Chinua Achebe s-a evidentiat prin romanele sale. Acestea sunt adresate in principal publicului african, dar au fost traduse in mai mult de patruzeci de limbi si si-au gasit cititori in intreaga lume.
Romancier, poet si critic literar, Chinua Achebe s-a nascut la 16 noiembrie 1930 la Ogidi, un oras din sud-estul Nigeriei.
A fost educat la un colegiu guvernamental în Umuahia, Nigeria, si a absolvit Colegiul Universitar din Ibadan, Nigeria, in 1954.
Scriitorul a fost nemultumit de cartile despre Africa scrise de unii autori britanici precum Joseph Conrad si John Buchan, considerand descrierile despre viata africanilor inexacte si jignitoare. In timp ce lucreaza pentru Nigerian Broadcasting Corporation a scris primul sau roman, Things Fall Apart (O lume se destrama, 1959), care are ca tema conflictul dintre viata traditionala africana si modernitate. Cartea a castigat imediat recunoasterea internationala si, de asemenea, a fost sursa de inspiratie pentru o piesa de Biyi Bandele.
Au urmat romanele: No Longer at Ease (1960), Arrow of God (Sageata lui Dumnezeu, 1964) si A Man of the People (1966). Primul volum de poeme Beware, Soul-Brother ii apare in 1971 iar prima carte de povestiri pentru copii, How the Leopard Got His Claws, in 1972. Chinua Achebe a scris si eseuri, volumul Morning Yet on Creation Day fiind publicat in 1975.
Implicat si in viata politica, Achebe a fost ambasador la Biafra. A calatorit in diferite tari pentru a discuta problemele poporului sau, in special infometarea si sacrificarea copiilor Igbo. Trei volume de poezie au aparut in aceasta perioada, precum si o colectie de povestiri scurte si povesti pentru copii.
Scriierile sale au fost recompensate cu importante premii literare. Romanul Anthills of the Savannah, publicat in 1987, a ajuns pe lista scurta a Booker Prize for Fiction. In anii ’90 se stabileste in America, unde preda la Bard College timp de 15 ani. Din 2009 tine cursuri de civilizatie africana la Brown University. Chinua Achebe a incetat din viata in martie 2013, la varsta de 82 de ani.
A.I.
Septembrie 2016