La Institutul Francez, la Sala 'Elvira Popescu', concertul lui Al-exis HK, de la ora 19.30, va fi urmat de filme mute, scurtmetraje de legenda ce poarta semnatura lui Charles Chaplin, pe un acompaniament muzical realizat de acordeonistul Emy Dragoi. La miezul noptii va fi proiectat lungmetrajul biografic A'La vie en roseA', de Olivier Dahan, cu Gerard Depardieu si Marion Cotillard, film dedicat marii sansonetiste Edith Piaf.
La Institutul Polonez, la ora 21.30, vor fi prezentate filme ale prestigioasei scoli de film, teatru si televiziune de la Lodz, scoala la care s-au format regizori polonezi de renume precum Andrzej Wajda, Roman Polanski, Krzystof Kieslowski sau Krzystof Zanussi. Organizatorii au selectat o parte dintre cele mai noi si mai reprezentative filme ale studentilor de azi de la Lodz.
La Institutul Cervantes vor fi proiectate, incepind cu ora 21.00, trei lungmetraje: A'Cria CuervosA', regia Carlos Saura, A'Cosas que nunca te dijeA', regia Isabel Coixet, si A'IntactoA', de Juan Carlos Fresnadillo.
La Institutul Goethe va fi o noapte lunga. Incepind cu ora 19.00 va fi prezentat un adevarat maraton dedicat artei video germane. A'40 de ani de arta video in GermaniaA' - patru ecrane, 59 de filme semnate de diferiti artisti ai ultimelor cinci decenii, adica peste 28 de ore de arta video.
Delegatia Valonia-Bruxelles va dedica intreaga seara lui Tintin, unul dintre cei mai iubiti eroi de benzi desenate: proiectii de desene animate inspirate de A'Aventurile lui TintinA', expozitia Centrului Belgian al Benzii Desenate de la Bruxelles, realizata cu ocazia centenarului HergA, creatorul lui Tintin, si lansarea albumelor 'Insula pierduta' si 'Urechea rupta' din seria 'Aventurilor' celebrului personaj.
Centrul ceh va avea o tema mai speciala: groaza. Cehii vor prezenta filme, videoclipuri si arta video in epoca fricii. Publicului i s-au pregatit o serie de filme care nu sint neaparat horror, ci se bazeaza mai mult pe o atmosfera nelinistitoare, cu gust experimental. Organizatorii isi explica astfel alegerea: A'In epoca fricii e normal sa cauti si niste ingineri ai fricii care sa iti faca rost de niste cadavre proaspete: filmele lor horror, videoclipuri stranii si lucrari de arta intunecate'. 'Inginerii fricii' sint studenti, cineasti, dar si artisti amatori cehi. Institutul Cultural Roman va aduce o selectie mult mai luminoasa, si anume aceea a filmelor cistigatoare la prima editie a festivalului filmului tinar, NexT.
La Institutul Italian de Cultura, cinefilii au intilnire cu filmul 'La Voce della Luna', in regia lui Federico Fellini. Pelicula, ce il are pe Roberto Benigni in rol principal, spune povestea lui Ivo Salvini, un tip blind, cu mintea suspendata intre vis si realitate, care crede ca aude voci din puturile de pe cimpurile luminate de luna, voci ce-l indeamna sa plece in cautarea femeii ideale care sa semene cu luna de care Ivo este atit de indragostit.
Detalii privind programul A'Noptii Centrelor CulturaleA' pe www.cotidianul.ro/select
Gabriela Lupu