In Romania a fost publicata pentru prima oara in 1976, in colectia "Fantastic Club", si chiar daca era o versiune cenzurata, din care lipseau ultimele povestiri, a fost un mare succes.
O versiune integrala avea sa apara abia in 1994, la editura Nemira. Culegere de povestiri care imbina fictiunea speculativa, umorul, elementele cyberpunk, atmosfera generala de basm si poveste, sarcasmul social si uneori o anumita tristete, Ciberiada este odiseea unui univers imaginar in care robotii, masinariile si inventatorii se amesteca inedit si inspirat cu dragonii, cavalerii ratacitori, printesele, sabiile si armurile, aventurile de inspiratie mitologica si povestile de dragoste intre fiinte mecanice.
Unii dintre cititori si comentatori au vazut in Ciberiada o creatie de inspiratie parodica, aducand in fictiunea speculativa basmele traditionale, reinterpretate intr-o noua cheie dar pastrandu-si valorile, farmecul si adesea deznodamantul, amestecand temele clasice cu naratiunile de inspiratie mitologice.
In Ciberiada exista electrocavaleri, unul dintre eroi poarta numele bizar de Erg Reanimatorul (de fapt intreaga onomastica din aceasta colectie de povestiri SF a incantat si suscitat numeroase comentarii), robotii sunt distrusi de temuta "moarte alba" (rugina si oxigen), exista regi si eroi care nu sunt altceva decat creaturi din metal si rotite, eventual cu un computer in loc de creier. Tot aici traiesc si lucreaza doi inventatori geniali, Trurl si Claupautius, la prima vedere personajele esentiale dintr-o lume total mecanizata si fantastica, in fapt mai curand ecouri robotice ale cuplului Bouvard si Pecuchet, reusind sa transforme orice initiativa stiintifica intr-un amuzant sir de erori si gaguri. De altfel Lem ii face si eroii principali ai unei suite de aventuri de inspiratie mitologica, in care cei doi intalnesc sau intra in conflict cu un electrobard, cu dragoni, printi si printese, castele si un ridicol talhar, teorii stiintifice si mistere ale universului Ciberiadei.
O alegorie foarte indrazneata pentru acea vreme - de unde si cenzurarea ei in diversele editii - Ciberiada ramane unul dintre cele mai bune titluri SF publicate vreodata, accesibil atat celor pasionati de fenomen, cat si celor care fac primii pasi in a-l descoperi, un volum care nu si-a pierdut deloc farmecul si forta de seductie dupa cateva decenii. O carte atat pentru cei mari (poate ca unii dintre ei o vor redescoperi cu nostalgie si emotie) cat si pentru cei mici (pentru ca intregul univers cu roboti cavaleri le poate parea familiar de la primele pagini).