În debutul manifestării, criticul de artă Oliv Mircea a spus între altele: “Prietenia şi responsabilitatea profesională ne face să ne întâlnim azi cu artiştii Grupului MIKOR din Miskolc, invitaţi să expună la Bistriţa. Prin graţia prieteniei, grupul de la Bistriţa a reuşit să managerieze relaţia cu artiştii maghiari prin intermediul universitarului clujean Horvath Bugnariu prin intermediul căruia, acum o lună, l-am cunoscut pe academicianul Dobrik Istvan, directorul Muzeului de Artă din Miskolc”. Cuvântul inaugural al parteneriatului artistic dintre UAP Bistriţa şi MIKOR l-a avut Vasile Moldovan, primarul Bistriţei, care a toastat în favoarea prieteniei între artişti şi a unei colaborări trainice sub auspiciile bunei înţelegeri. “Vă aşteptăm ori de câte ori doriţi să comunicaţi cu iubitorii artei din municipiul nostru”, a spus în încheiere primarul Moldovan. În continuare, subprefectul Gheorghe Tuţă a “citit” evenimentul ca fiind cultural în aceeaşi măsură în care întruneşte elemente de diplomaţie culturală de care sunt capabile artele, comunicând peste barierele de limbă. Apoi, Oliv Mircea l-a invitat la microfon pe Dobrik Istvan, personalitate de primă mărime a vieţii artistice din Miskolc şi din întreaga Ungarie. Academicianul a adus salutul călduros al comunităţii artistice şi a locuitorilor din oraşul său, exprimându-şi încântarea pentru trecerea atât de facilă prin frontieră, precum şi încântarea de a citi textul prefaţator al catalogului “Cer senin” semnat de Oliv Mircea. “Arta este conştiinţa omenirii”, a citat Dobrik din opera poetului Jozsef Atilla şi a apreciat discursul primarului Moldovan, al subprefectului Tuţă, adăugând că “marea Europa se construieşte de jos, de la relaţiile între oameni, de la suflet la suflet”. La rândul său, criticul Kakockczy Andras a făcut o prezentare a expoziţiei cu dese şi interesante excursuri în teoria artei şi a presupus că participarea privitorului desăvârşeşte opera de pe simeze, apoi a urat publicului să se îmbogăţească sufleteşte prin lucrările expuse de artiştii Varsányi Emilia, Lukács Róbert, Urbán Tibor, Kavecsánski Gyula, Lenkey-Tóth Peter, Horváth Kinga şi Zambori József.
În încheiere, criticul de artă Oliv Mircea a exprimat speranţa că, pe parcursul următorilor cinci ani, bistriţenii se vor putea întâlni anual cu artiştii grupului MIKOR, iar iubitorii plasticii din Miskolc cu pictorii noştri. Mai precizăm că manifestarea a beneficiat de traducerea cursivă, asigurată de inspectorul şcolar Borsos Laszlo.
După partea oficială, artiştii din ambele ţări, participanţii la vernisaj au ciocnit câte un pahar de vin şi s-au întreţinut sub semnul cordialităţii.