Celebra casa de licitatie Christie's si-a facut o carte de vizita din pasiunea pentru excelenta inca de la inceputurile istoriei sale in 1776, cand James Christie, un afacerist cunoscut pentru umorul si elocinta sa, a transformat licitatia intr-o arta sofisticata, trecand de la vanzarea unor obiecte modeste la opere de arta. Un pas temerar si privit cu scepticism de cei mai multi, dar care s-a dovedit o solutie castigatoare. Numeroase lucrari importante din mostenirea culturala a Marii Britanii au inceput sa intre pe piata de arta prin intermediul Christie's, printre clienti numarandu-se aristocrati si chiar membri ai Casei Regale. Christie a condus cele mai importante licitatii din secolele XVIII-XIX, a negociat cu Tarina Rusiei, Caterina cea Mare, care dorea sa cumpere colectia de picturi a lui Robert Walpole. Aceasta colectie deosebita avea sa constituie inceputul colectiei Muzeului Hermitage din St Petersburg. In timp, licitatiile organizate de Christie's au devenit nu doar locuri de intalnire pentru pasionatii de arta, dar mai ales evenimente sociale majore, de la care nimeni dintre cei care faceau parte din "lume buna" nu putea lipsi. Aceste valori au ramas neschimbate si astazi, casa de licitatii londoneza continuand sa ii reuneasca pe cei bogati si pasionati de fenomenul artistic. Inceputurile au fost modeste. In 1776, la prima sa licitatie, Christie's oferea doua vase, doua asternuturi, doua fete de perna si patru fiare de calcat, restul obiectelor fiind chiar mai neinsemnate. Era prea putin pentru James Christie, care in 1778 avea primul client major, Imparateasa Caterina cea Mare, care a cumparat pentru 40.000 lire sterline colectia Walpole, tranzactie care i-a adus notorietatea in lumea londoneza ca dealer de arta.
Din 1784 Christie incepe sa ofere spre vanzare, fotografii si documente, dintre care unele apartinusera celebrului spion Charles de Beaumont. In 1795, dupa executia celebrei Madamme du Barry, Christie's ii scoate la vanzare bijuteriile pentru suma de 10.000 de lire. Dupa moartea lui Christie in 1803, fiul sau, James Christie II, ii succede la conducerea companiei, iar din 1823 casa de licitatii se muta intr-un nou sediu, pe 8 King Street, St James, unde se gaseste si astazi. In 1831, dupa moartea lui James Christie II, William Manson se alatura firmei si ii schimba numele in Christie & Manson. Din 1859 li se alatura Thomas Woods, iar casa de licitatii isi schimba numele in Christie, Manson & Woods. Primul record este inregistrat in 1876, cand portretul Ducesei de Devonshire este prima opera de arta vanduta cu 10.000 de lire. Nu doar tablourile se vand la Christie's, dar si locuintele de lux. In 1882 este vandut Hamilton Palace din Scotia, deoarece cel de al zecelea Duce de Hamilton, proprietarul din acel moment, nu mai suporta prezenta in jurul locuintei sale a minelor de carbuni si fabricilor.
Casa de licitatie continua sa scrie istorie cand in 1900 ofera spre vanzare un lot de obiecte legate de Napoleon Bonaparte, intre care o masca mortuara din bronz, o suvita de par. In timpul celui de al doilea razboi mondial, din cauza bombardamentelor, sediul companiei se muta la Derby House, in Londra, iar din 1947 pe Spencer Street. Doar in 1953 Christie's revine in sediul arhicunoscut de pe 8 King Street, St James. Cum Londra devenise prea mica pentru afacerile in crestere, in 1958 este deschisa o sucursala la Roma, apoi la Tokio (1969). In 1965 o lucrare de Rembrandt, "Portrait of Titus", este vanduta cu peste 798.000 lire, dupa o licitatie dura, stabilind un nou record. Acesta este insa depasit in 1970, cand tabloul lui Velasquez, "Portretul lui Juan de Pareja" este vandut cu 2.310.000 lire, fiind prima opera de arta care depasea 1.000.000 lire sterline pe piata de arta. Din 1973 Christie's devine companie pe actiuni, listata la London Stock Exchange, dupa care, in 1975 isi deschide o noua sala de licitatii in South Kensington, iar din 1976 deschide alaturi "Christie's Education". In 1977 se deschide o noua sala de vanzari la New York, pe Park Avenue, iar doi ani mai tarziu in Glasgow. In 1980 se vinde colectia Ford de pictura impresionista pentru suma de 18 milioane de lire sterline. Deja sumele vehiculate pe piata de arta deveneau tot mai consistente si atrageau tot mai multi pasionati si oameni de afaceri, care isi doreau sa investeasca in lucrari celebre. La sfarsitul lui 1987 Christie's incheia un an prestigios, cu vanzari de peste un miliard, iar in 1989 vanzarile anuale ating doua miliarde. Un nou record este stabilit in 1990, cand lucrarea lui Van Gogh "Portretul Dr Gachet" se vinde la 82,5 milioane de dolari, o premiera absoluta. 1994 este anul in care un manuscris al lui Leonardo da Vinci se vinde la New York cu 19 milioane de lire. Compania continua sa inregistreze vanzari record si sa se extinda, din 1995 deschizand filiale in Brisbane, Florenta, Seoul si Vancouver, iar in 1997 la Los Angeles. In acelasi an Christie's International achizitioneaza Great Estates Inc., cea mai mare retea de brokeri independenti, specializati pe tranzactionarea proprietatilor de lux. In pas cu timpul, in 1996 este organizata o premiera mondiala: Meyerbach Sale, in cadrul careia la Viena au fost vandute lucrari de arta, suma obtinuta (14,6 milioane de dolari) fiind donata supravietuitorilor Holocaustului, iar in 1997, cu ocazia licitarii Colectiei Victor & Sally Ganz, cea mai importanta colectie particulara de arta, suma finala fiind de 206.516.525 dolari. In 1999 Christie's New York se muta din vechiul sediu in Rockefeller Center. In 2001 Christie's organizeaza prima vanzare la Paris, pe 5 octombrie.
O initiativa inedita a fost Christie's Education, care demonstra ca celebra companie este interesata nu doar de construirea unei piete de arta puternice, dar si de a instrui publicul si a oferi o sansa potentialelor talente, prin cursuri de Istoria Artei, Piata de Arta si Expert pe Piata de Arta. Din 1978 aceste cursuri au oferit amatorilor o modalitate de a raspunde intrebarilor si a promova gandirea independenta. Abordarea educationala s-a bazat intotdeauna pe practica si studiu intr-un cadru cu profesionisti de elita.Multi dintre absolventii acestor cursuri au devenit figuri marcante pe piata internationala a artei. Cursurile din Marea Britanie sunt acreditate de Universitatea din Glasgow, diplomele fiind acreditate de Cambridge International Examinations. |