Si astazi, dupa mai bine de jumatate de secol, atat seria originala cat si continuarile si adaptarile deja legendarului Submariner de la Rolex par sa fie printre cele mai dorite de colectionarii din intreaga lume, un exemplar in buna stare putand sa coste destul de mult. Initial, Submariner 6204 era un model metalic, rezistent si destul de ieftin pentru marca Rolex, iar versiunile ulterioare, cu modificari si imbunatatiri mai curand functionale decat estetice, vor pastra aspectul general si simplitatea eleganta.
Zenith El Primero (1969) – un cronograf automat ( care poate arata ora exacta si functiona ca un cronometru in acelasi timp) era foarte dorit la acel timp, iar ideile si prototipurile marilor producatori incercau sa ofere produsul ideal.
Elegant fara a fi ostentativ, cu un mecanism fiabil si un pret accesibil pentru pasionati, cei de la Zenith aveau sa fie primii care in 1969 lansau un astfel de model, originalul El Primero, astazi o creatie legendara, adesea imitata si copiata ulterior. Si a fost marea surpriza, depasind rivali legendari ca Seiko, Heuer, Buren-Hamilton. Testele durasera sapte ani, din 1962 pana in 1969 si rezultatul a fost nu doar o premiera, dar si unul dintre cele mai bune ceasuri cronograf automatice produse vreodata.
Tag Heuer Monaco (1969) – o serie iconica de ceasuri cronograf automat ce debuta la Geneva si New York pe 3 martie 1969, cand Heuer Monaco devenea in sfarsit o realitate palpabila si unul dintre cele mai cunoscute ceasuri ale anilor '70. Mai ales dupa ce un actor renumit ca Steve McQueen l-a purtat in filmul Le Mans.
Un design cu adevarat neobisnuit pentru moda epocii si mai ales o marcanta ruptura de traditie – forma patrata, cadran metalic de culoare albastra, minutar de culoare rosie, rezistent la apa, a fost o idee ce a prins foarte repede, era rezistent, fiabil, perfect functional cu o intretinere minimala, iar pretul era mai mic decat al competitorilor.
Casio G-Shock (1983) – la prima vedere acest model de la Casio pare a fi doar un ceas electronic banal, din plastic, spate din otel, cu siguranta nimic interesant pentru un colectionari si cu atat mai putin pentru cineva pasionat de istoria acestui hobby. La prima vedere. Primul model G-Shock al celor de la Casio, DW-5000C, a fost o adevarata revelatie, pentru ca sub aspectul fragil era un mecanism cu quartz, o baterie ce dura 10 ani, totul rezistent la apa si capabil sa suporte caderea de la 10 metri pe o suprafata dura. Va fi inceputul succesului pentru Casio, producatorul lansand o serie bazata pe acest G-Shock, adaptata tuturor, si ideea inedita se va “traduce” in vanzari de milioane de exemplare pentru companie. Si daca pasionatii mai “conservatori” nu au fost prea atrasi de ideile Casio, marele public a fost, se poate spune, sedus cu usurinta.
Audemars Piguet Royal Oak Offshore (1993) – o colectie pe care designerii au dorit-o de la bun inceput masculina, puternica si sportiva, nu intamplator Arnold Schwarzenegger este un fan declarat al ceasurilor Audemars Piguet Royal Oak Offshore. Un ceas elegant, cu forma octogonala, un model usor recognoscibil pe suprafata cadranului, 42 mm diametru, rezistent si fiabil, disponibil in mai multe variante, de la editile limitate, de lux, la cele standardizate.