Mihai Bumbes: Cum credeti ca percep romanii acest proiect?Adrian Cioroianu: Ce ma sperie este ca o buna parte dintre romani vad proiectul in termenii unui fel de meci intre personaje, isi imagineaza ca personajele posibile sunt un fel de jucatori pe o tabla imaginara si ca fiecare trebuie sa culeaga cat mai multe voturi.
N-am temerea ca personaje exotice ca Gigi Becali sau unii din scurta noastra contemporaneitate sa fie prezenti. Ceea ce eventual m-ar ingrijora ar fi sa apara Ceausescu pe loc fruntas, pentru ca aici intervine o forma de nostalgie fata de trecutul recent care l-ar putea propulsa pe Ceausescu pe un loc intre primii zece, desi din punctul meu de vedere n-ar avea niciun fel de merite pentru asa ceva.
Cred ca asta ar fi pericolul esential al proiectului, o reumanizare a lui Ceausescu prin plasarea lui in primele zece personalitati de la noi.
Ce criterii ar trebui sa stea la baza alegerii Marilor Romani?Criteriile n-ar putea sa fie altele decat unele de ordin moral si, evident, trebuie sa se tina cont si de eficienta actelor pe care personajul respectiv le-a avut. De regula, toate comunitatile se indreapta catre invingatori, putine sunt comunitatile care apreciaza un personaj care a pierdut.
Oricand De Gaulle, care a salvat onoarea Frantei in al Doilea Razboi Mondial, va fi mai bine vazut decat Ioana d’Arc, si ea la randu-i o salvatoare a unui spirit francez in alta vreme, dar pana la urma o invinsa. Sigur, mai sunt si figurile care pot sa para martire, inca multa lume are impresia ca Eminescu a fost un martirizat al timpului sau si ca era o victima a guvernului burghezo-mosieresc.
Paradoxal, poate sa-l apropie pe Eminescu, in acest fel, de oamenii care nu stiu nimic de poezia lui. Or, noi trebuie sa spunem limpede, marele merit al lui Eminescu este ca a recreat limba romana literara, nu faptul ca a murit in saracie, in timpul unui guvern sau altul.
Daca ar fi sa faceti un clasament al celor mai importanti zece romani, cum ar suna?Eu am mizat pe Eminescu, dar mai mult dintr-un sentiment pe care il ai atunci cand te duci sa mizezi pe un rezultat de fotbal, gandindu-ma la tipul de reactie a celorlalti.
Daca ar fi sa spun care ar fi romanul determinant cel putin pentru ultimele doua secole, m-as gandi la Carol I, am o mare admiratie fata de el. Pe urma cred ca as pune, din cei zece, probabil sase sau sapte carturari sau oamenii de cultura ori artisti, de la Enescu la Brancusi. Nu as pierde din vedere o persoana de care la noi nu se mai vorbeste practic deloc, e vorba de Ecaterina Teodoroiu.
Sunt curios cate femei vor face parte din acest clasament. Ecaterina Teodoroiu este realmente o eroina, un tanar ofiter al armatei romane care isi da viata pentru un tel.
Eu as plasa-o in primii zece, indiscutabil, cu atat mai mult cu cat este una care a pierdut, in fond, dar a castigat pariul ei national, dar ea ca atare nu putem spune ca a fost o victorioasa, a murit in conditii destul de triste.
Pe Antonescu il considerati mare roman?Eu nu-l vad in primii zece, pentru faptul ca a gresit nu fata de evrei sau tigani, el a gresit fata de romani, bagand Romania in al Doilea Razboi Mondial fara niciun fel de tratat cu Hitler.
Nu neg ca era un om care isi iubea tara, dar in acelasi timp stiu ca si Ceausescu si-a iubit tara, si Hitler a iubit Germania, si Stalin iubea Uniunea Sovietica. Sunt multi lideri care isi iubesc tara si poate o fac sincer, dar asta nu inseamna ca iau masuri bune pentru tara lor.