Potrivit unui raport Unesco privind comertul international de bunuri si servicii culturale China a ajuns cel de al doilea exportator de "arte vizuale", cu o cota de 19 la suta din totalul mondial. Nu a fost singura surpriza pentru piata de arta. Comertul in domeniul artistic este concentrat intr-un top de cinci state, fiecare fiind atat importator cat si exportator. Chiar daca o astfel de analiza este dificil de facut, Unesco a acceptat provocarea si a monitorizat comertul de arta in perioada 1994-2003.
In acest interval comertul de bunuri culturale de toate categoriile (arte vizuale, bunuri de patrimoniu, carte, massmedia, film) aproape s-a dublat, de la 39 de miliarde de dolari in 1994 la 59 de miliarde in 2002, ajungand sa reprezinte aproximativ un procent din comertul international. Marea Britanie ramane pe locul intai in topul exporturilor, cu 8,5 miliarde de dolari in 2002, urmata de China si SUA. La nivelul importurilor SUA detine primul loc, cu 15,3 miliarde de dolari, urmata de Marea Britanie (7,8 miliarde) si Germania (4,1 miliarde). Conform raportului industria culturala reprezinta in acest moment peste sapte la suta din produsul brut mondial.
Pe ultimele locuri se claseaza America Latina si Caraibe cu doar trei la suta, in timp ce Africa reprezinta sub un procent.
Februarie 2006