oras.
Egiptul are si el o istorie timpurie (3200 I.Hr ), fiind cel mai vechi stat din lume, cu administratie, fiscalitate, justitie si armata. Egiptul antic a creat si o remarcabila cultura spirituala.
Privind perioada de inceput pentru cele doua civilizatii, cea sumeriana este prima, insa in privinta cronologiei expansiunii culturale si urbane Egiptul ocupa prima pozitie.
In privinta celei mai vechi civilizatii sunt discutii aprinse si astazi. Unii fac referire adesea si la tablitele de la Tartaria, descoperite in judetul Alba.
Aceste tablite, trei la numar, au fost descoperite in 1961. Doua dintre ele sunt acoperite cu reprezentari stilizate de obiecte sau motive din natura, iar cea de-a treia cuprinde patru grupuri de semne ce sunt despartite de linii.
Tablitele sumeriene de la Uruk si Djemdet Nasr dateaza de la sfarsitul celui de-al patrulea mileniu I.Hr, iar similitudinile dintre acestea si cele de la Tartaria conduc catre ipoteza conform careia gruparile de semne de pe tablitele descoperite in judetul Alba ar reprezenta o modalitate de scriere straveche.
De asemenea, tablitele de la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decat alte dovezi arheologice ce atesta scrierile stravechi din Sumeria. Daca s-ar admite ca acele grupari de semne sunt intr-adevar scrieri, ar fi cele mai vechi din intreaga lume.
O discutie aprinsa pe acest subiect se regaseste pe forumul site-ului allempires.com, unde ipoteza ca civilizatia a inceput in Carpati, un peisaj perfect pentru evolutia omului, este adoptata de multi ca fiind adevarata.
"Inaintea gloriei care a fost Grecia si Roma, inainte chiar de primele orase ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trait in valea de jos a Dunarii si la poalele Balcanilor oameni care au fost primii in arta, tehnologie si comert la mare distanta" scrie The New York Times in data de 30 noiembrie 2009 in sectiunea Science referindu-se la expozitia “A Lost European Culture, Pulled From Obscurity”, deschisa pana in data de 25 aprilie 2010 si gazduita de catre Institute for the Study of the Ancient World de la Universitatea din New York.