inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cioran: acasa ignorat, la Paris venerat

0 Comentarii
La Rasinari, langa Sibiu, in satul sau natal, marele scriitor a fost dat uitarii. Cat de mult a fost influentat destinul literar a lui Cioran de spatiul geografic de care a apartinut?
"Rasinari este singurul loc pe care mi-ar placea sa-l revad candva. Restul mi-a devenit cu totul strain. Singura, imaginea copilariei noastre a supravietuit naufragiului, dintre toate amintirile".

Aceste randuri, scrise pe 26 martie 1973, la Paris, de Emil Cioran ii erau adresate bunului sau prieten Bucur Tincu. La aproape un secol de la nasterea scriitorului, intr-o zi de toamna, la intrarea in Rasinari - satul lui de bastina - ne-a intampinat un alai de nuntasi.

Coasta Boacii, gradina sunt toate la locul lor


"Daca m-as intoarce vreodata la Rasinari, as vrea sa revad locurile, dar oamenii, categoric nu". (Emil Cioran - "Scrisori catre cei de acasa" - 14 august 1969). Am oprit masina in dreptul unei pancarte de tabla, din care timpul muscase la propriu si pe care statea scris "asinari". Pret de doua minute am stat nemiscat cercetand tarana din care Cioran va aduna, peste decenii, amaraciunea de a scrie "Pe culmile disperarii" .

Cativa copii alergau in urma unei mingi rosii deformate de caldura. Nu auzisera de Cioran. De fapt, stiau mai multi Ciorani pentru ca satul e plin de oameni care poarta acest nume, dar de unul anume, mai rasarit decat altii, nu aveau cunostinta. Ne-am facut loc pe stradutele inguste, de-a lungul carora sa aliniau case frumoase, cu fatade elegante, pictate in culori calde.


"Unii oameni din sat, dupa ce au vazut filmul facut de Liiceanu despre Rasinari, au fost nemultumiti. Au spus ca multe dintre povestile relatate atunci nu sunt reale… Ca, de fapt, Cioran nu s-a jucat niciodata cu cranii de morti. Altii s-au revoltat ca au fost filmati oameni beti, cazuti pe strada", ne spune o femeie pe care am gasit-o la magazinul comunal.


"Mare lucru nu s-a schimbat de atunci. Locurile evocate de Cioran - biserica veche, cimitirul, Coasta Boacii, gradina, chiar si casa in care a vazut lumina zilei, toate sunt la acolo unde au fost dintotdeauna. Doar vremea le-a mai aranjat intr-un fel sau altul", continua femeia.


Casa familiei, cumparata cu 140.000 de lei


"Cu timpul, dragostea mea pentru Rasinari e in crestere. E ca si cum din viata nu ar merita sa se pastreze nimic in afara de tinerete, de copilarie, vreau sa zic" (8 august 1975 - op. citate)
Trecem un rau al carui puls abia mai bate printre malurile foarte apropiate. Ulita neasfaltata urca abrupt, invaluita intr-o umbra deasa care nu dispare niciodata in timpul zilei. Un bust mic, meschin contrasteaza puternic cu peretii inalti ai casei langa care a fost amplasat. Reprezentarea artistica a lui Cioran nu ajunge nici la fereastra casei. O ironie la adresa scriitorului care visa o Romanie de dimensiunile Chinei si avand destinul Frantei…


"Puteti bate la usa. Cred ca doamna Maria este acasa. Este o proprietate privata", ne informeaza o tanara care coboara treptele bisericii din apropiere. "Ati venit pentru Cioran, nu?". Incuviintam. Batem de cateva ori cu putere in lemnul masiv al portii. Cand ne pierduseram speranta, usa se deschise si, fara o vorba, o batrana ne face semn sa intram.


"Am cumparat casa acum 35 de ani de la cineva, nu mai tin minte cum ii chema. Astia, la randul lor, au cumparat-o de la familia Cioran. Am dat pe ea 140.000 de lei. In fiecare duminica, de ani de zile, vin vizitatori, asa ca dumneavostra. De multe ori cand vin de la biserica incui usa si nu primesc pe nimeni. Daca ma talhareste cineva? Apoi, stau sa ma intreb daca nu ar trebui sa dau bilete la astia care viziteaza casa? Daca vine primaria si imi zice sa platesc taxe?" O cheama Maria Dragoescu, are 82 de ani si sta in casa unde s-a nascut in aprilie 1911 Emil Cioran. Nu este impresionata de acest fapt si nici nu stie mare lucru despre el.


Casa are trei camere aranjate in stil vagon, pline, astazi, de carpete, cuverturi, mici bibelouri. "Dupa moarte, casa o voi lasa unei femei care ma ingrijeste. Nu m-ar deranja daca primarul ar face aici o casa memoriala. Daca plateste bine, sunt dispusa sa plec. O singura data a venit un doctor de la Bucuresti care mi-a zis ca vrea sa cumpere casa si sa faca o cafenea. Apoi a venit o frantuzoiaca. Ea dorea sa se stabileasca aici, sa rescrie cartile lui Cioran. Era foarte eleganta. Nu stia romaneste, avea traducator. Am plimbat-o pe Coasta Boacii si prin sat. A plecat si nu s-a mai intors", spune femeia.
 


Noua ani, cat o eternitate


"Mi-e aproape imposibil sa cred c-au trecut atatia ani de la moartea parintilor nostri. Timpul, exista deci… Ce frumoasa era gradina noastra de alaturi (opere citate - idem, 3 decembrie 1973)".
Emil Cioran a plecat din sat la varsta de 9 ani, in 1920. Familia s-a mutat la Sibiu, unde tatal sau primise postul de protopop.


Tanarul Emil nu a urmat decat primele trei clase la Rasinari. Dinspre anii acestia de inceput se va abate peste el, ajuns un batran mizantrop ascuns de lume intr-o mansarda din Paris, o melancolie maladiva. Astazi, putina lume din sat ti-ar mai putea vorbi despre Cioran. Numele lui, aducator de bani peste hotare si la Bucuresti, nu a fost valorificat de consateni. "Lumea nu ne viziteaza pentru Cioran, ci mai mult pentru a-si construi case si pensiuni.


In sat nu sunt urmasi directi, deoarece nici Emil, nici fratele sau, Relu, nu au avut copii. Acesta din urma a revenit mereu la Rasinari chiar si dupa ce s-a mutat la Sibiu, iar fratele sau ajunsese in Franta. In fiecare duminica dimineata se ducea la cimitir sa puna o floare la mormantul parintilor. Apoi se plimba pe ulitele satului sau mergea la slujba. Daca voiai sa-l vezi pe Relu Cioran era suficient sa iesi pe la ora 11.00 dimineata pe strada", spune directorul scolii, Carmen Olteanu. Inainte de 1989, despre Cioran se vorbea in soapta. Pelerinajul la casa scriitorului a inceput abia dupa Revolutie.


"Inainte de '89, o data la doua saptamani imi luam elevii de la clasa la care eram diriginte si-i plimbam prin sat. Le aratam casele unde se nascusera Cioran, Goga. Incercam sa le explic de ce Andrei Saguna a dorit sa fie inmormantat in satul nostru. Era mai dificil sa le vorbim copiilor in timpul orelor despre acesti oameni. Am gasit metoda de a vorbi despre ei indirect, aratandu-le istoria satului nostru", spune profesoara.


"Amintire si resemnare, iata ce ne-a mai ramas"


Cat de mult a fost influentat destinul literar a lui Emil Cioran de spatiul geografic de care a apartinut? S-ar fi eliberat de pesimismul sau ultim daca semintia sa ar fi rodit intr-un alt spatiu si nu in paradisul de la Rasinari? Ce lucruri decisive au vazut ochii copilului de atunci, pe langa care noi trecem nepasatori?


Cine poate spune… Intr-o scrisoare tarzie, redactata la 70 de ani si adresata aceluiasi Bucur Tincu, Cioran lasa sa se intrevada un posibil raspuns: "Intre ideea de nemurire si viata pe care-o duci intr-un sat exista o corelatie pe care o percep cum nu se poate mai bine. Intai pentru ca imi amintesc perfect copilaria noastra in umbra de pe Coasta Boacii, apoi pentru ca traiesc de-atata vreme intr-un oras frenetic in care insasi ideea de eternitate s-a golit de orice continut si sens. Suntem insa batrani, asa ca nu stiu cat ne mai privesc toate acestea. Amintire si resemnare, iata ce ne-a mai ramas".


Copilarie


La Barcieni, ultimul refugiu


"As putea trai la Rasinari dac-as avea casa Barcienilor, cu gradina, paraul, cetatuia, toate celelalte. Am o amintire foarte vie despre acest loc romantic. Sunt asa de obosit de toate, de Paris, mai ales (28 septembrie, 1974, opere citate)".


Trecutul se pravalea peste Cioran. Posibilitatea de a reveni in Rasinari il ispitea, dar il inspaimanta deopotriva. Ce ar fi gasit la capatul calatoriei: impacarea cu sine in amurgul vietii sau deziluzia ultima, aducatoare de moarte, ca locurile copilariei astazi nu mai sunt cele din inchipuire? Raspunsul la aceasta intrebare nu l-am mai aflat. Si totusi, casa Barcienilor, primitoare, cu incaperi mari, departata de sat, mai exista si azi.


Nu stim daca intocmai ca in visul lui Cioran… Prin sat se spune ca Barcianu a venit in sat din Tara Barsei in urma cu mai multe secole. Ca ar fi fost sapte generatii de preoti si multi dintre ei au urmat studii in strainatate. Sara Popovici Barcianu este intemeietorul primei scoli din Rasinari, care a functionat intr-o casuta de lemn pe proprietatile lor. In perioada interbelica, la Barcieni se strangeau spiritele luminate ale vremii si Cioran a participat la cateva dintre aceste reuniuni.


Marturie


Inmormantat si la Rasinari


"In 1995 am auzit la radio ca a murit Emil Cioran, la Paris. Era intr-o dupa-amiaza de iunie. 20 iunie. Am inteles ca trebuie sa facem si noi macar un gest simbolic ca sa marcam acest moment. Impreuna cu un grup de oameni din sat, ne-am mobilizat si exact la ora cand la Paris se desfasura ceremonia funerara, la Rasinari s-a tinut o slujba de inmormantare. Aveam planificat pentru acea vara sa plec in Franta, la o prietena. Am rugat un copil sa stranga niste pamant de pe mormantul familiei. L-am pus intr-un vas de lut si, dupa ce am ajuns in capitala Frantei, l-am depus la mormantul lui Cioran. Dupa vreo patru ani am vazut un reportaj despre Cioran, si vasul respectiv statea neatins pe mormant".

Carmen Olteanu, directorul scolii din Rasinari


Opinie EVZ


Un pariu jurnalistic


Poate ca niciodata omenirea nu a dorit cu atata ardoare sa stearga urmele trecutului. Dorinta de a inova este atat de mare incat recursul la experienta pare un gest decadent. Lumea noua de astazi nu poate fi, oricat ar dori noii ei apostoli, una ermetica. Din trecut razbat ecouri, mituri sau simboluri la care, adesea, ne uitam cu mirare si, uneori, lipsa de intelegere.


Cum a putut un loc ca Rasinariul natal al lui Cioran sa supravietuiasca mortii marelui scriitor? Cum s-a adaptat rigorilor societatii de azi un om arestat la domiciliu de Antonescu si inchis de comunisti? Mai exista viata in orasele si satele romanesti de numele carora sunt legati oameni exemplari sau intamplari remarcabile din trecut? Ce a supravietuit disparitiei grofilor din satele ardelenesti? Regrete sau bucurii?


Dar transmutarii fortate a oamenilor de la munte la campie? Fetele de la Capalna au fugit in Spania sau au ramas in satul natal sa duca traditia mai departe? Cum se simt simbolurile lumii vechi in minunata lume noua? Stinghere? Uitate? Inadaptate? Perfect integrate epocii tehnologiei? In incercarea de a gasi un raspuns la toate aceste intrebari, "Evenimentul zilei" a demarat o campanie jurnalistica al carei prim episod se deruleaza, astazi, in satul lui Cioran. (Petre Badica)




Petre Badica
Voteaza


Pe acelasi subiect: simbolurile | Capalna | Tara Barsei | case | Rasinari
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dansul ceremonial al hârtiei

Numai in Japonia, probabil, contemplarea unui cadou frumos ambalat este chiar mai importanta decat deschiderea lui. In 1993, cercetatoarea britanica Joy Hendry isi publica volumul de antropologie ...

Spectacole pe picioroange si teatru tinar la Sibiu

In Capitala Culturala Europeana incep o serie de spectacole dedicate in special tinerilor. Trupa Merchtem a sustinut spectacole in toate marile orase ale lumii Dupa ce saptamina trecuta in Sibiu ...

Malaele dirijeaza nuntasii

La debutul ca regizor de cinema, actorul spune ca munca la "Nunta muta" e foarte grea. O pleiada de actori, de la Luminita Gheorghiu la Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu si Dan ...

Teatru medieval la Muzeul Satului

"Stagiunea Comediantilor 2007", un spectacol care a debutat pe 20 iulie la Rasnov, continua astazi in Capitala, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", cu un spectacol de muzica si ...

Dubla lansare la ICR Budapesta

Cele doua carti aparute la editura Palamart vor fi prezentate de traducatorul Nmeti Rudolf si profesorul Pl Ferenc, de la Universitatea ELTE din Budapesta. Aparitia unei carti de Tepeneag, prozator ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline