Misterele universului par sa se adanceasca pe masura ce omenirea avanseaza in cunoastere. Rezolvarea lor ar putea ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine aparitia acestuia, modul in care functioneaza si eventual, cum se va sfarsi.
Particula Higgs
Supranumita particula lui Dumnezeu, particul ipotetica Higgs ar putea aduce multe raspunsuri referitoare la universul in care traim. Deocamdata insa, cea mai mare provocare a cercetatorilor este dovedirea existentei particulei in sine.
Forta gravitationala
Intelegem functionarea corpurilor ceresti situate la milioane de ani lumina insa nu avem inca o explicatie pentru gravitatia care ne insoteste intreaga viata aici pe Pamant. Gravitatia este o forta care, potrivit modelului standard, trebuie sa aiba propriile particule de insotire numite gravitoni. Gravitonul este o particula ipotetica ce se face simtita prin diverse modificari ale energiei cinetice, vitezei, energiei de repaus a corpurilor asupra carora actioneaza.
Materia intunecata
Ca si in cazurile precedente, materia intunecata este o substanta din cosmos formata din particule inca nedetectate experimental si a carei existenta a fost stabilita doar teoretic. Materia intunecata ar fi responsabila pentru crearea galaxiilor.
Calatoriile mai rapide decat viteza luminii
Teoria relativitatii enuntata de Albert Einstein a stabilit ca viteza luminii de 299.792.458 metri pe secunda este o constanta importanta in fizica universala, si ca nimic nu poate sa calatoreasca in univers mai repede. Totusi, fizicienii de la CERN (langa Geneva) au demonstrat experimental anul trecut ca lumina ar putea fi depasita de particulele subatomice numite neutrini.
Sfarsitul universului
Cu privire la sfarsitul universului exista mai multe teorii, toate depinzand de caracteristicile acestuia: forma universului, cata energie intunecata contine si modul in care aceasta ar raspunde la expansiunea universului. Una dintre cele mai populare ipoteze este teoria Big Crunch in care universul ar atinge o dimensiune maxima, dupa care s-ar contracta pana la prabusirea datorata gravitatiei.
I. C.
editor artline.ro
6 februarie 2012