inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cinci tablouri de Edouard Manet

0 Comentarii
Nu putini dintre admiratorii lui Edouard Manet (1832 – 1883) il considera astazi unul dintre fondatorii modernismului, cel care s-a rupt de sensibilitatile si valorile care defineau academismul si selectia tablourilor la expozitiile oficiale, si-a gasit sursele de inspiratie si personajele in viata burgheziei si boemei din epoca (scandalizand si socand gusturile conservatoare), si chiar daca nu a fost unul dintre impresionisti acestia l-au privit in egala masura ca pe un maestru si un coleg de generatie. Nuduri, cafenele, petreceri, lupte de tauri, curtezane, portrete ale unor personaje ce erau cu totul altceva decat scenele istorice sau mitologice conventionale, toate i-au adus lui Manet atat admiratia tinerilor artisti si a curajosilor care alegeau atunci sa investeasca in noua arta (putini la numar si din pacate pentru ei prea putin inzestrati financiar).

Dar au starnit si scandaluri care au ajuns in paginile ziarelor, in cercurile artistice oficiale si au fost privite ca triumfuri si reusite in cafenele, cabarete si restaurantele unde se intalneau pictorii, poetii si jurnalistii care isi doreau altceva, simteau ca este nevoie de o schimbare, desi prea putini stiau cum va arata acel nou. Si chiar daca si in cazul lui Manet adevaratul succes avea sa fie postum – intr-un fel firesc pentru un pictor care ar fi trebuit, potrivit familiei, sa devina un jurist de prestigiu, un negustor bogat sau un general incarcat de medalii – totusi pana la final cel care spunea cu modestie ca nu si-a dorit niciodata sa schimbe vechiul fel de a picta sau sa ofere tehnici si teme noi a crezut in creatia sa.


1. Dejun pe iarba (1862-1863)
Astazi acest tablou (pentru multi capodopera lui Manet) se gaseste la Musee d’Orsay din Paris si este una dintre piesele de rezistenta ale colectiei, dar atunci nu doar ca a fost respins de juriul Salonului oficial – probabil ca pictorul se asteptase – dar a starnit un imens scandal cand a fost in cele din urma expus, in 1863, la celebrul (astazi) Salon des Refuses. Poate ca prezenta nudului feminin nu ar fi iritat atat de tare sensibilitatile estetice ale vremii, care puteau avea ca referinta numarul mare de nuduri din pictura clasica, academica, des intalnite mai ales in scenele mitologice. Dar prezenta celor doi domni boemi, imbracati cu gust si surprinsi intr-o discutie relaxata, a doua femeie care se imbaiaza in fundal, felul in care modelul gol se uita fara sfiala la privitor, atragand cu atat mai mult atentia asupra sa, toate au incantat publicul atras de noua arta si a revoltat vizitatorii care preferau subiectele mai “cuminti”. Manet isi dorise de fapt sa provoace, sa socheze, sa ofere ceva nou, anuntand pe cand incepuse sa lucreze la acest tablou de mari dimensiuni ca daca publicul isi doreste un nud atunci le va oferi un nud. Si dupa cum scria mai departe intr-o epistola trimisa lui Antonin Proust se astepta ca reactia sa fie pe masura. Ceea ce s-a si intamplat.



2. Olympia (1863)
Dupa ce “Dejunul pe iarba” socase, incantase si ii adusese celebritatea, Manet reusea in pofida asteptarilor sa expuna o alta lucrare controversata chiar la Salonul oficial, in 1865, dar decizia juriului a starnit noi proteste si i-a adus o serie de atacuri violente in presa si nu numai. Este adevarat ca “Olympia” putea fi vazuta ca o replica moderna a celebrei “Venus din Urbino” a lui Titian, insa in afara similitudinilor ce au fost vazute de unii critici ca un omagiu adus lucrarii clasice Manet s-a folosit de anumite detalii care sugerau ca modelul ales este una dintre curtezanele vremii. Nu doar atitudinea relaxata, provocatoare, dar si orhideea, papucii, bijuteriile, pisica neagra de la capatul patului (care in trecut era adesea un simbol al pacatului si senzualitatii), toate erau elemente care constituiau un discurs relativ usor de decriptat atunci. Mai ales de publicul care nu uitase prima sa lucrare de succes. Si de aceasta data au fost cei incantati de noua pictura a lui Manet si criticii acerbi, deja infuriati de decizia juriului oficial de a-i permite artistului sa expuna.



3. Portretul lui Emile Zola (1868)
Cat de mult a contat pentru Manet faptul ca Emile Zola, la randul sau un artist cu admiratori si critici numerosi si inversunati, a fost unul dintre principalii sai sustinatori? Cand multi critici ii reprosau lui Manet indrazneala, subiectele alese, faptul ca recurgea la imortalizarea scenelor care erau vazute ca “indecente”, Zola scria cu entuziasm despre picturile maestrului, luandu-i nu o data apararea in articolele sale. Nu este de mirare. Zola, un original si un provocator in scrisul sau, atat in romanele cat si in articolele sale, se simtea apropiat de impresionisti si in general de noua arta a vremii, iar “Dejunul pe iarba” il entuziasmase. Nu este asadar intamplator ca Manet i-a facut un portret mai mult decat reusit, expus in 1868 la Salonul oficial (in definitiv era o compozitie sobra, in maniera clasica), care avea sa fie ulterior reprodus in mai multe randuri, fiind probabil cea mai cunoscuta reprezentare a scriitorului. Surprins din profil, privind parca in gol si nu spre privitor, lasand impresia ca se odihneste putin la masa de lucru, Zola este inconjurat de carti si uneltele artei sale, dar asa cum obisnuia Manet a strecut si cateva detalii interesante. In fundal, in partea dreapta, se vede o copie de mici dimensiuni a tabloului “Olympia”, asezat deasupra unei gravuri de Velasquez (preferatul lui Manet), alaturi de o stampa japoneza. O a doua incadreaza partea stanga a portretului. Multi dintre artistii de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX aveau sa fie fascinati de exotismul, culorile si liniile artei japoneze, iar Zola nu era o exceptie, intuind ca aceste lucrari aparte aveau sa fie o influenta puternica in dezvoltarea ulterioara a picturii europene.



4. Berthe Morisot cu un buchet de violete (1872)
Relatia foarte apropiata dintre cei doi a dat nastere in acei ani mai multor speculatii ca intre aceasta stranepoata a lui Jean-Honore Fragonard (unul dintre maestrii Rococo) si Manet ar fi existat o legatura amoroasa, chair daca Berthe se va casatori in 1872 cu fratele lui Edouard, Eugene Manet. De altfel Edouard Manet a pictat mai multe portrete ale acesteia, fascinati de fizionomia si atitudinea ei, dar si de picturile sale, multe dintre ele delicate scene de familie, si se poate spune ca dincolo de prietenia care i-a legat s-au influentat si sustinut reciproc. In aceasta compozitie negrul domina intregul ansamblu (Berthe poarta o rochie indoliata), cu un buchet de violete palid, abia vizibil, impresia generala fiind de resemnata si demna tristete. Daca impresionistii se bucurau de culoare si lumina Monet isi pastrase o paleta in nuante mai inchise, adesea sumbre, si de altfel avea sa mai picteze alte trei portrete similare pana in 1874, in care Berthe este mereu imbracata in negru, cu mici detalii si accesorii colorate.  Artistul a realizat si doua litografii, dar si o gravura, dar tabloul care a fost primit cu elogii de critica avea sa ajunga in cele din urma chiar in colectia lui Berthe Morisot, care l-a cumparat in 1894, la multi ani de la moartea lui Manet, de la mostenitorii colectionarului si criticului de arta Theodore Duret. Astazi poate fi admirat tot la Musee d’Orsay.



5. Un bar la Folies-Bergere (1882)
In 1882 Manet termina acest tablou, ultima sa lucrare importanta, fara sa stie ca mai are foarte putin pana la moarte. O imagine din lumea plina de viata si distractie boema a localurilor pariziene ale vremii, mai exact din Folies-Bergere, loc de intalnire si distractie devenit un adevarat mit, tabloul avea sa fie expus la Salonul din acel an. Gusturile se schimbasera in decursul anilor. Impresionistii erau acceptati de o parte tot mai mare a publicului (si mai ales de negustorii de arta si colectionari), iar Manet avea deja statura unui maestru in viata, privit cu admiratie de o cei mai multi dintre tinerii artisti, de la cei care vor ramane la randul lor in istoria artelor plastice la cei care vor disparea la fel de repede pe cat aparusera, fiind uitati chiar si de contemporani sau amici. O compozitie complexa si dificila, care a suscitat atunci si mai tarziu numeroase comentarii si interpretari, imaginea barului era definitorie pentru universul imaginar al lui Manet. Lumina, culorile, tusele, elementele care constituiau o poveste, privirea trista si ostenita a personajului central, tumultul sugerat al clientilor asezati la mese, toate faceau din acest tablou al lui Manet un veritabil final de capitol.



Foto: wikipedia.org
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline