Organizat de Primaria Bucuresti, Festivalul "Muzici si traditii in Cismigiu", aflat la prima editie, propune, timp de trei zile, o serie de manifestari traditionale adevarate. Parada de costume populare care va deschide Festivalul implica peste 400 de oameni, alaiul urmand sa strabata traseul Piata Amzei - Strada Christian Tell - Calea Victoriei - Aleea Kretzulescu - Piata Walter Maracineanu - Parcul Cismigiu, vineri, incepand cu ora 15.00, cand traficul rutier se va opri pe banda intai pe Calea Victoriei, precum si pe celelalte strazi de pe traseu, dupa cum a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Claudia Virlan, directorul festivalului. Grupuri precum Dubasii din Feregi, Ceterasii din Ceaus-Mures (experti ai tuturor muzicilor de pe Tarnave: romanesti, unguresti, tiganesti si sasesti), Grupul Iza din Maramures (foto) si Banda Fratilor Pasca din Carei vor poposi la Bucuresti in acest sfarsit de saptamana. Dupa ce au cantat alaturi de Goran Bregovic in Italia, iar apoi au participat la concertul "Odiseea Pacii" al lui Emir Kusturica, fratii Lucan vor canta acum in Cismigiu. Tot acolo, Heghedusii din Bihor vor aduce "higheghea" - o vioara neobisnuita ce foloseste ca rezonator o palnie metalica. In total, aproape 30 de fanfare, tarafuri si ansambluri, inclusiv unele ale minoritatilor, au fost selectate pentru sectiunea Muzica a evenimentului.
Selectia grupurilor de dansatori, a tarafurilor, a fanfarelor taranesti si a ansamblurilor folclorice a fost facuta de cercetatori si experti ai Muzeului Taranului Roman. Precizand ca principiile selectiei au fost adevarul si calitatea, Florin Iordan de la MTR a declarat ca "Acest festival va strange elita din muzica traditionala din Romania".
La sectiunea Mestesugari, vor fi prezentate bucurestenilor ceramica de Kuty sau Horezu, broderii si tesaturi din Salva ori Botiza, icoane din Brad, Cugir si Alexandria. Peste 40 de mesteri vor reconstitui intr-o scenografie contemporana traditiile centrelor vechi de arta taraneasca, potrivit Lilei Passima, de la acelasi Muzeu al Taranului Roman. Cei care vor ajunge in weekend pe Aleea Mestesugarilor se vor intalni cu rudari si cioplitori in lemn, olari si caldarari si vor putea cumpara impletituri, podoabe, masti, instrumente muzicale, turta dulce si suc de mere natural. Sectiunea Gastronomie a festivalului este completata de "Papa la Soni". "Soni va functiona pana tarziu seara si, cu lautarii alaturi, nu va fi rau deloc", a spus Cornel Todea, regizorul evenimentului.
Festivalul este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare si Directia de Cultura, cu sprijinul ArCuB si al Centrului Cultural Mogosoaia. (M.A.)