1. Bruce Springsteen - Born to Run, Polirom, 2017
Cine este Bruce Springsteen? Cum a scris piesele care i-au adus faima? De unde a plecat, cum a ajuns sa descopere muzica si de ce a inceput sa cante? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care aceasta biografie (tradusa de Mircea Pricajan) ofera surprinzatoare raspunsuri, adesea cu detalii poate necunoscute chiar si fanilor, pentru ca este si prima oara cand Bruce Springsteen se prezinta in fata intregii lumi asa cum este dincolo de imaginea de pe scena. Pornind de la anii copilariei, primele influente, primele carti si albume, cele dintai concerte ale altora, socul pe care l-a simtit vazand debutul lui Elvis Presley la celebra emisiune The Ed Sullivan Show, totul este scris cu onestitate, forta narativa, sensibilitate si mai ales nostalgie. Senzatia este ca "The Boss" nu ascunde nimic, fiind intaia oara cand se povesteste pe sine cu sinceritate si candoare. Una dintre cele mai bune carti publicate vreodata de un muzician celebru.
2. David Buckley - David Bowie: o stranie fascinatie, Publica, 2017
Astazi considerat unul dintre cei mai influenti muzicieni ai ultimului secol, reusind de fiecare data sa isi surprinda atat fanii, cat si publicul larg, David Bowie a avut o cariera de peste cinci decenii, pe care a abordat-o intr-o maniera pe care nimeni altcineva nu ar fi putut sa o imite. Unic, profund original, socant, a fost in timpul vietii o enigma pe care prea putini ar fi reusit sa o inteleaga, iar cartea semnata de David Buckley este o indrazneata si reusita incercare de a descifra prin informatii, fotografii, documente si interviuri rare de ce si cum David Bowie a devenit pe rand Ziggy Stardust, Major Tom, Aladdin Sane. Este genul de biografie muzicala masiva, ampla, complexa, oferind ceva nou chiar si celor care cunosc relativ bine subiectul, si marele avantaj este ca la final vei asculta (probabil) din nou sau pentru prima oara macar unul dintre albumele Bowie.
3. Bob Dylan - Cronica vietii mele. Volumul intai, Humanitas Fiction, 2015
Nu intamplator acest titlu a fost in 2004 selectat de criticii americani ca una dintre cele mai bune noi aparitii, si numeroase publicatii prestigioase au publicat repede cronici, note, interviuri despre carte, Dylan ramanand dupa decenii de activitate o fascinanta si populara enigma, refuzand sa se lase incadrat in anumite categorii fixe si de fiecare data reusind sa isi surprinda admiratorii, indiferent de generatie. Este o cronica in maniera specifica pentru Dylan - realizezi ca in paginile ei este aceeasi voce unica pe care o cunosti din muzica, de aceasta data adaptandu-se miraculos de inspirat unui nou mediu - si muzicianul se dovedeste un foarte talentat memorialist. Este o imbinare fericita intre forta evocarii, ce face adesea ca si un personaj secundar sau o scena fugara sa ramana in mintea cititorului, si biografia unuia dintre cei mai importanti muzicieni si poeti ai secolului trecut, care mai are si o mare calitate: stie sa observe si sa retina in memorie ceea ce este important. La aparitie, acum mai bine de un deceniu, nimeni nu s-ar fi asteptat ca o autobiografie semnata de Dylan sa fie si un exemplu despre cum se scrie proza de calitate, desi fanii sperau cu siguranta sa se intample. Si s-a intamplat.
4. Duff McKagan - It's So Easy... si alte minciuni, Casa, 2017
Guns N'Roses (trupa care i-a adus celebritatea), Velvet Revolver, Rock & Roll Hall of Fame, turnee, albume legendare, piese celebre carora a reusit sa le dea substanta si consistenta prin basul sau, un anunt pus de cineva pe nume "Slash" care cauta un nou coleg pentru o viitoare trupa, droguri, alcool, succes si destramarea formatiei alaturi de care cunoscuse succesul si care, cel putin in acel moment, putea fi considerata una dintre cele mai importante, populare si influente din lume. Povestea lui Duff McKagan spulbera o buna parte din povestile si miturile legate de istoria Guns 'N Roses - principalul motiv pentru care majoritatea cititorilor vor alege aceasta carte - si ofera o imagine surprinzator de sincera si puternica a unei perioade de istorie muzicala si mai ales a unui stil de viata din care basistul a fost la un pas sa nu mai scape cu viata. Pentru ca asa cum isi aduce aminte finalul Guns N' Roses a fost la un pas de a insemna si sfarsitul sau, reusind insa nu doar sa supravietuiasca, dar si sa revina la viata prin muzica. Basistul care a contribuit la sound-ul inconfundabil al celebrei trupe si unul dintre co-autorii unora dintre cele mai cunoscute trupe, Duff McKagan isi spune povestea, fara ezitari si fara sa para ca ascunde vreun detaliu.
5. Keith Richards, James Fox - Viata, Polirom, 2017
O biografie care a facut istorie in muzica - compozitor, chitarist, membru fondator Rolling Stones - original, nonconformist pana la exces si scandal, pasionat in copilarie de Chuck Berry, Muddy Waters si ceilalti uriasi din acea epoca, pustiul care alaturi de un anume Mick Jagger si Brian Jones punea bazele unei formatii, relatiile tumultoase, povestile de dragoste, turneele care au cucerit treptat intreaga lume, lupta cu dependentele de tot felul, totul intr-o autobiografie care a fost indelung asteptat de fanii unuia dintre cei mai longevivi si plini de personalitate muzicieni din lume. Fara sa evite vreun subiect, oricat de controversat, fara sa se teama sa raspunda la intrebarile pe care fanii le-au pus in repetate randuri de-a lungul deceniilor, fara sa se teama sa isi recunoasca (atunci cand este cazul) limitele si temerile, obsesiile si pasiunile, Keith Richards reuseste in aceasta carte sa se prezinte pentru intaia oara complet si complex. Daca in trecut legat de el (si prin extensie de Rolling Stones) circulau nenumarate legende, Richards le demoleaza aici pe o parte dintre ele, le confirma si augmenteaza pe altele, construindu-si pagina cu pagina propria mitologie si propriul adevar.