2. Ferma din epoca fierului: populara atractie turistica din Stavanger si de departe unul dintre cele mai vizitate locuri din regiune, este o ferma reconstruita cu migala si rabdare pentru a oferi celor de azi sansa de a vedea cum arata o ferma de acum multa, multa vreme. Cand au descoperit ruinele unei ferme datand din secolul al VI-lea, cand ar fi fost distrusa intr-un incendiu, arheologii de la inceputul veacului trecut au realizat ca este unul dintre cele mai interesante situri din regiune. Insa va dura cateva decenii pana cand, pornind de la structurile din teren, s-a reusit reconstruirea integrala a vechiului ansamblu, si nu au fost doar ridicate cladirile, dar au fost aduse si animale. Iar angajatii, majoritatea studenti ai Universitatii locale, poarta haine de epoca si le prezinta vizitatorilor cum traia si cum lucra un fermier de acum peste un mileniu si jumatate.
3. Vechea Societate Regala a Ursului Polar: cu un titlu atat de pretentios micul muzeu (doar o incapere, desi destul de incapatoare) din localitatea Hammerfest poate parea la prima vedere doar o gluma, si este adevarat ca de la bun inceput nu a lipsit un strop de auto-ironie. Cum pe blazonul micului oras se gaseste un urs polar, veti gasi in sala si un superb exemplar impaiat, alaturi de artefacte, documente, arme si unele, decoratiuni, o colectie bogata de animale care demonstreaza priceperea specialistilor locali cand vine vorba de taxidermie. Dedicat istoriei si identitatii culturale a localitatii, micul muzeu nu percepe nici macar o taxa de intrare. Insa vizitatorii, odata ce s-au familiarizat cu trecutul zonei, se pot inscrie in societatea regala, unde pentru o suma modica vor primi ca suvenir si o insigna cu un urs polar. Iar cei care vor sa plateasca pentru versiunea de lux, ceva mai scumpa, vor primi si o amintire surpriza.
4. Muzeul Magiei: nu este nici creatia unui fan Harry Potter, nici o poveste stranie si infricosatoare despre vrajitoare si farmece, ci micul apartament din Oslo are cea mai bogata colectie nationala de seturi de magie, trucuri si costume purtate de iluzionisti, baghete si pachete de carti, afise, fotografii, carti si reviste, iar lista continua. Din 2001 acest muzeu este deschis in fiecare duminica si ii asteapta pe cei care vor sa descopere informatii despre istoria si traditiile iluzionistilor scandinavi si in special despre succesul (si esecurile) magicienilor care au cucerit scenele din baruri sau emisiunile locale de televiziune, unii dintre ei adevarate vedete in acest domeniu fascinant si atat de putin cunoscut. E adevarat ca nu sunt prezentate prea multe dintre trucurile pazite cu grija, dar simpla
5. Muzeul Sticlutelor: in Oslo mai poate fi vizitat si un alt muzeu mai putin obisnuit, unul dedicat sticlutelor de bauturi. Daca am intalnit in magazine astfel de recipient, purtand adesea marci cunoscute, prea putini ne-am gandit sa le pastram si cati am fi putut sa depasim 53 000 de exemplare, doar aproximativ 12 000 dintre acestea fiind expuse aici. Aici se gasesc sticlute in forma de animale, o mica serie de sticlute-Elvis Presley, exemplare cu imagini din desene animate, filme, picturi celebre, legume si fructe iar lista continua parca la nesfarsit. Un muzeu amuzant, creatia lui Christian Ringnes, pasionat colectionar si unul dintre numele de prim rang din industria nationala a berii, este genul de loc unde zambesti, te distrezi, te bucuri de culorile, formele si hazul piesele prezentate, si asa cum era de asteptat nu lipseste nici barul, dar nici magazinul cu suveniruri.
Foto: locationscout.net, tripadvisor.ie,