Urmaresc cu acelasi interes ca intotdeauna actualitatea discografica internationala ce rezerva in ultima perioada surprize dintre cele mai frumoase, asa cum sunt aparitiile a doua albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat in 16 martie si “Journey East” lansat in 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic.
Sunt doua discuri legate, intr-un fel de Romania. Neasteptat, nu?
Cinci contratenori – si un roman
Pentru ca unul dintre cei cinci contratenori promovati de celebra casa de discuri Decca este romanul (cel putin de origine) Valer Sabadus, care la 29 ani a ajuns sa fie considerat unul dintre cei mai buni contratenori ai lumii. Are o voce rara, cu un timbru neobisnuit (contratenorii sunt barbatii care canta cu voce de femeie) – cati asemenea cantareti ati ascultat? Nu prea multi, sunt sigura; si repertoriul pe care acestia il pot aborda este destul de restrans, mai ales din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea cand rolurile feminine erau interpretate de barbati castrati, cu performante vocale, insa, uluitoare prin agilitate si versalitate.
Valer Sabadus s-a nascut in 1986 la Arad, intr-o familie de muzicieni care a emigrat in 1981 in Germania, asa ca tanarul cantaret a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz din Munchen. La 23 ani, Valer Sabadus se lansa pe orbita unei cariere internationale care l-a purtat deja pe cele mai mari scene ale lumii si i-a adus mai multe premii ale industriei discografice europene: Echo in 2012 si ICMA in 2013. Pe discul “5 contratenori”, Valer Sabadus interpreteaza doua arii putin cunoscute, cum de altfel sunt majoritatea de pe acest disc: una de Niccolo Jommelli si una de Christoph Willibald Gluck, cu o voce sigura si calda, ce ar trebui macar o data-n viata ascultata.
Alaturi de Valer Sabadus, pe discul “5 contratenori” evolueaza croatul Max Emanuel Cencic (cunoscut si in Romania datorita participarii sale la Festivalul Enescu 2013, alaturi de ansamblul care evolueaza si pe acest disc, Armonia Atenea, dirijor George Petrou), spaniolul Xavier Sabata, ucraineanul Yuri Minenko si sud-coreeanul Vince Yi. Toti sunt tineri, foarte talentati, cu voci exceptionale, cu o alura de artisti nonconformisti si canta un repertoriu pe care altfel ai foarte rar sansa sa-l asculti. https://www.youtube.com/watch?v=zpqvlocNrGM
Albumul poate fi ascultat in premiera romaneasca la Radio Romania Muzical: luni, 16 martie, chiar in ziua lansarii sale internationale, de la ora 19.00; este inclus si in cadrul campaniei “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015”. (http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015)
Nemanja Radulovic – un violonist iesit din tipare
In 16 februarie a aparut si noul album al violonistului sarb actualmente stabilit in Franta, Nemanja Radulovic. “Journey East” se intituleaza acest disc care a cunoscut si o lansare in avanpremiera in Franta sub titlul “Carnets de voyage”, aparuta in noiembrie 2014.
Acesta este un disc pe care-l recomand oricui iubeste muzica buna, nu neaparat muzica clasica; un album care vorbeste despre forta expresiva extraordinara a muzicii bine facute; un album care te scoate din depresie si da pofta de viata (deloc de neglijat dupa o iarna asa de lunga si cu atat de multe viroze).
Si acest album are o legatura cu Romania, de fapt, nu doar una, ci doua: Nemanja Radulovic este castigatorul concursului “Enescu” – sectiunea vioara din 2001; si pe acest disc regasim la track-ul 6 o piesa pe care producatorii o numesc traditionala sarba, dar care suna 100% romaneste.
https://www.youtube.com/watch?v=GzLuRjIFh7g
Nemanja Radulovic implineste anul acesta 30 ani; s-a nascut la Nis, in Serbia si a emigrat in Franta in 1999. A studiat si in tara natala si la Paris, a infiintat doua ansambluri, printre care si “Les Trilles du Diable” care apare si pe discul “Journey East”. Canta cu aceeasi naturalete si stiinta si un Concert de Sibelius, dar si muzica traditionala sarba – el este un violonist pur-sange, cu o alura nonconformista pentru muzician clasic (puteti sa-i admirati podoaba capilara!); el este un artist care stie sa te faca sa vibrezi si care stie sa transmita o emotie speciala. Acesta este, de fapt, talentul muzicienilor care vin din estul Europei si care sunt rezervorul de talente pentru orchestrele si posturile de solist ale marilor scene din vest – trairea aceasta care-i individualizeaza si care le aduce succesul. Asa este Nemanja Radulovic, ca si Patricia Kopacinskaja, nascuta in Republica Moldova sau Razvan Stoica nascut in Romania.
Asa cum ii spune si numele, „Journey East” este un album care face o incursiune in lumea mostenirii muzicale sarbe, in sens mai larg, balcanice, a lui Nemanja Radulovic. Intalnim si hituri semnate de Brahms sau Dvorak, ca si piese traditionale sarbe sau teme din coloane sonore ale unor filme din Serbia, printre ele si una apartinand lui Emir Kusturica. Este o lume vie si colorata pe acest album care cuprinde 15 piese scurte, potrivite de ascultat oricand, dar mai ales ca insotitor al unei zile agitate si obositoare. Sigur va face ca timpul sa treaca mai repede...
Albumul poate fi ascultat si votat aici
(http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/disc.htm?a=1322391&c=3071&g=11)
Cele doua discuri prezentate sunt disponibile si in Romania, in magazinele de specialitate si pe site-urile www.emag.ro si www.getmusic.ro.
Cristina Comandașu
Martie 2015