1. Ca 'Rezzonico din Venetia
Constructia acestui magnific palat, usor de recunoscut datorita fatadei din marmura alba, a inceput in 1649, fiind proiectului renumitului arhitect venetian Baldassare Longhena pentru familia Bon. Cand acest maestru al barocului a trecut in nefiinta, in 1682, proiectul avea sa fie abandonat pret de mai multe decenii si parea sa ramana una din acele cladiri martore ale unui trecut fascinant. Insa in 1751 Giambattista Rezzonico, renumit negustor si bancher, cumpara cladirea si il angajeaza pe Giorgio Massari, atunci unul dintre cei mai cunoscuti si eclectici artisti ai Venetiei. Lucrarile progreseaza rapid, iar palatul este gata in 1756, respectand in mare proiectul original al lui Longhena, dar cu adaugiri inspirate aduse de Massari – scara interioara si sala de bal. Au fost adusi apoi cei mai apreciati pictori din Venetia pentru decorarea interioarelor. Giambattista Crosato si Pietro Visconti au realizat frescele din sala de bal, iar Giambattista Tiepolo a pictat doua dintre plafoane, pentru a sarbatori casatoria dintre Ludovico Rezzonico si Faustina Savorgnan.
Palatul avea sa fie terminat in 1758, cand renumele si avutia familiei Rezzonico aveau sa atinga apogeul, iar Carlo Rezzonico, episcop de Padova, devenea Papa Clement XIII. Cand la inceputul secolului XIX prea putin din gloria vechiului edificiu se mai pastra, cladirea a fost vanduta si cumparata in repetate randuri, iar o buna parte din colectia de arta si mobilier a fost instrainata. Abia in 1935 ultimul proprietar, contele Lionello Hirschell de Minerbi, o va vinde Consiliului Local. Astazi acest muzeu spectaculos, o imagine vie a Venetiei de secol XVIII, este una dintre cele mai interesante si in egala masura mai putin cunoscute destinatii pentru iubitorii de arta din Venetia.
Aici vizitatorii pot descoperi Colectia Mestrovich, cu lucrari de Tintoretto, Bonifactio de Pitati, Benedetto Carpaccio sau Lelio Orsi. La primul etaj se gaseste sala de bal, dar si alte zece camere incarcate de tablouri, fresce, tapiserii si piese de mobilier semnate de artisti ca Gaspare Diziani si Giambattista Tiepolo sau frumoasa biblioteca. La etajele doi si trei pasionatii de arta pot admira bogatele colectii de pictura – Francesco Guardi, Canaletto, Marco Ricci – si numeroase fresce si alte obiecte de colectie. Palatul gazduieste periodic manifestari si expozitii dedicate artelor venetiene.
2.Palazzo Davanzati, Florenta
Un alt muzeu de mai mici dimensiuni este Palazzo Davanzati din Florenta, o superba cladire construita de familia Davizzi in a dooua jumatate a secolului XIV, fiind ulterior vandut familiei Bartolini si, ulterior, in 1578, renumitei familii de negustori Davanzati. Modificata extensiv de-a lungul anilor, avea sa fie renovata si refacuta potrivit arhitecturii originale spre sfarsitul secolului XIX de Elia Volpi, care in 1910 deschide aici un muzeu particular, Museo Privato della Cassa Fiorentina Antica. Anticar priceput, va avea din pacate nefericita idee de a vinde o parte din mobilierul original al palatului. Cumparat in anii '50 de statul italian, va fi restaurat in anii '90 si redeschis in intregime publicului in 2012.
Palatul Davanzati ofera vizitatorilor ocazia rara de a vedea arhitectura, mobilierul si decoratiunile unei case florentine medievale, dar si pasionante colectii de pictura si sculptura.
3. Casa Keats-Shelley, Roma
Muzeu dedicat memoriei si operei celor doi poeti englezi romantici, John Keats si Percy Shelley, Casa Keats-Shelley este o destinatie obligatorie pentru iubitorii literaturii clasice. Puteti vedea aici dormitorul in care a murit Keats, in 1821, pastrat ca un altar dedicat unui talent remarcabil si vasta colectie de manuscrise, carti, documente despre viata si opera poetilor romantici. Cea mai interesanta pentru bibliofili este cu siguranta biblioteca ce numara in colectiile sale peste 8000 de titluri despre romantismul european, de la editii princeps si colectii de periodice la lucrari de specialitate si istorie literara. Creatia lui Harry Nelson Gay, veti gasi aici poate cea mai bogata selectie de titluri de si despre Byron, Keats si alti reprezentanti si romantismului, reviste de epoca, documente, manuscrise, insemnari. Fiind o biblioteca specializata, dedicata in principal cercetatorilor, regulile sunt stricte: programarile se fac din timp, nu este permisa fotocopierea cartilor mai vechi de 1950, nu se imprumuta titluri, iar cei interesati trebuie sa prezinte fie o scrisoare de recomandare din partea unei universitati sau academii, fie din partea unei edituri. Iubitorii cartii vor gasi aici si un magazin cu suveniruri, carti, reproduceri, afise sau carti postale.
4. Museo Bagatti Valsecchi, Milano
Candva casa fratilor Fausto si Giuseppe Bagatti Valsecchi, Museo Bagatti Valsecchi nu este doar o superba constructie de secol XIX, dar si cea mai buna marturie a pasiunii pentru arta si arhitectura a celor doi, care dupa renovarrea constructiei in 1883 au inceput sa colectioneze mobilier, decoratiuni, obiecte din metal, sticla si fildes, armuri, pictura si grafica, punand pas cu pas bazele unui fascinant muzeu. Inspirati de traditia aristocratica lombarda de secol XVI, cei doi, desi avocati, au dovedit gust si pricepere in achizitia celor mai interesante piese. Dupa ce vasta colectie a fost donata de mostenitori in anii '70 ai secolului trecut, muzeul a fost deschis publicului in 1994. Aici puteti admira piese originale de mobilier, instrumente muzicale de epoca, sculpturi, cufere, ceasuri, instrumente stiintifice si tapiserii, vitralii, arme, obiecte de sticla si ceramica, dar si o bogata selectie de tablouri.
5. Casa Enzo Ferrari, Modena
Destinatie obligatorie pentru pasionatii de automobile Ferrari, aceasta casa impresionanta al carei acoperis metalic aminteste de capota unui automobil este locul nasterii si casa copilariei celui care a fondat renumita companie. Nu doar vasta colectie de masini de colectie – Ferrari, Maserati, Alfa Romeo – este cu siguranta fascinanta pentru cei interesati, dar si prezentarile multimedia, ce ofera detalii prea putin cunoscute despre viata si pasiunea lui Enzo Ferrari. Si nu este totul. Curiosii au la dispozitie chiar un simulator semi-profesional de Formula 1, trei ecrane video de ultima generatie si un automobil Ferrari, iar tehnologia moderna ii aduce pe circuitul de la Monza fara nici un risc. Totul extrem de realist intr-o cursa de sapte minute pentru impatimitii care nu trebuie sa rateze ocazia.
imagini: wikipedia.org
A.L.