inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cinci finlandeze "plimbarete"

0 Comentarii
Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti mai gazduieste, pana pe 30 mai, expozitie de fotografie si video (deschisa pe 14 februarie) in care, sub denumirea "Self-timer", sunt reunite cinci artiste din Finlanda, recunoscute la nivel international. Elina Brotherus, Aino Kannisto, Sanna Kannisto, Fanni Niemi-Junkolas si Salla Tykka expun impreuna lucrari prin care incearca sa surprinda experiente personale, redimensionandu-si propria realitate. Trei dintre expozante, Elina Brotherus, Sanna Kannisto si Salla Tykka, prezente pentru prima data la Bucuresti pentru vernisaj, si una dintre curatoarele expozitiei, Codruta Vulcu, au fost de acord sa isi prezinte, in exclusivitate pentru ziarul Ziua, ideile si experientele artistice.
E pentru prima data cand va aflati in Romania. De ce ati ales Muzeul National de Arta Contemporana de la Bucuresti pentru aceasta expozitie?
Sanno Kannisto: Este o expozitie itineranta, am fost intai in Germania la Kunsthalle Fridericianum din Kassel, apoi la Copenhaga la Centrul de Arta Contemporana "Nikolaj" si acum a venit randul Bucurestiului.
Elina Brotherus: Ideea acestei expozitii a inceput undeva in Germania, acum un an. Lucrarile prezente reprezinta mai degraba un rezumat a ceea ce am lucrat noi de-a lungul timpului. Expozitia este itineranta, dupa cum a spus si Sanno, si dupa Copenhaga am venit aici la Bucuresti, dar expozitiile nu sunt identice. Exista anumite schimbari, in functie de lucrarile disponibile, pentru ca avem mai multe expozitii deschise in acelasi timp in mai multe orase.
Sanno, am vazut ca fotografiile tale ca sunt un fel de "studii" despre natura...
Sanno Kannisto: Am fost in mai multe tabere de cercetare din padurea tropicala din America latina, iar munca mea se apropie, intr-adevar, destul de mult de cea a unui cercetator. Am facut anumite studii prin propria mea opera artistica. Si colectionez diverse imagini cu animale, plante... Fac tot felul de experimente, precum cercetatorii. Iar in fotografie combin aceste doua trasaturi, experienta artistica cu cea de cercetare.
Care ar fi ideea pe care vrei sa-o transmiti prin fotografie?
Sanno Kannisto: Cred ca incerc in primul rand sa vorbesc despre apropierea de natura. Sunt un artist care vrea sa inteleaga natura. Cum pot privi natura din interiorul propriei experiente artistice... Asa ca am dezvoltat si mi-am perfectionat diverse metode de lucru. Padurea tropicala iti ofera din punctul asta de vedere multe subiecte, sunt incredibil de multe animale, plante, totul poate fi "studiat". Incercam sa intelegem totul. Sa masuram totul, sa punem nume diverselor specii. Si totusi cred ca natura ramane la fel de misterioasa, iar asta este marele paradox. Incercam sa controlam totul si aveam, in felul asta, un fel de putere asupra naturii. Dar cred in fotografiile mele se poate observa ceva din misterul de care vorbeam, e acolo ceva absurd, suprarealist...
Sunt in aceasta expozitie si fotografii facute in studioul meu de film, care este extrem de mic. Am dus acolo plante si animale ca sa pot controla lumina si celelalte detalii. Totul arata ca un teatru in miniatura unde actori sunt animalele, iar eu incerc cumva sa regizez.
Elina, lucrarile tale denota o tendinta evidenta catre autocontemplare. Povesteste-ne traseul artistic pe care l-ai strabatut pana la acest moment.
Elina Brotherus: Prima mea lucrare dateaza din '98-'99, dintr-o perioada in care eram concentrata mai ales asupra autobiografiei. Lucrarile din acea perioada vorbesc despre momente decisive din viata mea, momente care se refera la experiente general umane. E vorba de iubire si despartire, suferinta, uneori fericire, momente importante si dificile din viata unui om. In '99 am inceput sa vorbesc despre altceva. Aceea a fost perioada in care am inceput sa invat limba franceza si am descoperit niste modalitati foarte practice de invatare. Lipeam fluturasi adezivi pe fiecare obiect si scriam denumirea in franceza. Faceam asta si pentru a invata franceza, dar si pentru a experimenta un alt nivel al imaginii, dupa cum se poate vedea in fotografiile expuse. Deci, aceasta poate fi considerata a doua perioada a creatiei mele. Din anul 2000 si pana spre 2004 lucrarile mele cauta altceva. Nu mai e vorba despre mine. Preocuparile s-au mutat din zona autobiograficului spre "noua pictura". Lucrarile au devenit un fel de comentarii la pictura traditionala, in fond o noua forma de pictura. Cred ca noi, fotografii, continuam intr-un anume fel ceea ce pictorii au inceput cu secole in urma. Am inceput sa fiu interesata de astfel de teme, de subiecte pe care ei au inceput sa le studieze cu mult timp in urma. Nu vreau sa spun prin asta ca pictura a murit si fotografia i-a luat locul, din contra, sunt o mare iubitoare de pictura. Imi plac peisajele, portretele, ma intereseaza cum anume sunt obiectele pozitionate in spatiu, iar ceea ce conteaza cel mai mult sunt culorile si lumina... Apoi a urmat perioada "picturii" dupa model. Iar modelul sunt eu. Nu intotdeauna, dar de cele mai multe ori. Numai ca acum nu mai este nimic legat de evenimente personale. Singura preocupare este cum sa infatisez fiinta umana, care este jocul umbrelor si al luminilor...
Si tot in aceasta perioada am realizat si trei filme. In primul meu film sunt interesata de felul in care este perceputa femeia. E vorba de cruzime... cruzimea cu care o femeie o poate trata pe o alta. Iar subiectul este dezvoltat in lumea dansului, pentru ca baletul este una dintre cele mai crude cariere pe care le poti alege in viata. In film nu fac decat sa abordez un alt punct de vedere decat in fotografie, dar in fond ma intereseaza acelasi gen de subiecte.
Autoportretul este mai degraba un mod de a comunica cu tine insati sau cu ceilalti?
Elina Brotherus: Pentru mine este doar un model. Ma intereseaza formele umane, chipul uman. Cuvantul "a privi" este probabil cuvantul cheie. Totul are de-a face cu ochiul. Sa simti si sa intelegi prin privire...
Sanno Kannisto: Eu am sentimentul ca in lucrarile ei se regaseste mai degraba ceva cinematografic. Nu e vorba neaparat de a crea povesti, ci de o anumita atmosfera. Ea "joaca", e ca o actrita intr-un rol.
Salla, tu esti prezenta in aceasta expozitie nu cu fotografii, ci cu mai multe filme. Vorbeste-ne despre mesajul lucrarilor tale.
Salla Tykka: Mi-ar fi greu sa-l exprim intr-un singur cuvant. Sunt mesaje diferite in functie de fiecare film. In aceasta expozitie sunt patru filme si fiecare dintre ele are un alt mesaj. Sunt acolo o multime de intrebari despre identitatea femeii, despre pozitia ei in lume si in societate si despre felul in care femeia este situata in lumea artistica. Ma intereseaza, de asemenea, relatia dintre barbat si femeie si felul in care barbatii isi folosesc forta asupra femeii. Cam atat... Dar va pot spune de ce am ales sa fac arta. Pentru ca nu pot trai altfel... Intai am incercat ca prin lucrarile mele sa gasesc o rezolvare pentru propriile probleme... Este un fel de terapie. Dar acum imi doresc sa pot schimba lumea prin ceea ce fac.
Codruta, tu esti una dintre curatoarele expozitiei de la Bucuresti. Care a fost ideea care le-a adus impreuna pe cele cinci artiste?
Codruta Vulcu: Probabil ca cel mai important dintre criterii este acela ca lucrarile lor au fost reprezentative pentru ideea aceasta de "self-timer"...
De ce "self-timer"?
Sanna Kannisto: Este un termen tehnic din arta fotografiei. E un mod prin care camera de fotografiat declanseaza cu o anumita intarziere. Si toate cele care expunem aici am folosit acest "self-timer".
Elina Brotherus: Eu as spune ca vine de la faptul ca cele mai multe dintre noi expunem autoportrete. Iar in arta fotografiei, "self-timer" este acel dispozitiv care face ca aparatul sa declanseze singur. Te duci si te asezi in fata camerei si fotografia se face automat.
Codruta Vulcu: Nu am tradus termenul in romana pentru ca nu exista unul. Cei care vin la expozitie si nu sunt familiarizati cu arta fotografiei s-ar putea sa nu inteleaga foarte clar ca e vorba de un dispozitiv. Dar pentru mine el poate insemna si altceva. Sa surprinzi intr-un fel propria masura a timpului... Asta cred ca vor intelege cei care vin la expozitie si cred ca asta e ceea ce le uneste pe cele cinci artiste. Pentru cei care nu cunosc termeni tehnici din arta fotografiei, cuvintele acestea, "self-timer", pot avea o rezonanta poetica.
Salla Tykka: Eu cred ca ceea ce ne reuneste si ideea de baza a acestei expozitii a fost excluderea unei prezente masculine. E vorba de un fel de putere feminina care se vrea scoasa in evidenta: a femeii care isi face autoportretul. A femeii care devine in acelasi timp subiect si obiect. Femeia care devine un fel de actrita in propriile lucrari...
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Garcia Marquez, interzis in Iran

CENZURAT. "Memoriile tarfelor mele triste", ultimul roman al scriitorului Gabriel Garcia Marquez, a fost interzis in Iran pentru ca includea cuvantul "tarfa”. Romanul a aparut ...

Viata intr-un sex shop

Cati dintre dumneavoastra ati intrat intr-un sex shop? Eu una n-am facut-o pana acum si tare ma tem ca am ratat aceasta sansa fiindca am apucat sa vad piesa "Viata mea sexuala" de Cornel ...

Lectie de smerenie si de dragoste

Inca din 1990, la Manastirea Golia (Iasi), in fiecare an, de Joia Mare se oficiaza slujba Spalarii picioarelor, o reeditare a celor petrecute cu douamii de ani in urma. Si ieri, parintele Vitalie ...

Ce mai face iubita ta?

Esti pe langa ea in fiecare zi. Traiti impreuna, iesiti impreuna, mancati impreuna, va treziti impreuna, desi de multe ori mintea ta e in alta parte. Te gandesti cum sa faci mai multi bani ca sa ...

Alt sat, alta poveste

Locuitorii din Ambronay se trezesc in zori ca sa-si hraneasca animalele, se duc sa munceasca sau sa-si vanda produsele in orasul vecin - pentru toate acestea ar putea fi numiti tarani sau agricultori. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline