Doi romani au primit cea mai inalta distinctie oferita de Academia Americana de Film pentru tehnologiile care au schimbat fata industriei cinematografice. Petru Pop si Radu Corlan au facut parte, alaturi de Andy Jantzen si Richard Toftness, din echipa de la Vision Research care a creat camera digitala ultrarapida folosita la filmarea unor pelicule precum "Inception", "Sherlock Holmes" 1 si 2, "Resident Evil Afterlife", "Green Hornet", "Secretariat", "Zombieland", "Source Code", "Captain America: The First Avenger", TRON: "Legacy" sau "Melancholia" de Lars von Trier.
In noaptea Oscarurilor, creatia lor a fost prezentata pe ecranul pe care au rulat cele mai bune filme ale anului. Insa acest lucru ar fi putut sa nu se intample niciodata, daca in urma cu 20 de ani, cand au creat noua camera, cei doi ar fi facut o alta alegere. "La prima noastra expozitie cu noua camera, cei de la Kodak au incercat sa ne sperie cu lunga lor lisa de patente, oferindu-ne alternativa de a ne angaja la ei. 20 de ani mai tarziu, Kodak e in faliment si patru salariati de la Vision Research primesc premiul Academiei Americane de Film", declara pentru Gangul.info Petru Pop.
Povestea celei mai performante camere digitale ultrarapide care reuseste sa surprinda 16.000 de imagini pe secunda la rezolutie HD a inceput in anii '80 cu o intalnire. Cea dintre inginerul Alexandru Aciu si Petru Pop, care lucrau impreuna in anii '80 intr-un institut de cercetare. Au inceput sa colaboreze atunci cand institutul a trebuit sa creeze un software pentru masinile de echilibrat si s-au despartit in 1990, cand Alexandru Aciu a plecat in SUA.
Dupa o perioada in care a lucrat la un fastfood, Aciu, care a trecut in nefiinta, in 2004, a fost angajat de firma Vision Research, care producea camere rapide cu film si care era interesata de trecerea la tehnologia digitala.
"Pentru a realiza proiectele respective, ne-a invitat pe mine si pe Radu, care atunci era student la Electronica. in 1993, aveam deja un prototip de camera digitala, cu rezolutie de 512x512 pixeli la 500 de imagini pe secunda, iar peste doi ani am obtinut si un patent in SUA pentru proiectul nostru", spune Petru Pop. Camera ultrarapida pentru care au fost premiati a fost proiecta in Romania si construita de Vision Research in SUA.
Sursa foto: visionresearch.com
A.I.
editor artline.ro
28 februarie 2012