Se intampla foarte rar ca trei colectii de arta cunoscute sa fie scoase la vanzare in aceeasi perioada. Cu atat mai rar este ca o singura casa de licitatii sa le vanda pe toate, iar de aceasta data onoarea revine celebrei Christie's.
Christie's a anuntat ca se va impune pe piata agitata a licitatiilor din aceasta perioada. Si o va face in stilul clasic, oferind adevarate capodopere dorite de colectionari. Intre capodoperele care isi vor gasi noi posesori, la preturi estimate deja ca impresionante, se numara un tablou semnat de Toulouse-Lautrec care s-a numarat printre cele mai importante din recenta expozitie "Toulouse-Lautrec si Montmartre", desfasurata la Institutul de Arta de la Chicago ; o lucrare de Rothko din 1954, inspirata de opera lui Matisse "Red Studio" si o pictura abstracta din 1977, semnata Kooning, care pana in prezent a avut un singur proprietar, avocatul artistului. Specialistii de la Christie's nu pot decat sa se bucure ca de acesta data vor depasi eternul rival, Sothesby's, chiar daca stiu ca aceasta victorie va fi una de scurta durata. Cu doar 18 luni in urma, Sothesby's se impunea clar odata cu vanzarea tabloului din 1905 "Boy With a Pipe (The Young Apprentice)", opera lui Picasso, care a stabilit recordul pentru cel mai scump tablou vandut la licitatie. Christie's este pregatita pentru confruntare nu doar prin lucrari, dar mai ales printr-o combinatie intre relatiile stranse cu anumiti clienti, o puternica echipa de experti si o finantare agresiva, mai ales in domeniul publicitar. Christie's ar putea vinde lucrari al caror pret total sa fie de 300-400 de milioane de dolari, in timp ce Sothesby's nu poate spera decat la 200-300 milioane.
Perioada licitatiilor va incepe cu deja consacrata Licitatie de Arta Moderna si Impresionista organizata de Christie's, in cadrul careia sunt prezentate 13 lucrari, care au facut parte dintr-o colectie americana faimoasa. Picturile, sculpturile si desene au fost cumparate in anii 60-70 de catre colectionarii Bette si Neison Harris. Dupa moartea acestora, mostenitorii au decis sa vanda colectia, evaluata la 48-68 milioane de dolari. Aparitia la vanzare a acestei colectii va fi si un test important pentru piata de arta impresionista. In ultimii ani, colectionarii au preferat sa cumpere in principal arta moderna si contemporana, nu in ultimul rand datorita promovarii agresive de care s-a bucurat aceasta. Dar unii experti considera ca era momentul ca marii investitori in arta sa reconsidere operele mai vechi, in detrimentul modelor impuse mai mult sau mai putin de dealeri. Mai ales atunci cand preturile pentru arta moderna sunt de multe ori apropiate sau chiar mai mari decat cele pentru lucrari "clasice". Christie's isi asuma insa riscuri.
Pentru a obtine colectia Harris, reprezentantii firmei au trebuit sa ofere mostenitorilor o suma minima, ramasa confidentiala, indiferent de valoarea finala a vanzarii. Unele surse au indicat ca ar fi vorba de aproape 60 de milioane de dolari. Cea mai importanta lucrare din colectie, "The Laundress" de Toulouse-Lautrec are un pret estimat de 20-25 milioane. Realizata cand artistul avea 23 de ani, in 1886-1887, opera o reprezinta pe Carmen Gaudin, unul dintre modelele preferate ale artistului. O alta lucrare impresionista care este asteptata cu nerabdare este "Country at Harvest Time, Pontoise" (1873) de Pissarro, cu un pret estimat de 4-6 milioane de dolari. Una dintre primele naturi moarte realizate de Cezanne, "Apples and Cake", din colectia Durand-Ruel, o adevarata dinastie de dealeri parizieni, va fi vanduta cu 3,5-4,5 milioane de dolari. Sothesby's incearca sa recupereze, oferind printre altele "Grand Canal" de Monet, unul dintre cele mai reusite peisaje venetiene ale artistului (pret estimat 12-14 milioane de dolari) si un al doilea tablou al artistului "The Japanese Footbridge", estimat la 1,5-2 milioane de dolari. Licitatia organizata de Sothesby's va debuta cu o serie de lucrari de arta moderna din colectia Josephine si Walter Buhl Ford II, intre care acuarela lui Picasso "Yellow Nude", unul dintre primele studii realizate de artist pentru "Demoiselles d'Avignon.". Studiul nu a mai fost vandut din 1965, pretul estimat fiind de 3-4 milioane de dolari.
27-10-2005