In acesti 5 ani, compania a redat comunitatii un numar de 25 de posturi de transformare din Bucuresti, Constanta si Timisoara. Acestea au fost transformate din simple constructii in adevarate picturi urbane care infrumuseteaza zonele in care sunt amplasate, dar in acelasi timp spun si povestea lor.
Proiectul City of Energy a implicat, in cei cinci ani de existenta, aproximativ 30 dintre cei mai apreciati artisti urbani ai momentului, contribuind astfel si la sustinerea acestei comunitati. In total, acestia au pictat, din 2011 si pana la finalul acestui an, o suprafata totala de aproape 400mp, folosind peste 125 kg de vopsea.
Anul acesta, proiectul a fost inaugurat, ca si in anii precedenti, cu ocazia Turneului de tenis ATP Nastase -Tiriac Trophy, pe care Enel Romania il sponsorizeaza de peste 10 ani. Pentru a marca editia cu numarul 20 a acestui turneu la Bucuresti, in luna aprilie a acestui an, primul post de transformare ales de Enel pentru programul de anul acesta a fost cel situat in Parcul Izvor, folosit ca suport pentru picturi ce infatiseaza imagini din istoria tenisului.
Astfel, cei patru pereti ai postului de transformare Enel aflat in Parcul Izvor din Bucuresti au fost transformati intr-o opera de arta moderna semnata de artistul Alex Baciu si inaugurata odata cu meciul demonstrativ de dublu dintre echipa formata din Ilie Nastase si Andrei Pavel si, de cealalta parte a fileului, din Mansour Bahrami si Henri Leconte.
Tot anul acesta, Enel Romania impreuna cu Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare au marcat Ziua Internationala de Constientizare a Sindromului Dravet, prin inaugurarea unui post de transformare, pictat de artisti urbani cu "Supereroul Dravet” - un personaj creat de o fetita de 8 ani, al carei prieten sufera de acest tip rar si sever de epilepsie.
Un alt post de transformare a fost inaugurat in luna octombrie la Timisoara, pe malul raului Bega, in timp ce ultima lucrare a anului a fost realizata in noiembrie, pe peretii unui post de transformare din incinta Scolii nr. 165 din zona Berceni din Bucuresti, care au devenit, peste noapte, purtatori ai simbolurilor energiei vii care ne inconjoara.
In 2014, proiectul City of Energy a debutat in cadrul aceluiasi Turneu de Tenis ATP Nastase Tiriac, unul din posturile sale de transformare din apropierea Arenelor BNR devenind, peste noapte, o opera de arta urbana moderna semnata de artistul Obie Platon. Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviatiei romane in Parcul Kiseleff, sub semnatura artistilor urbani Fear si Suflo, unul in zona Grozavesti, dedicat vietii active a studentilor si tinerilor si unul langa Piata Giulesti, reprezentand cele mai frumoase castele din Romania. Tot in anul anterior, Enel Romania a sarbatorit Ziua Marinei in statiunea Mamaia, dedicand un post de transformare simbolurilor marine, semnat de catre Mihai Comanescu – dar si 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradala din Timisoara, printr-un post de transformare ce poarta semnatura artistului Alex Baciu.
In Bucuresti, doar in 2013, proiectul a lasat in urma o uriasa carte de colorat, umpluta de culoare cu ajutorul a zeci de copii, parinti si bunici, primul anamorfic din Romania, un post de transformare inspirat din stilul celebrului Jackson Pollock si alte doua posturi de transformare ce sintetizeaza, prin portretele unor personalitati marcante, sute de ani de istorie a electricitatii. In Constanta, Enel a celebrat ziua Biodiversitatii, dedicand un post de transformare speciilor de plante, pasari si mamifere pe cale de disparitie sau amenintate cu disparitia din zona Dobrogei si a Marii Negre.
In 2011 si 2012, anii de inceput ai proiectului, City of Energy a contribuit, prin intermediul unui parteneriat cu Ministerul Culturii si Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, la descoperirea de noi talente prin concursuri de design jurizate de nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy, Pisica Patrata, Aitch, Noper si Kitra. Evenimentele au fost completate cu o expozitie de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentati artisti graffiti din Romania. A fost un prim pas facut de Enel pentru a umple de culoare Bucurestiul.
Mai multe informatii despre proiectul City of Energy gasiti pe contul de Tumblr dedicat City of Energy, dar si pe contul de Facebook Enel Sharing Romania.
Despre City of Energy
Proiectul City of Energy contribuie la imbunatatirea si schimbarea oraselor in care traim in locuri pline de culoare si energie, oferind posturile sale de transformare ca suport pentru arta urbana! Urmand modelul pe care compania l-a implementat cu mult succes in Spania, City of Energy s-a dovedit a fi un real succes pentru Romania si a fost primit cu mult entuziasm de comunitatea urbana. Reprezentantii acestei comunitati au avut ocazia sa isi lase amprenta in diferite zone ale Bucurestiului, Timisoarei si Constantei, schimband posturile de tranformare Enel in opere de arta moderne.
Despre Enel
Enel este o companie energetica multinationala, jucand un rol important pe piata de electricitate si gaze naturale din lume, concentrandu-se in special in Europa si America latina. Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari de pe patru continente, are o capacitate instalata neta de 89 GW, genereaza electricitate si gaz printr-o retea ce acopera circa 1,9 milioane km. Cu cei 61 de milioane de consumatori in toata lumea, Enel detine cea mai mare baza de clienti comparativ cu societatile europene din acest sector si este printre cele mai mari companii de electricitate de pe continent in ceea ce priveste capacitatea instalata si EBITDA raportat.
Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 2,7 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind aproape o treime din piata locala de distributie. Enel continua dezvoltarea unui program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, modernizarea retelei si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.
Decembrie 2015