Fie hotii stiau perfect ce cauta, Concertul fiind tinta principala iar restul lucrarilor un bonus, fie a fost vorba de doi hoti cu un noroc incredibil, care au reusit furtul de arta al secolului si au facut sa dispara o capodopera. In ciuda anchetelor si cautatorilor tabloul nu a fost gasit pana in prezent si se presupune chiar ca ar fi fost distrus de hotii care se temeau sa nu fie prinsi si nu aveau posibilitatea de a-l vinde pe piata neagra de arta.
2. Povestea disparitiei tabloului Flori de mac de Vincent van Gogh ar putea sta la baza unui scenariu de film de succes, Tabloul evaluat la peste 50 de milioane de dolari fusese pentru intaia oara furat din Cairo, din galeriile Muzeului Khalil in vara lui 1977, fiind scos din tara si recuperat dupa un deceniu de asteptare tocmai din Kuweit. Probabil ca pentru pictorul care nu se bucurase de succes in timpul vietii sale, terminand aceasta panza de mici dimensiuni cu aproximativ trei ani inainte de sfarsitul sau tragic, ar fi fost intr-un fel un compliment ca hotii intrasera intr-un muzeu pentru a fura una dintre lucrarile sale.
Dar era doar prima oara cand tabloul era furat. Se va intampla din nou in acelasi muzeu in 2010, si interesant este ca foarte probabil a fost un furt comandat, pentru ca singura lucrare luata a fost acelasi Vincent van Gogh, desi in jur se gaseau numeroase alte picturi si opere de arta, unele evaluate la sume ametitoare.
Au fost ajutati de cineva din interior? Pur si simplu masurile de securitate au fost atat de superficiale? Oricare ar fi raspunsul tot ce se stie sigur este ca lucrarea a disparut, aparent pentru totdeauna.
3. In 1911 Pablo Picasso termina o complicata si enigmatica lucrare ce primea titlul nu lipsit de umor de Le pigeon aux petit pois (Porumbel cu mazare verde), iar peste aproape un secol panza era furata de de la Muzeul de Arta Moderna din Paris alaturi de alte patru lucrari. Prejudiciu estimat: peste 100 de milioane de dolari. Din fericire spre deosebire de multe alte furturi de arta faptasul avea sa fie prins peste mai putin de un an, in 2011, insa tabloul lui Picasso nu a mai fost gasit niciodata. Evaluat la 28 de milioane de dolari, ar fi fost aruncat de hot intr-un tomberon de unde a fost luat si distrus in masina de gunoi. Aceeasi soarta ar fi avut-o si celelalte lucrari, dar anchetatorii au crezut tot timpul ca de fapt piesele ar fi ajuns pe piata neagra si ar fi acum undeva intr-un seif sau intr-o colectie privata. Dar pana la proba contrarie este un Pablo Picasso pierdut.
4. A fost Portretul unui tanar de fapt un autoportret al autorului, celebrul Rafael, asa cum cred astazi unii specialisti? Se presupune ca maestrul ar fi terminat lucrarea in jurul anului 1513, si astazi este considerata una din acele opere de arta care au fascinat generatii intregi, disparand fara urma in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial.
Din pacate s-a numarat printre nenumaratele opere de arta confiscate de fortele germane pentru colectia Fuhrerului, ar fi ajuns la Berlin, apoi la Dresda, de unde a fost in cele din urma mutata la Cracovia. Si de aici portretul tanarului carismatic, imbracat cat se poate de elegant dupa moda vremii, cu o expresie ce amesteca putina trufia, gratie si fireasca noblete, s-a pierdut. Potrivit unor informatii este posibil ca trupele germane in retragere sa il fi distrus alaturi de numeroase alte comori, insa poate ca a supravietuit conflagratiei si timpului, asteptand sa fie redescoperit de un norocos.
5. Ce s-a intamplat de fapt cu Leda si lebada, tablou pictat de Michelangelo in 1530, una dintre cele mai populare teme ale epocii fiind tratata de maestru in maniera care ii era deja specifica si atat de usor de recunoscut mai tarziu? Se pare ca pictura ar fi fost daruita chiar de Michelangelo prietenului si ucenicului sau, Antonio Mini, care ar fi luat-o cu el in Franta, unde era mentionata la putina vreme dupa aceea ca facand parte din colectia regala.
Exista o reusita copie realizata de Rosso Fiorentino, s-a pastrat si un studiu semnat de maestru, dar lucrarea originala a disparut pentru totdeauna. Initial un dar (alte surse spun ca a fost de fapt o comanda) pentru Ducele de Ferrara, este imposibil de spus astazi unde a ajuns, daca nu cumva a fost distrus sau uitat prin depozitele unui muzeu sau, cine stie, poate ca un curator a crezut ca este vorba doar de o copie sau un imitator al lui Michelangelo. Oricare ar fi adevarul Leda si lebada ramane o lucrare pierduta.
Foto: pinterest.com, bbc.com, wikipedia.org