Localizare si cadru natural
Insula Cipru se gaseste in estul Marii Mediterane si este puntea dintre trei continente: Asia, Africa si Europa. Cipru este a treia insula ca marime din Marea Mediterana dupa Sicilia si Sardinia. Lungimea liniei de coasta este de 648 km.
Distantele aproximative pana la coastele vecine sunt: 800 km pana in Grecia continentala, 380 km pana in Egipt, 105 km pana in Siria si 75 km pana la malul turcilor. Insula are o forma neregulata, partea de nord-est avind o forma ascutita spre directia coastei de vest a Siriei. Latimea maxima, de la Cape Gata la Cape Kormakiti, este de circa 90 km.
Relieful insulei este reprezentat de doua mari lanturi muntoase, de la vest la est, intre care este situata o intindere mare de campie. Cel mai inalt varf din Cipru este Olimp, cu 1952 m, situat in Muntii Troods. Acestia sunt foarte impaduriti si ocupa aproape in totalitate sud-vestul insulei.
Clima insulei este de tip mediteraneean, cu veri calde si uscate si ierni temperate. In zonele interioare insulei aerul este foarte uscat si favorizeaza producerea incendiilor de padure. Hidrografia tarii este aproape inexistenta. Singurele rauri cu regim permanent de curgere sunt Yialias si Peidos.
Deseori pe insula sunt prezenti curenti de aer cald. Clima a influentat peisajul facandu-l ideal pentru arbori precum maslinul. Alte culturile adaptate pe aceste terenuri sunt cea de lamai si alte varietati de pomi fructiferi resistenti la seceta in verile cipriote. Aproape jumatate din suprafata Ciprului este exploatata agricol, iar mai bine din 20% din teritoriu este impadurit.
Populatie
Ceea ce face din Cipru o tara atractiva si fascinanta pentru turisti este tocmai istoria lunga si tulburata a tarii, datind din anul 7.500 I.C. Insula Cipru a cunoscut numeroase stapaniri in decursul istoriei. In secolul al XII-lea a fost ocupata de cruciati pana in 1489, cand a trecut sub stapanire venetiana. In 1571 a fost ocupata de Imperiul Otoman, iar in 1878 de Imperiul Britanic. In 1960 Ciprul a obtinut independenta de stat, constituindu-se ca republica federala binationala (greaca si turca), in cadrul Commonwealth-ului Britanic. In 2001, populatia totala era estimata la 762.887 de locuitori.
Societatea cipriota este formata din doua nationalitati: greaca si turca, alaturi de care exista o importanta comunitate de armeni. Limbile oficiale ale statului sunt limba greaca si turca, insa datorita turismului, engleza este vorbita si ea in majoritatea oraselor. Teritoriul Ciprului este impartit in 6 districte: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia si Paphos.
Topul oraselor de vizitat
Principalele orase ale insulei sunt: Nicosia (capitala, 197,800 de locuitori in anul 2000), Limassol, Larnaca, Famagusta, Paphos, Kyrenia si Morphou, in conditiile in care gradul de urbanizare detine o pondere de 56 %. Nicosia este un oras al contrastelor, la fel ca si intreaga insula.Cel mai impresionant muzeu istoric al capitalei ramine a fi muzeul "Cipru”, colectiile caruia dateaza Era Neolitica. Fiind o capitala veche, care dateaza mai mult de 1000 ani, este firesc ca interesul pentru acest oras sa fie unul multiplu, atat economic cat si istoric.
Turistii au posibilitatea de a intalni pe intreaga suprafata a insulei peisaje arheologice, muzee, bazilici, case traditionale. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse trei obiective culturale cipriote: Situl arheologic de la Paphos, Bisericile cu picturi murale din regiunea Troodos si Vestigiile arheologice de la Choirokoitia.
De asemenea, turistii pot merge pe strazi pavate si poduri medievale, pot lua parte la sarbatori, festivale anuale sau la culesul citricelor sau maslinelor. Un numar mare de straini sunt atrasi cu ocazia desfasurarii Raliului Ciprului, inclus in Campionatul Mondial de Raliuri. Vizitatorii Ciprului au de asemenea oportunitatea de a vizita tarile invecinate in vase luxoase de croaziera. Agentiile de voiaj ofera frecvent croaziere in Egipt, Grecia si insulele din apropiere.
Inconveniente
Probleme actuale cu care se confrunta Cipru tin indeosebi de mediu si afecteaza atat turistii, cat mai ales localnicii. Exista probleme majore in ceea ce priveste resursele de apa (salinitate crescuta), poluarea apei (din cauza deversarilor industriale), degradarea coastei si distrugerea habitatelor naturale cauzate de urbanizare. Activitatea seismica este moderata si ii poate speria pe cei tematori.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.