Nu se stie exact nici astazi cand anume a fost construit, ce tehnici s-au folosit (ceea ce a dat nastere la nenumarate supozitii si teorii, unele dintre ele fanteziste), daca in interiorul sau se ascunde sau nu ceva, si mai ales care a fost scopul pentru care o veche civilizatie a inceput un proiect atat de amplu, de dificil.
Parte a ansamblului funerar ce a devenit un simbol al Egiptului Antic si una dintre cele mai cunoscute si vizitate atractii turistice din toata lumea, Sfinxul a fost victima eroziunii firesti si a unor tentative de distrugere, insa continua sa pazeasca piramidele asa cum a facut-o de mii de ani.
2. Statuia Libertatii, New York, SUA: un dar primit din partea Frantei la centenarul independentei Statelor Unite, uriasa statuie avea sa strabata oceanul (o odisee pe masura importantei simbolice pe care o va capata mai tarziu) si va fi ridicata pe in 1886 pe Liberty Island, un colos de peste 225 de tone, a carei silueta este imediat recunoscuta, fie si de la mare distanta, de cei care se apropie de Manhattan.
Puteti vizita muzeul din interiorul structurii, puteti admira de la departare Statuia Libertatii, puteti descoperi in muzeu mai multe informatii, documente, imagini rare din primii ani in care acest dar a devenit o parte integranta a Americii. Creatie semnata de sculptorul Frederic Auguste Bartholdi, Statuia Libertatii are o legatura si cu mult mai cunoscutul Gustave Eiffel, care a realizat armatura monumentului din cupru (de unde si culoarea verde de astazi). Iar numele original era "Libertatea luminand lumea".
3. David, Florenta, Italia: greu de ales o alta statuie care sa fie simbolul perfect al Renasterii, iar capodopera lui Michelangelo (la care acesta a lucrat din 1501 pana in 1504) este si una dintre cele mai cunoscute opere de arta din lume, si chiar daca prin absurd cineva nu ar cunoaste numele eroului biblic, totusi liniile, silueta, imaginea ar evoca ceva atat de familiar. Potrivit traditiei Michelangelo ar fi folosit pentru aceasta statuie de peste patru metri inaltime - peste cinci daca adaugam si impresionantul soclu - un vechi bloc de marmura de Carrara, abandonat de alti sculptori inaintea sa.
Interesant este ca niciunul dintre acestia nu reusise sa foloseasca dimensiunile aparent prea inguste ale blocului, precum si defectele acestuia, Michelangelo fiind singurul suficient de inspirat. Sculptura avea sa fie plasata in Piazza della Signoria, in fata impozantului Palazzo Vecchio, insa in 1873 avea sa fie mutata in Galleria dell'Accademia din Florenta, ferind-o astfel pe viitor de intemperii si potentiale acte de vandalism. Exista si mai multe copii ale magnificului David, inclusiv o replica in bronz ce a fost montata la inceputul veacului trecut in orasul american Buffalo.
4. Mica Sirena, Copenhaga, Danemarca: cu siguranta ca Andersen nu si-ar fi imaginat vreodata ca tragicul personaj principal al unei dintre cele mai populare scrieri publicate de el avea sa devina nu doar o opera de arta iconica, dar si simbolul orasului Copenhaga. Sigur pe sine ca scriitor si pe deplin constient de valoarea sa, Hans Christian Andersen era in egala masura modest si chiar sfios cand venea vorba de laudele si aprecierile celorlalti. Asa ca gestul lui Carl Jacobsen, maestru berar, care in 1913 oferea orasului aceasta statuie din bronz si granit (se povesteste ca generosul donator fusese impresionat pana la lacrimi de baletul inspirat de povestire, iar balerina a servit drept model), l-ar fi uluit cu siguranta pe scriitor. Creatia sculptorului Edvard Eriksen surprinde astazi prin finetea liniilor, melancolia intregului ansamblu si aparenta fragilitate, avand doar 1,25 metri inaltime. Adesea tinta actelor de vandalism, simbolul orasului Copenhaga ramane una dintre cele mai populare atractii turistice ale urbei si continua sa atraga an dupa an zeci de mii de curiosi. Si nu doar ca a aparut adesea in filme turnate aici, dar are si un numar impresionant de copii, raspandite pe glob, inclusiv la Piatra Neamt (opera lui Silviu Bejan).
5. Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brazilia: dominand orasul de pe muntele Corcovado, aceasta reprezentare monumentala ce poarta numele de "Cristos Mantuitorul" este cea mai mare statuie Art Deco din lume (pe locul cinci in topul celor mai mari infatisandu-L pe Iisus), unul dintre cele mai populare si importante locuri de pelerinaj din America de Sud, si nu in ultimul rand reprezinta pentru Rio de Janeiro ceea ce Turnul Eiffel inseamna pentru Paris. Un proiect ambitios, costisitor si dificil de pus in practica, Cristo Redentor trebuia sa marcheze aniversarea centenarului independentei Braziliei, insa lipsa fondurilor a facut ca totul sa intarzie mai mult decat si-ar fi dorit entuziastii. Avea sa fie gata abia in 1931, si pentru toti statuia a fost un adevarat triumf artistic si tehnologic: 38 de metri inaltime daca punem la socoteala si soclul, peste 700 de tone greutate, in interiorul uriasului socul gasindu-se o capela. Iar modelul si sculptura au fost realizate de artistul plastic francez Paul Landowski.
Foto: goodfreephotos.com, wikipedia.org, publicdomainpictures.net,