Dupa un regal de muzica baroca, a IX-a editie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti se incheie cu un concert de muzica renascentista spaniola „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, sustinut de Ansamblul Cinco Siglos si solista Delia Agundez (Spania), care va avea loc vineri, 21 noiembrie, la Palatul Bragadiru, de la ora 19:00.
Un tablou al muzicii regale din Spania renascentista
„Músicas para la Cámara de Isabel de Castillia” este un proiect de muzica renascentista ce include mai multe tablouri inspirate din contextual istoric al Renasterii spaniole timpurii.
In afara muzicii interpretate de menestreli si lucrarile liturgice impunatoare interpretate de cantaretii si instrumentistii capelelor regale, exista si un alt tip de muzica, interpretat la harpe, laute, fluiere si fidel-uri, asa numitele „instrumente moi”, cunoscute sub denumirea de bajos. Aceasta muzica ambientala dedicata momentelor de reflectie sau nostalgie s-a pastrat peste timp in manuscrise, cronici sau picturi. Utilizand piese dedicate vihuelei si dezvoltand forme muzicale (cunoscute sub denumirea de glossas) pornind de la celebrele „villancicos“, incluse in colectia „Cancionero de Palacio". Cinco Siglos recreeaza un concert ce grupeaza lucrari apartinand genului músicas de sala (muzica de camera) din timpurile monarhilor catolici ai Spaniei.
Inspirati din „Cancionero de Palacio”, Cincos Siglos recreaza in concert atmosfera intima a muzicii de camera de la curtea Isabellei de Castillia. In acest sens, ansamblul a ales minutios instrumentele, incluzand in concertul lor unele instrumente din perioada medievala – rebec sau instrumente cu corzi ciupite – inca prezente in epoca lui Ferdinand si a Isabellei si a elaborate orchestratii complexe si rafinate. Fara a ignora aspectul improvizatoric specific asa numitelor glossas – forme exclusive improvizatorice, asemanatoare in oarecare masura cu muzica de jazz, membrii Cinco Siglos au optat, in alcatuirea repertoriului acestui proiect muzical, pentru piesele „pregatite, ca tribute adus valoriilor estetice – fie ca este vorba despre melodie sau armonie.
Delia Agúndez – cea mai potrivita voce pentru vechea muzica spaniola
Alegerea unei voci potrivite pentru un repertoriu ce poate fi incadrat in cutumele muzicii culte, dar care are si inflexiuni traditionale, nu a fost o sarcina usoara. Muzicienii din Cinco Siglos au evitat vocile de muzica populara, dar si acele voci prea cizelate care nu ar fi putut face fata stilului de interpretare recitar cantando caracteristic lucrarilor incluse in colectia „Cancionero de Palacio". Vocea sopranei Delia Agúndez le confer rafinament expresiv, intuitie, simplitate si o sensibilitate aparte, perfect potrivita cu stilul grupului de instrumentisti.
Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicate inca din 1990 studiului si interpretarii repertoriilor mai putin cunoscute de muzica veche. Repertoriul Cincos Siglos se axeaza pe muzica medievala, cu rezultate impresionante in numeroase productii concertistice, inregistrari audio si articole sau lucrari de muzicologie.
Delia Agúndez a cantat ca solista in numeroase productii concertistice ale RTVE, orchestra simfonica din Cadaqués, orchestra simfonica a Región de Murcia, Orchestra baroca catalana, orchestra Santa Cecilia si La Capilla Real de Madrid. In 2012, Delia a lansat primul CD intitulat „Voleras, entre seguidilla y bolero” cu muzica spaniola pentru voce si chitara de la inceputul secolului XIX si tot in anul 2012 i s-a decernat Premiul INJUVE pentru cea mai buna interpretare de muzica culta.
Festivalul organizat de Asociatia Antiqva se bucura de o mare atentie din partea publicului, fiind cotat pe locul trei intre „cele mai frecventatef estivaluri din Bucuresti”, conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014, realizat anual de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.
Noiembrie 2014