Companie Christie's a stabilit pe 8 noiembrie 2006 un nou record mondial al pietei de arta, greu de egalat, dupa ce licitatia de arta impresionista si moderna a inregistrat vanzari de aproape jumatate de miliard de dolari.
Preturile pentru lucrari de Klimt si Gauguin au depasit orice asteptari, facand ca participantii si publicul sa urmareasca stupefiati noile recorduri. Multi dintre experti considera ca aceasta este cea mai importanta vanzare de arta din istorie.
Suma totala de 491,4 milioane dolari depaseste cu peste 200 milioane de dolari orice alta licitatie, fiind cu mult peste estimarile cele mai optimiste ale specialistilor de la Christie's, de 420 milioane dolari.
Recordul precedent, privit pana ieri ca o performanta unica, a fost stabilit in mai 1990 tot de Christie's, dupa o licitatie cu incasari de 269 milioane dolari. Din cele 84 de loturi de piese scoase la vanzare, doar sase nu si-au gasit cumparatori.
Licitatia a inclus si un set de lucrari returnate recent proprietarilor si mostenitorilor acestora, dupa ce fusesera confiscate de nazisti in timpul celui de al doilea razboi mondial.
Cu o valoare estimata initial la 125 milioane de dolari, lotul a starnit interesul colectionarilor, mai ales cele patru tablouri de Gustav Klimt, expuse recent la Neue Galerie din Manhattan. Acestea au fost prezentate in galerie alaturi de portretul "Adele Bloch-Bauer I, cumparat recent de magnatul Ronald S. Lauder, la pretul de 135 milioane dolari. Acesta a fost doar unul dintre factorii care au contribuit la cresterea pretului lucrarilor, alaturi de calitatea deosebita a tablourilor oferite si de aparitia unor noi colectionari, cu posibilitati financiare impresionante.
Lucrarile de Klimt, vedetele serii, au facut initial parte din colectia industriasului Ferdinand Blocj-Bauer si sotiei acestuia, Adele. In luna ianuarie a acestui an un tribunal a decis ca tablourile au fost ilegal confiscate in 1938, cand nazistii au anexat Austria. Au fost asadar returnate uneia dintre mostenitoarele familiei Bloch-Bauer, Maria Altmann din Los Angeles, care s-a decis sa le vanda. Dar nu s-ar fi asteptat niciodata ca tablourile sa inregistreze asemenea preturi.
Cand "Portretul Adelei Bloch-Bauer II" a fost scos la licitatie, patru colectionari au licitat furibund prin telefon, depasind rapid pretul estimat de 40 - 60 milioane dolari.In final portretul s-a cumparat pentru un pret 87,9 milioane dolari, un record pentru artist. Iar cei prezenti au izbucnit in aplauze.
Celelalte trei lucrari de Klimt, toate peisaje, au fost la randul lor cumparate la preturi impresionante. Cinci colectionari au licitat pentru "Padure de mesteceni" (1903), una dintre putinele scene cu paduri realizate de artist, cumparat in final cu 40.3 milioane dolari, pretul maxim estimat fiind de 30 milioane. "Case la Unterach pe Attersee", o imagine dintr-un oras austriac, a fost vandut pentru 31 de milioane, desi cei de la Christie's se asteptau la maxim 25 milioane dolari. "Mar I" a fost cumparat prin telefon pentru 33 de milioane. Preturile finale au inclus comisionul casei de licitatii, respectiv 20 de procente pentru prima suta de mii de dolari si 12 la suta din rest.
Nu doar Gustav Klimt a spulberat recordurile pietei de arta. Un tablou de Gauguin, realizat in 1891, estimat la 35 - 45 milioane, s-a vandut prin telefon cu 40,3 milioane de dolari, un record pentru artist. Lucrarea, infatisand un localnic din Tahiti, asezat in fata barcii sale, a fost in trecuta in colectia Sultanului din Brunei.
Din pacate pentru pasionatii, organizatorii au fost nevoiti sa renunte la una dintre cele mai dorite lucrari, "Portretul lui Angel Fernandez de Soto" de Pablo Picasso, retras din licitatie. Decizia a fost luata de Christie's si de vanzator, la o zi dupa ce un tribunal a respins cererea lui Julius H. Schoeps de a opri vanzarea. Schoeps este mostenitorul unui bancher evreu si a sustinut in fata instantei ca acesta a fost nevoit sa vanda tablourile la presiunile regimului nazist. Chiar daca actiunea a fost respinsa, Christie's a decis retragerea tabloului pana la obtinerea unei rezolutii finale.