Cunoscut si sub numele de ambra sau rumanit, chihlimbarul este o piatra naturala semipretioasa de natura organica. De mii de ani este scupltat si transformat in bijuterii si obiecte ornamentale. Iar dovada a acestui lucru stau decoratiunile din chihlimbar ce dateaza din Epoca de Piatra.
Desi depozite de chihlimbar se gasesc in intreaga lume, chihlimbarul de pe coasta Marii Baltice este cel mai cunoscut. Aici se gaseste cel mai mare depozit, ce se intinde pe o arie de 2000 kilometri lungime si 500 kilometri latime. In Europa, chihlimbarul este gasit in cantitati inseminate si in Polonia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Germania, Romania.
Chihlimbarul se gaseste in peste 100 de nuante, dar cel mai intalnit este cel de culoare galbena. O raritate insa este cel de culoare neagra si se gaseste in Romania, in comuna Colti din Buzau. Acesta este si cel mai valoros din lume.
Ambra de culoare galbena este in schimb apreciata de numeroase culturi din intreaga lume. Inca din vremuri stravechi i s-au atribuit puteri magice, aproape divine. Romanii il purtau in par sau in jurul gatului pentru a alunga spiritele rele, galii il purtau ca talisman iar in Maroc ambra galbena se purta pentru a indeparta actiunile rauvoitoare ale duhurilor.
Chihlimbarul este considerat si piatra a norocului, a frumusetii și a iubirii sincere. De asemenea, are si un puternic rol protector asupra purtatorului. Se spune ca aceasta nestemata ar avea si virtuti terapeutice. Este folosit impotriva stresului si depresiei, imbunatateste vederea, actioneaza asupra glandelor endocrine si ajuta in cazul iritatiilor pielii. Chihlimbarul prezinta aceste efecte terapeutice datorita continutului de acid succinic.
Omul stie sa beneficieze de calitatile sale uimitoare purtandu-l sub forma de bijuterii si podoabe. Pe langa faptul ca acestea contribuie la o stare de bine infrumuseteaza si dau o eleganta aparte. Bijuteriile cu chihlimbar sunt speciale si sunt facute pentru a fi purtate in orice situatie.
A.I.
Iunie 2016