Esentele tari se tin in sticle mici, spune un proverb contemporan valabil si pentru satul Cisnadioara care se pituleaza la poalele Muntilor Cibin de multe secole, dorind parca sa ocroteasca valorile traditionale ale culturii sasesti. Din punct de vedere morfologic asezarea prezinta oarecare trasaturi urbane insa populatia nu foarte numeroasa ofera celor obisnuiti cu agitatia marilor orase senzatia de "strazi pustii".
Localitatea se afla la numai 2 km de Cisnadie si la circa 10 km de Sibiu, fiind un loc de odihna din ce in ce mai ravnit in judetul Sibiu si nu numai. Frumusetile naturale si monumentele de mare insemnatate istorica sunt dublate periodic de evenimente culturale (expozitii, concerte, spectacole) care insufletesc mica asezare.
Privind catre sud este imposibil sa nu observi dealul proeminent pe care vegheaza bazilica in stil romanic din a doua jumatate a scolului al XII-lea, una dintre cele mai reprezentative de pe teritoriul Transilvaniei. "Cetatea", dupa cum o numesc localnicii a fost construita din piatra, si prezinta nava centrala, doua nave laterale, cor, absida centrala si doua abside laterale. Intrucat a fost inchinata Sf Arhanghel Mihail stramosii sasilor de astazi au numit satul Michelsberg.
Zidul din jurul bisericii, prevazut cu un turn de poarta interior pe partea de sud, a fost ridicat la inceputul secolului al XIII-lea cu drum de straja zidit si creneluri. De fapt, intreg platoul pe care este construita bazilica a fost candva inconjurat de o incinta cu ziduri de piatra cu inaltimea de 4-6 m spre exterior si 2-3 m in interior.
Daca doriti sa ascultati cea mai veche orga cu tuburi din Transilvania inca functionala va aflati in locul potrivit. Biserica evanghelica din centrul satului, ridicata pe locul alteia mai vechi apartinand aceluiasi rit, in anul 1764, corespunde stilului baroc.
Fata in fata cu biserica evanghelica se afla Expozitia Muzeala de Etnografie Cisnadioara, organizata in 1971. Aici se pot vedea piese de textile, ceramica şi lemn create de catre populatia saseasca din sudul Transilvaniei.