Revista Arhitectura 1906
La 1812 Chisinaul exista ca un mic targ pe valea Bacului, in drumul catre Tighina. Rusii facand din el capitala provinciei si resedinta guvernatorului, orasul capata importanta, se populeaza, asa ca se simti nevoia unei intinderi a orasului. Aceasta intindere a suprafetei se facu spre vest pe coasta dealului, in continuarea vechiului oras si dupa planul tip admis in Rusia si impus pretutindeni, care se rezuma la o asezare pe teren a unor starzi paralele si perpendiculare, pe largimi extraordinar de mari.
Un sistem de plan cu totul gresit deoarece nu se putea adapta unui teren accidentat, iar circulatia si orientarea se fac cu foarte mare dificultate.
De planul vechiului oras nu s-a atins insa, asa ca o comparatie cat de fugitiva ne convinge de superioritatea vechilor planuitori ai orasului, recunoscuta de altfel si de teoreticienii moderni ai urbanismului rusesc. Strazile orasului vechi sunt in sensul curbei de nivel si intretaiate in diagonala, deci cu o panta destul de dulce, de strazi care converg catre cele doua piete alimentare.
Largimea strazilor si economia distributiei lor este mult mai potrivita spiritului orasenesc, deoarece circulatia si orientarea este lesnicioasa, iar densitatea populatiei este cu mult mai mare decat in partea noua a orasului.
Si arhitectura vechiului Chisinau, mahalaua moldoveneasca, cum i se zicea mai curent, era diferita de aceea din noul oras. Desi in cea mai mare parte au disparut vechile constructii moldovenesti, totusi gasim exemplare suficiente la strada sau ascunse prin curti acoperite de noile cladiri, spre a-i putea judeca frumusetea vechilor cladiri moldovenesti.
Cea mai tipica cred ca este cea de pe Strada Mincu. Un alt tip de case in acea parte a orasului, foarte caracteristice si adaptate necesitatilor, de data mai recenta, venite probabil prin colonisti germani sunt casele invelite in doua poate cu frontonul spre strada si impreunate cu o poarta mare de zid, uneori de lemn, care da in curte, spre strada fiind complet inchise.
Se mai gaseste un tip intermediar cu cerdac moldovenesc si invelitoare in doua pante, cum este cea din Strada Purcelului. Un pretios material ce se afla in acea parte a orasului.