Chip si Dale sunt doua personaje Disney foarte populare in anii 40-50, dar din pacate aproape uitate in timp, chiar daca in la sfarsitul anilor 80 au beneficiat de o spectaculoasa revenire, din pacate de scurta durata. Cele doua sunt veverite dintr-o specie aparte, veverite cu falci, in engleza "chipmonks", dar prea putini si-au dat seama de aceasta particularitate, asa ca Chip si Dale au ramas cunoscute in istoria filmului de animatie ca cele doua veverite haioase care fac totul pentru a-si aduna alunele si nu ezita sa necajeasca alte personaje celebre. Cele doua veverite si-au capatat numele dupa Thomas Chippendale, un faimos creator de mobilier, iar ideea a prins foarte repede.
Cuplul a aparut pentru prima oara in desenul animal "Soldatul Pluto" din 1943, in care il necajeau pe cainele Pluto, desi la inceput nu aveau nici nume, nici trasaturi care sa le diferentieze. Abia in desenul animat "Chip si Dale" din 1947, unde victima le cadea de aceasta data Donald Duck, veveritele capatau personalitate si identitati distincite. Chip este cea mai inteligenta, cu nas negru, iar Dale este cea cu nas rosu si dinti stirbi, ceva mai stupida. Au mai aparut in mai multe desene animate, de regula enervandu-l si terorizandu-l pe Donald Duck, pana spre jumatatea anilor 50, cand erau deja o prezenta constanta si in revistele de benzi desenate editate de Disney. Cele doua veverite au aparut in 23 de episoade marca Disney. Principala lor preocupare este sa isi adune alunele si ghindele necesare, dar cand cineva incearca sa le opreasca, atunci Chip si Dale dezlantuie haosul pana reusesc sa il invinga pe opozant.
Abia in 1989 au avut si prima lor serie de animatie, numita "Chip 'n Dale Rescue Rangers", in care erau doi detectivi, ajutati de doi soricei si o musca pe nume Zipper.
In Germania seria este cunoscuta ca "Ahornchen und Behornchen" sau "Chip und Chap", in Olanda ca "Knabbel en Babbel", in Franta ca "Tic et Tac", in Spania ca "Chip y Chop", in Italia sub numele de "Cip e Ciop", in Orientul Mijlociu ca "Sanjub wa Sanjoob", iar in Brazilia ca "Tico e Teco".