Cinematografia româneasca are, în sfârsit, o ceremonie adevarata de decernare a premiilor
Industria româneasca de film va avea, începând din acest an, o gala de premii, asemenea celor din strainatate: BAFTA (Marea Britanie), Cesar (Franta) sau Goya (Spania). `A fost sau n-a fost?", `Hârtia va fi albastra", `Legaturi bolnavicioase", `Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii" si `Ryna" au primit cele mai multe nominalizari din partea juriului la prima editie a Premiilor Gopo, numite astfel în onoarea cineastului român, care în urma cu 50 de ani a câstigat Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj, cu animatia `Scurta istorie".
În competitie au intrat 11 productii, care au avut premiera anul trecut si care au rulat cel putin o saptamâna în cinematografe. Cele mai multe nominalizari le-a strâns filmul "Hârtia va fi albastra", în total 11, urmat îndeaproape de `Legaturi bolnavicioase" (10), `Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii" (9), `A fost sau n-a fost" si `Ryna" (7).
Trofeu de 3.000 de euro
Învingatorul la `cel mai bun film de lungmetraj" va primi 3.000 de euro. Premiul pentru celelalte sectiuni este în valoare de 1.000 de euro. Aproximativ 300 regizori, producatori, actori sau critici de film îsi vor spune optiunea pentru cele 21 de categorii, prin vot secret, trimis fie prin posta, fie on-line. Trofeul este realizat din bronz, de sculptorul Adrian Ilfoveanu, si îl înfatiseaza pe faimosul omulet al lui Gopo. Gala de decernare a premiilor industriei de film din România a fost gândita de Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc, care se ocupa si de organizarea Festivalului International de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. Motivul numarul unu în crearea Galei Gopo: "Ne propunem sa celebram toate reusitele cinematografiei autohtone din anul precedent. Am simtit necesar sa cream aceasta gala pentru ca toate filmele românesti importante ale anului trecut au câstigat o multime de premii în strainatate si trebuia ca aceste filme sa fie apreciate si acasa", ne-a declarat Oana Rasuceanu, project-managerul evenimentului. Motivul numarul doi: "Publicul de la noi nu trebuie sa se mai fereasca de filmul românesc, sa nu mai ocoleasca cinematografele în care este prezent în vitrina un afis cu un film românesc. Trebuie sa constientizeze valoarea cineastilor români", a mai spus Oana Rasuceanu. Gala, care se vrea un eveniment anual, va fi transmisa în direct de TVR.
Covorul rosu va fi întins pe 26 martie, începând cu ora 20.00, pe scarile Palatului Bragadiru, urmând ca tot fastul sa se mute în sala Colosseum.
Cele mai importante nominalizari:
Cel mai bun film de lungmetraj: `A fost sau n-a fost?", `Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii", `Hârtia va fi albastra", `Legaturi bolnavicioase"
Cea mai buna regie: Catalin Mitulescu - `Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii", Corneliu Porumboiu - `A fost sau n-a fost?", Radu Muntean - `Hârtia va fi albastra", Ruxandra Zenide - `Ryna"
Cel mai bun actor într-un rol principal: Ion Sapdaru pentru rolul Tiberiu Manescu din `A fost sau n-a fost?", Teodor Corban pentru rolul Virgil Jderescu din `A fost sau n-a fost?", Valentin Popescu pentru rolul Biris din `Ryna"
Cea mai buna actrita într-un rol principal: Dorotheea Petre pentru rolul Ryna din `Ryna", Ioana Barbu pentru rolul Alex din `Legaturi bolnavicioase", Maria Popistasu pentru rolul Kiki din `Legaturi bolnavicioase"
Cel mai bun scurtmetraj: `Examen", regia Paul Negoescu, `Lampa cu caciula", de Radu Jude, `Marilena de la P7", de Cristian Nemescu si `Vineri în jur de 11", regizat de Iulia Rugina.