inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cipru

15 Comentarii



Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, irezistibila si marcata de contraste surprinzatoare, fascinanta din clipa in care ajungeti aici si pana in ziua cand va trebui sa plecati. Chiar daca ati putea gasi si puncte slabe sau chiar negative aici, acestea sunt prea putine pentru a strica o vacanta pe cinste. Iar cipriotii, un popor in care se imbina influente si caracteristici romane, bizantine, elene, va vor asigura un sejur placut.


imagine : tablou Cipru, Teodor Vescu

Mandri de traditiile si personalitatea lor, cipriotii nu se dau in laturi sa va invite in casele lor, sa va serveasca adesea cu specialitati locale delicioase, si veti fi cu siguranta surprinsi de ritmul alert in care se desfasoara viata lor. Este o tara placuta prin climatul prietenos, peisajele imbratisate de mare, bucataria traditionala, preturile scazute si comunicarea excelenta.


casa



In multe zone din Cipru veti gasi un stil de viata care s-a schimbat prea putin de secole, pastrand o atmosfera aproape patriarhala, placerile simple imbinandu-se cu o viata modesta si calma. Si oriunde ati ajunge veti fi inconjurati de florile, fructele si privelistile Mediteranei.


biserica


 


Dar in afara asezarilor traditionale insula ofera turistilor toate facilitatile moderne, de la hoteluri si restaurante elegante la terenuri de golf, zone unde putei pescui, inota, puteti face o plimbare cu barca sau cu yachtul, regiuni pe care le veti descoperi in cursul drumetiilor sau locuri unde pasionatii de sporturi nautice se vor simti excelent.


Chiar daca in Cipru se vorbeste mai ales greceste, engleza are deja statutul de a doua limba, fie si neoficiala, singura exceptie fiind unele sate mai retrase.


sate


 


Nu uitati de legenda potrivit careia Afrodita s-a intrupat din spuma fina a marii langa Paphos. Daca veti gasi stancile zeitei, faceti o baie in mare in acel loc, pentru ca localnicii sunt gata sa jure ca asa veti trai mai mult. Dar in Paphos nu veti gasi doar legendele antichitatii, ci si locul unde va puteti intoarce la inceputurile crestinismului printr-o vizita la Coloana Sf Pavel si Catacombele Sf Solomon, putandu-va bucura si de imaginile portului sau castelului.


 


ISTORIE


 


Cipriotii din partea elena si din cea turca au in comun multe traditii, dar identitati nationale distincte, bazate pe limba, religie si in buna parte pe legatura cu tara. In partea de sud a Ciprului se vorbeste greaca, in timp ce in nord predomina turca, iar limba engleza este vorbita pe intreaga insula. Cu un sistem educational performant, este o tara unde se acorda o deosebita atentie studiilor, iar multi studenti ciprioti isi continua scoala la universitati din strainatate.


harta cipru


Civilizatia cipriota este poate cea mai veche din Mediterana. In jurul anului 3700 IdHr insula era la confluenta dintre est si vest, fiind cucerita in repetate randuri - de asirieni, egipteni, persi, greci si romani. Pentru opt secole, incepand din 364, Ciprul a fost sub stapanire bizantina. Dupa ce in timpul Cruciadelor insula a fost pentru scurt timp condusa de Richard Inima-de-Leu, Ciprul a ajuns sub dominatie franceza la sfarsitul secolului XII. A fost cedata Republicii Venetia in 1489 si cucerita de otomani in 1571. Otomanii au permis autoritatilor religioase din Cipru sa isi guverneze populatia non-musulmana, ceea ce a dus la intarirea pozitiei Bisericii Ortodoxe si la unitatea populatiei grecesti.

Cei mai multi dintre turcii care se stabilisera in Cipru in cele trei secole de dominatie otomana au ramas pe insula chiar si cand aceasta a fost controlata de Marea Britanie, incepand din 1878. Insula a fost formal anexat de Marea Britanie in 1914 si a devenit colonie a Coroanei din 1925, perioada in care multi dintre cipriotii de origine turca s-au intors in tara natala.


sigla


 Insula avea sa isi castige independenta abia in 1960, datorita unei grupari de gherila, EOKA, sustinatoare a uniunii cu Grecia. Primul presedinte a fost Arhiepiscopul Makarios, o figura religioasa carismatica.


La scurt timp insa intre cele doua comunitati au aparut tensiuni privind Constitutia, iar conflictele armate nu au intarziat sa apara.


In iulie 1974 a avut loc o lovitura de stat, organizata de junta militara, pentru a-l indeparta pe Makarios, acuzat de simpatii comuniste si de lipsa de consecventa in privinta unirii cu Grecia. Turcia a ocupat atunci circa 38 la suta din teritoriul insulei, declarand ca doreste sa protejeze comunitatea de origine turca. De atunci partea de sud este condusa de guvernul Ciprului, iar cea de nord are o administratie turco-cipriota autonoma, intarita de prezenta trupelor turcesti. In 1983 aceasta regiune a fost proclamata "republica Turca a Ciprului de Nord", recunoscuta doar de Turcia, iar conflictele, desi de mica amploare, nu sunt o noutate in regiune.


ruine


 


DESTINATII


 


Limassol : sau Lemessos se gaseste in partea de sud a insulei si este principalul centru industrial si maritim al Ciprului, dar si al doilea oras ca marime. Are o populatie de circa 135.000 de locuitori, dar in timpul vacantelor aceasta cifra creste spectaculos datorita turistilor.

Multi dintre turisti prefera sa stea doar putin timp la Limassol, pentru a pleca apoi mai departe spre Akrotiri sau in muntii Troodos, dar aveti foarte multe de vazut in acet oras. Puteti vizita intre altele Castelul Berengaria Castle, locul unde Richard Inima-de-Leu s-a casatorit cu Berengaria, Castelul Kolossi, vechiul oras Curium, unde se mai gaseste inca un teatru unde au loc spectacole, sau unul dintre nenumaratele situri arheologice din regiune. Daca preferati viata de noapte trepidanta, mergeti la Yermasogea, zona turistica a orasului Limassol, unde localnicii si vizitatorii isi dau intalnire in cluburi si baruri pline de viata.


limassol


Centrul vechi al orasului este cea mai buna destinatie, un amestec de pravalii micute, produse de artizanat, ciprioti si straini, artisti de toate felurile. In pofida numarului destul de mare de turisti care ajung aici in fiecare an orasul a putut sa isi pastreze aproape neatins specificul local, iar traditiile cipriote sunt si astazi respectate cu strictete, asa ca veti gasi aici restaurante cu specific local, crame si berarii racoroase, terase unde puteti bea ceva, privind lumea care trece pe strazi. In afara acestora aici veti gasi si vechi magazine micute, hanuri, chiar daca treptat acestea sunt amenintate de dominatia mallurilor si restaurantelor moderne. Incercati sa ajungeti la Limassol in august, cand are loc festivalul anual al vinurilor.


limassol


 


Nicosia : se gaseste in centrul insulei, fiind un oras cu o istorie bogata, cu origini in Epoca Bronzului. A devenit capitala a insulei in secolul XI, iar in timp a devenit un oras magnific, cu un Palat Regal si peste 50 de biserici. Astazi Nicosia este un amestec al trecutului istoric cu atmosfera unui oras modern. Centrul orasului, aparat de zidurile venetiene de secol XVI, este plin de muzee, biserici si cladiri medievale care pastreaza atmosfera nostalgica a secolelor trecute. In afara acestui centru noul oras Nicosia se dezvolta in permanenta in afara acestor ziduri ca un centru cultural si de afaceri contemporan. La doar cativa kilometri distanta veti gasi alte locuri interesante, de la biserici si manastiri la situri arheologice si orase incantatoare.


 


nicosia


 


Vechiul centru al orasului trebuie sa fie prima destinatie. Inconjurat de zidurile solide construite in secolul XVI de venetieni, este plin de monumente si cladiri interesante, dar si de pravalii, cafenele si taverne.

Muzeul Bijuteriilor si Centrul Municipal de Arta ii asteapta pe pasionatii de arta, iar Muzeul Municipal "Levention", care prezinta intr-o maniera plina de imaginatie istoria orasului, este o experienta necesara.
 
Din clipa in care ati pasit in orasul vechi va veti intoarce in timp : strazi inguste, case vechi cu balcoane bogat ornamentate, mirosul de iasomie din serile lungi de vara, mici ateliere si magazine unde ii puteti vedea la lucru pe artizani si mestesugari, toate sunt interesante. "Laiki Yitonia" este o zona in care circulatia masinilor este interzisa si care a fost atent renovata pentru a reda celor de astazi atmosfera trecutului. Cele doua strazi principale, Ledra si Onasagorou, sunt strajuite de nenumarate magazine, incare puteti gasi marfuri diverse.


alee 


Nu ratati Muzeul Cipru, care are in colectiile sale cele mai importante antichitati cipriote , din Neolitic si pana in perioada romana. Intr-un contrast specific pentru Cipru la mica distanta se gaseste Colectia de Stat de Arta Contemporana, iar in cealalta parte a orasului Centrul de Artizanat si Mestesuguri. Un alt obiectiv interesant este Poarta Famagusta, sau "Pyli Ammochostou", una dintre intrarile vechi in oras, perfect restaurata. Veti gasi aici si numeroase biserici, dar si Muzeul de Arta Populara, Muzeul Bizantin, palatul Arhiepiscopal, Catedrala Cathedral Ayios Ioannis cu minunate fresce, Muzeul National, casa Hadjigeorgakis Kornesios, un exemplu desavarsit al arhitecturii secolului XVIII, care gazduieste Muzeul Etnografic.


 


palatul episcopal


 


Dar Nicosia este si singura capitala din lume care a fost separata prin forta, iar aceasta stare de fapt se mentine si astazi. La mica distanta de toate aceste monumente si cladiri veti gasi "Linia Verde", care desparte Ciprul de zona nordica, ilegal ocupata din 1974. Atunci fortele turce au invadat insula si au ocupat 37 la suta din nordul Ciprului, ca un pseudo-stat, nerecunoscut insa de nici un alt stat in afara Turciei.


 


Orasul modern care s-a dezvoltat in afara acestor ziduri este un centru cosmopolit. Este cea mai buna destinatie din Cipru pentru cei indragostiti de cumparaturi, cu numeroase restaurante, discoteci si baruri. Tot aici se gasesc adevarate bijuterii arhitectonice, precum biserica Asinou, datand din secolul XII, mai multe manastiri (Makheras, Ayios Iraklidios), mormintele regale de la Tamassos, vechiul oras-stat Idalion, Fikardou si Kakopetria.


manastire


Pentru cumparaturi mergeti pe Bulevardul Arch. Makarios sau pe Stasikratous si Ledra. In afara produselor de artizanat, broderiilor, ceramicii si altor produse traditionale, veti gasi aici centre comerciale moderne, cu produse de ultima moda, de la haine la parfumuri, ceva mai ieftine decat in alte parti ale Europei. Pe Strada Stasikratous veti gasi mai multe magazine scumpe si renumite, unde gasiti bijuterii, portelan, haine, materiale textile orientale, dar totul la preturi impresionante. Cei care vor sa cunoasca Ciprul secolului XVIII trebuie sa se opreasca Laiki Yitonia, o zona unde artizanii si mestesugarii locali isi prezinta plini de mandrie produsele. In fiecare miercuri, in Piata Eleftherios Venizelos are loc un targ impresionant, plin de culoare, care merita vizitat.


Trebuie sa va obisnuiti insa si cu programul acestor magazine, care sunt deschise intre 8.30 - 13.00, apoi de la 14.30 - 17.30. Miercuri si sambata dupa-amiaza magazinele sunt inchise. Programul este mai lung in timpul verii, cand magazinele raman deschise pana la ora 19.00, cu o pauza intre 13.00 - 16.00.


strada


 


Laiki Yitonia merita o atentie deosebita. Potrivit documentelor in 1567 venetienii au ocupat insula, construind o fortificatie impresionanta cu 11 bastioane, care poate fi vazuta si astazi. Dar istoria Nicosiei incepe cu mult inainte, fiind capitala Ciprului inca din 1192. Atunci familia regala franceza Lusignan a declarat-o capitala si a construit mai multe monumente importante - biserici, manastiri, palate. Atunci Nicosia era o asezare mult mai mare decat cea construita de venetieni,  avand peste 250 de biserici. Dar noii stapani au distrus o buna parte din vechiul oras pentru a construi fortificatiile. Nicosia de astazi nu mai pastreaza nimic din perioada franceza, cu exceptia bisericilor.


panorama


 


Aspectul de astazi al orasului a fost decisiv influentat de modul de viata al localnicilor - strazi inguste cu case inghesuite una langa alta. Cladirile de astazi dateaza majoritatea din secolele XVIII - XIX, si pastreaza aspectul celor din zona fortificata. Designul este un exemplu al felului in care arhitectii ciprioti au reusit sa imbine influentele din est si vest, amestecand elemente grecesti, franceze, venetiene si turcesti intr-o maniera inedita. Casele erau construite din lemn, piatra si caramizi de pamant.


Pana in anii '60 ai secolului trecut Nicosia si-a pastrat toate aceste caracteristici, pentru a se transforma treptat, datorita necesitatilor noului stil de viata. Dar aceasta schimbare a gasit orasul nepregatit, iar modificarile au distrus o buna parte din arhitectura traditionala.


Solutia guvernului a fost ca in 1977 sa exproprieze zona Laiki Yitonia, pentru a crea astfel nucleul unei regiuni traditionale in care s aimbine activitatile culturale si comerciale.


 


Partea administrata de Turcia, Lefkosa, este total diferita. Cipriotii, grecii si turcii nu pot trece de "Linia Verde", doar turisti pot obtine o viza de o zi. Daca Nicosia este un oras plin de viata si modern, Lefkosa este traditionalist din  toate punctele de vedere. Veti gasi aici mai multe edificii gotice, dar si cladiri precum Moscheea Selimiye sau muzee, precum si mai multe cladiri in stil otoman, precum Moscheea Arabahmet, Buyuk Han Kumarcilar Han.


 


 


Paphos : cu o populatie de doar 27.000 de locuitori, orasul Paphos este considerat de ciprioti capitala partii de vest a insulei. Cei mai multi dintre locuitori lucreaza in turism, pentru ca este o regiune slab dezvoltata industrial. Paphos are doua regiuni : regiunea de coasta (Kato Paphos) si orasul (Pano Paphos).


Este o destinatie foarte cautata de turisti, in special de cei veniti din Germania si Scandinavia. Aici veti gasi deja celebrele podele din mozaic, portul, hoteluri si restaurante moderne, situate langa plaja, un muzeu arheologic, castelul bizantin Paphos, Mormintele Regilor, Templul Afroditei si altele.


paphos


Climatul metideranean face ca in perioada verii localitatea sa fie mereu plina de turisti, iar in timpul toamnei si iernii cei mai multi pleaca in excursii pe muntii din apropiere. Turistii isi pot face cumparaturile in oras, unde vor gasi numeroase magazine in apropiere de plaja.


Paphos este una dintre principalele atractii turistice din Cipru, care ofera totul pentru a va simti bine.


 


Larnaca : aici veti gasi in afara de port principalul aeroport international si un oras modern, cu 50.000 de locuitori, dar prea putin atragator pentru turisti, care prefera sa ramana putin timp aici. Daca ajungeti in Larnaca puteti merge la plaja sau puteti vizita Biserica Ayia Phaneromeni, cu icoane superbe si Biserica Sf Lazar, unde se spune ca se gasesc moastele sfantului. In timpul iernii in zona Marelui Lac Sarat din apropiere vin mii de pasari flamingo. Fostul nume al orasului este Kition sau Kittim, Larnaca provenind de la cuvantul grecesc "larnax" (sicriu), dupa numarul mare de sicrie vechi descoperite in regiunea orasului.


larnaca


Kition a fost unul dintre orasele intemeiate de cei din Mycene in secolul XIII IdHr. Sub administratie otomana si mai tarziu britanica, Larnaca a devenit rapid principalul centru comercial al insulei. La inceputul secolului XX a fost insa depasit, mai intai de Famagusta si apoi de Limassol, dar ramane si in prezent un oras prosper, marturie fiind zecile de yachturi ancorate in port. Veti gasi aici mai multe fabrici, precum si o rafinarie. Treptat Larnaca isi recastiga locul in comertul industrial, mai ales cu partea turca.


 


Girne : inainte de razboiul din 1974 orasul Kyrene (purtand azi numele de Girne) era una dintre principalele atractii turistice din Cipru. In pofida locatiei excelente razboiul a distrus turismul, si chiar daca veti gasi si astazi o parte din hotelurile care odinioara isi primeau vizitatorii, multe sunt parasite. Istoria localitatii incepe cu peste 6000 de ani in urma, iar in secolul X idHr era deja unul din cele noua regate ale Ciprului.


girne


 


Orasul si imprejurimile sale sunt un adevarat paradis arheologic. Principala atractie din Girne este castelul venetian care este in prezent sediul Muzeului Naufragiilor, dar si portul incantator. In apropiere de vechiul oras veti gasi alte castele si manastiri, iar peisajul este extraordinar.


Din 1974 Kyrenia se gaseste sub administratie turca. In ultimii ani o buna parte din proprietatilor detinute in trecut de greci au fost vandute unor investitori straini.


 


Ayia Napa : situata la sud-est, este o destinatie turistica apreciata in intreaga Europa, fiind una dintre cele mai populare statiuni estivale cipriote. Mai putin de 1000 de ciprioti locuiesc in micul sat, dar in timpul verii aici sosesc peste 10.000 de turisti zilnic. Plajele sunt de cea mai buna calitate, cu nisip fin, apa calda si nenumarate golfuri micute. Centrul regiunii este Paralimni, la mica distanta de Ayia Napa, iar la est de sat se Protaras, un loc al distractiei si petrecerilor. In centrul satului veti gasi o manastire veche, in curtea careia se gaseste o fantana octogonala. Se spune ca manastirea ar fi fost fondata de o femeie, careia parintii ii interzisesera sa se marite cu alesul inimii, iar chipului ei se gaseste sculptat la baza fantanii.


 


Famagusta : inainte de 1974 Famagusta, (numita Magusa de turci si Ammochostos de greci) era cel mai cunoscut nume din Cipru, datorita portului si hotelurilor care strajuiau plaja. Cum in prezent este in administrare turca, orasul si-a pierdut in buna parte atractia turistica, iar multe cladiri sunt parasite si ruinate. Dupa 1974 Famagusta a devenit un centru universitar, plin de viata datorita celor peste 15.000 de studenti care locuiesc aici.


faliron


Este o localitate cu o bogata istorie, fiind initial un mic sat de pescar, dar in perioada administratiei franceze a devenit principalul port al insulei, sute de corabii ancorand aici in drumul spre Europa sau spre Tara Sfanta.


 


Muntii Troodos : se gasesc in centrul partii elene a Ciprului, acoperind o buna parte din regiune. Mereu acoperiti de verdeata, ca vai presarate de sate micute, paduri, vreme racoroasa si nu il ultimul rand vechi manastiri, acesti munti ii atrag mai ales pe cei care sunt satuli de plaje. Este un loc salbatic si frumos, iar localnicii sunt foarte mandri de mostenirea culturala, unele dintre manastiri datand din perioada bizantina. Una dintre acestea este Kykkos, construita in secolul XI.


 


Kyrenia : se gaseste in partea de nord a Ciprului. Chiar daca s-a investit foarte mult in aceasta regiune pentru a o ridica la standardele actuale in turism, Kyrenia si-a pastrat o buna parte din farmecul traditional, intr-un amestec de targuri taranesti si vile moderne. Gasiti aici hoteluri, localuri, iar cipriotii sunt foarte primitori. Aici veti gasi si mai multe cazinouri.


 


Salamis : situat la mica distanta de Famagusta, este cel mai important sit arheologic al tarii, vesnic vizitat de experti si cercetatori. Povestea regiunii este la randul ei fascinanta : tatal mitologic al locurilor este Tefkros, un erou al Razboiului Troian, acuzat de tatal sau, regele din Salamis, ca este vinovat de sinuciderea fratelui sau Ajax. Alungat, Tefkros isi paraseste tatal si debarca in final pe plaja Akalar, insotit doar de acei care ii ramasesera credinciiosi. Se stabileste aici, construieste un templu inchinat lui Zeus, ale carui ruine se mai pot vedea astazi in partea de sud, si da noii localitati numele de Salamis, in amintirea regatului natal.


salamis


In trecut orasul avea un zid exterior si unul interior, iar ramasite din acesta mai pot fi vazute langa sit. In secolul IV un cutremur devastator a distrus majoritatea cladirilor orasului. Ruinele amfiteatrului roman aveau sa fie folosite mai tarziu pentru construirea bailor turcesti.


Ruinele amfiteatrului pot fi vazute si astazi, iar la mica distanta se gseste locul unde aveau loc ritualurile in cinstea zeului Dyonisos. Doar primele opt din cele 50 de randuri de banci de piatra ale amfiteatrului sunt originale, restul fiind reconstruite ulterior.


Aici se gasea si Alasia, una dintre cele mai vechi asezari cipriote, in apropiere de Salamis. A fost o localitate foarte importanta in Epoca Bronzului, centru cultural si comercial important, fiind mentionata in mai multe papirusuri egiptene din epoca. Arheologii au gasit in zona ornamente din aur si fildes, amfore si ceramica.


 


panorama salamis 


 


 


 

Voteaza


Comentarii 10 comentarii
Marian

foarte frumos mi-as dori sa ma duc acolo da in Paphos este mult mai frumos climatu prietenos cald asa cum imi place mie peisaj frumos de vara si atragator avand in vedere ca singurul anotimp care eu il ador este vara mi-as dori foarte mult sa lucrez acolo pentru ca imi place foarte mult peisajul si vremea prietenoasa de acolo ))))))))

0 2013 reply
0 0
roxi

locuiesc in cipru si vreau sa va spun ca este plina de locuri interesante,superbe chiar daca le vizitezi pe toate iti doresti sa mai fi odata acolo, nu te plictisesti sa le vezi din nou, si din nou......

0 2013 reply
0 0
RADU STELIKA

LOCUIESC DE CINCI ANI IN CIPRU SI CEEACE VA POT SPUNE ESTE NUMAI DE BINE! SUNT NISTE OAMENI DEOSEBITI CU NISTE MERITE DEOSEBITE!.

0 2012 reply
0 0
florea milica

foarte frumos eu am fost de foarte multe ori e ceva de vis.....

0 2012 reply
1 0
narcisa

am fost si eu in cipru.a fost o experienta de neuitat........este o insula foarte frumoasa si curata incat merita sa o vizitezi,nu veti regreta!!!!!

0 2012 reply
0
urat

e frumos da nu prea

0 2011 reply
1
stefi

am fost si yo akolo ii supperb ce sa zik

0 2011 reply
0
trala

buna o sa merg si eu in cipru peste 3 saptamani

0 2010 reply
0
alina

o sa merg si eu in cipru peste 2 zile ,dar sotul meu este in limassol la munk si mi-a gasit si mie la un restaurant,mi-a spus k este foarte frumos acolo,trebuie sa ma conving!

0 2010 reply
0
radu stelica

TRAIESC AICI SI IN FIECARE ZI FRUMUSETILE SPORESC ESTE INTR-ADEVAR CEVA DE VIS

0 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Muzeul Louis de Funes
Muzeul Louis de Funes

A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe ...

Acasa la August Macke
Acasa la August Macke

In 1911 pictorul expresionist August Macke (unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestui curent) se muta intr-o noua locuinta in orasul Bonn din Germania. Era un alt capitol in viata unui ...

Acasa la Cezanne in Aix en Provence
Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence

In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar ...

Mozart la Brno
Mozart la Brno

Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una ...

Cea mai mica statuie din Stockholm
Cea mai mica statuie din Stockholm

In curtea unei biserici din partea veche a orasului Stockholm trecatorii pot sa vada o mica statuie metalica, un baietel asezat pe o banca, tinandu-si picioarele intinse si privind undeva sus, foarte ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

Liubliana (Ljubljana) - Slovenia

Capitala Sloveniei, cel mai mare oras din tara si centrul istoric, politic, economic si cultural, Liubliana este si unul dintre cele mai interesante orase europene si o destinatie turistica foarte ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Svaneti cea mai inalta zona locuita din Europa
Svaneti, cea mai inalta zona locuita din Europa

Cel mai inalt punct locuit din Europa, inconjurat de patru dintre cele mai inalte varfuri dintr-un total de 10 aflate in Caucaz, Svaneti, exemplifica intregii lumi frumusetea alpina. Aceasta ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline