Wiliam Chambers (1723- 1796), creator de mobilier, a fost unul din primii arhitecti care a dezvaluit intregii lumi arta decoratiunilor interioare.
S-a nascut In Gotenborg, Suedia si a fost angajat al Companiei suedeze Indiile de Est, astfel ajungand si in China unde a studiat cu interes arhitectura si arta decoratiunilor. Intors in Europa a studiat arhitectura la Paris si a petrecut apoi cativa ani in Italia, iar in 1775 calatoreste in Anglia si se stabileste in Londra unde practica arhitectura.
Urmare a expierientei din China, a adoptat stilul chinezesc in fabricarea mobilierului de interior deschizand astfel un nou capitol in paginile istoriei creatorilor de mobilier.
Influenta lui Wiliam Chambers a fost una insemnata in decoratiunile de interior. Acesta era considerat de intreaga lume un oracol al bunului gust.
Spatarele scaunelor sale au forme specifice care te poarta cu gandul catre China, iar in general mobilierul creat de Chambers prezinta forme iesite putin in relief si pilastri decorati armonios.
A realizat multe piese de mobilier pentru birouri si a lansat un stil, iar multi artisti si arhitecti plecand de la ideile sale au realizat dulapuri cu usi care prezentau forme serpuite, iar picioarele de sustinere erau inguste. Lemnul folosit era cel de mahon si modelele se aplicau si altor piese de mobilier.
Chippendale, un alt creator englez de mobila, are in portofoliu peste 200 de scaune unice, canapele, rame de oglinzi, sfesnice, mese, vitrine, jardiniere, obiecte decorative pentru seminee precum si alte obiecte de decor.
Mult timp orice rama de oglinda, birou sau diferite piese de mobilier purtau marca Chippendale.
Astazi inca se mai gasesc desene ale ornamentelor si pieselor de decor de odinioara, uitate de timp in sertare si care ne amintesc de vremurile trecute ce inca influenteaza stilul de viata.