Asteptat cu nerabdare de cei care au fost fascinati de romane precum "Fight Club", "Sufocare" sau "Jurnal", publicate tot de Polirom, noul volum Palahniuk este in egala masura familiar si socant. Chuck Palahniuk, unul dintre cei mai populari autori americani si un exponent al Generatiei-X, a pornit de la ideea din "Decameronul" sau "Povestiri din Canterbury", rescriind intr-o cheie socanta, postmoderna, un "roman de povestiri" in acelasi stil minimalist si dur care l-a consacrat. Talentul sau de a prezenta fiinta umana in dimensiunea sa cea mai grotesca, construind lumi stranii si infricosatoare, dar reale tocmai prin violenta celor care le populeaza, revine in "Bantuitii" cu aceeasi forta |
Imaginati-va nu mai putin de 17 personaje, fiecare cu povestea sa, evadand din lumea reala in cautarea inspiratiei si succesului, intr-o stranie tabara de creatie, pentru trei luni care ar trebui sa le aduca in sfarsit gloria atat de dorita, reprezentata de invitatiile la talk-show-uri si emisiuni de televiziune, tiraje ametitoare, cecuri tot mai mari si admiratia neconditionata si fanatica a cititorilor ce consuma produsele media fara ezitare. Daca in alte scrieri Palahniuk a socat, punand la incercare convingeri si valori ale societatii contemporane, in "Bantuitii" incalca si ultimele tabuuri care mai ramasesera neatinse. Modelul sau nemarturisit ar fi Sade, doar ca scriitorul american a impins totul mult mai departe, creand un reality-show mortal, cu un singur invingator posibil, care trebuie mai intai sa piarda totul. Suferinta, dementa, ura care se dezvolta intre personaje, fiecare cu confesiunea si trecutul sau, alcatuiesc un univers halucinant, care atrage si sperie.
Nu intamplator la primele lecturi ale unor fragmente din roman, in buna traditie a scriitorilor americani, nu putini dintre cei prezenti in sala au lesinat pur si simplu, chiar daca detractorii au sustinut mereu ca era doar un truc publicitar pus la cale de agentul literar al lui Chuck Palahniuk.
Chuck Palahniuk, Bantuitii, Editura Polirom, Colectia Biblioteca Polirom, Iasi, 2007, Pret 36.95 Ron