Chennai, capitala statului Tamil Nadu este o destinatie turistica de referinta pentru cei ce calatoresc in sudul Indiei. Datorita pozitiei sale asezarea a inceput sa se dezvolte incepand cu secolul I, cand devine un centru administrativ, militar si economic important. Arheologii au descoperit aici urme mult mai vechi, din perioada in care oamenii abia incepeau sa confectioneze unelte din piatra.
Metropola numara astazi 4,3 milioane de locuitori si tine pasul cu toate inovatiile epocii moderne, fiind cel de-al doilea mare exportator de software din India. Economia sa are la baza in mare parte industria automobilelor si a calculatoarelor. Insa adevaratul motiv pentru care se mandresc locuitorii sai nu este de factura materiala ci isi are originea chiar in spiritul creativ al oamenilor.
Cultura indiana, sub forma ei fizica si spirituala, este expresia trairii acestui popor si s-a format in decursul a mii de ani, ajungand la cel mai inalt nivel cu mult inaintea altora. Chennai cuprinde un numar important de obiective culturale sau ale cadrului natural: temple, gradini, muzee, pesteri, parcuri si chiar biserici crestine.
Templul Kapeleshwar dedicat domnului Shiva contine unele inscriptii ce dateaza dinainte de anul 1250 care au fost omise de reconstructia din secolul al XVI-lea. Insa unul dintre cele mai vechi temple din oras care si-a pastrat infatisarea initiala este Parthasarathy, fiind inchinat zeului Krishna.
Fortul Sfantul Gheorghe a fost prima constructie britanica de acest tip din India, fiind construit in 1654 si renovat in 1749. Cam in aceeasi perioada, intre anii 1678-1680, s-a construit biserica Sf Maria, primul lacas de cult crestin din Chennai. Zidul fortului masoara sase metri inaltime si a rezistat mai multor actiuni violente la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Pesterile Gudiyam sunt situate la aproximativ 17 km si au constituit primele forme de adapost ale oamenilor de pe aceste meleaguri in preistorie, dupa cum indica urmele materiale. In ciuda importantei lor insa, putini sunt cei care se incumeta sa mearga pana aici din cauza accesibilitatii reduse.
Sursa foto:
http://3.bp.blogspot.com/_ArXOa-OGOew/TPYyFCRibeI/AAAAAAAAAfc/-gWo9p1vxwM/s1600/mahabalipuram.jpg