Primul volum din seria care a cucerit intreaga lume, si-a castigat nenumarati fani si a starnit destule controverse, pentru a ramane azi unul dintre cele mai populare titluri pentru copii si adolescentei (si nu numai), ar fi putut sa nu apara niciodata. Astazi o celebritate, J.K. Rowling a povestit in mai multe randuri ca manuscrisul a fost refuzat de 12 edituri diferite, iar Bloomsbury si-a asumat riscul de a publica Harry Potter si piatra filosofala in 1997. Nu doar ca aceasta editie ajunge astazi la preturi fabuloase pentru fanii Potter si in general pentru bibliofili, dar a fost debutul unui veritabil fenomen editorial, inspirand si o serie cinematografica de succes, dar si o gama parca infinita de jucarii, jocuri video si nu numai, figurine, costume, etc.
2. Lolita de Vladimir Nabokov
Un roman clasic, doua adaptari cinematografice care au scris istorie, elogii si controverse, pe scurt un titlu considerat de multi cititori si critici drept capodopera lui Nabokov, dar si un manuscris care dupa mai bine de cinci ani de munca avea sa fie refuzat sase edituri printre care s-au numarat Doubleday, Viking sau Simon & Schuster. Cu siguranta ca subiectul cartii nu era tocmai facil sau usor de acceptat, asa ca teama de un scandal si de acuzatiile de obscenitate a cantarit greu in aceste decizii astazi ilogice, dar in cele din urma Nabokov a recurs la o solutie de compromis. Lolita a fost publicata pentru prima oara in toamna lui 1955 la editura Olympia Press, intr-o traducere franceza, iar prezenta lui Nabokov in catalogul unde se gasea mai ales literatura de consum ii va fi surprins pe cititori. In scurta vreme a inceput sa se vorbeasca de o capodopera, au scandalurile, controversele si acuzatiile, dar si editia in limba engleza in 1959, iar de acolo a continuat povestea unei carti considerate si astazi unul dintre cele mai bune romane de limba engleza.
3. Dune de Frank Herbert
Astazi unul dintre cele mai indragite, respectate si influente romane SF din toate timpurile, punctul de inceput pentru o serie longeviva si descoperita de noi si noi generatii, Dune pare ca a fost inca din 1965, cand a aparut pentru prima oara pe rafturile librariilor, un roman clasic. Cine si-ar putea imagina astazi ca Dune a fost respins de mai bine de 20 de ori de diferite edituri, povestea de pe planeta Arrakis nefiind pe placul unui numar impresionant de redactori de carte. La doar un an de la aparitie Dune castiga si Premiul Nebula pentru cel mai bun roman si este vazut azi ca un titlu esential pentru oricine vrea sa inteleaga cu adevarat genul science-fiction.
4. Ferma animalelor de George Orwell
Poate cel mai bun roman publicat de Orwell (desi nu putini sunt cei care ar alege 1984) a fost publicat cu mare dificultate in 1945, fiind respins de mai multe edituri care se temeau ca fabula moderna ar putea sa deranjeze oficialii sovietici in mijlocul conflagratiei mondiale. Era deja clar si pentru Orwell ca de aceasta data va fi mai dificil sa isi publice cartea – editura Secker and Warburg avea sa o lanseze pe piata in 1945 – dar nu a vrut sa renunte si nici sa isi modifice povestea. Oare si-ar fi imaginat ca peste ani cartea sa va fi una dintre cele care circulau in samizdat in lagarul sovietic, fiind oficial interzisa si putand sa le aduca o condamnare cei care erau prinsi ca o citesc?
5. Imparatul mustelor de William Golding
Aparut in 1954 si prezent astazi in numeroase topuri si liste de lecturi obligatorii sau recomandate, romanul de debut al viitorului castigator al Premiului Nobel pentru Literatura nu a fost un mare succes de librarie initial, dar treptat cronicile au fost tot mai bune, si au urmat peste ani traducerile, analizele, noi si noi editii, doua ecranizari inspirate. Dar Golding a fost la un pas de a lasa manuscrisul intr-un sertar pentru cine stie cata vreme (poata fara Imparatul mustelor ar fi renuntat in cele din urma la scris) dupa ce fusese refuzat de 20 de ori, uneori primind din partea redactorilor mesaje ironice, suficient de usturatoare pentru a spulbera entuziasmul oricarui debutant.
Foto: amazon.com,