La extremitatea judetului Prahova, in capatul superior al Vaii Teleajenului se afla cvasicunoscuta statiune Cheia, mult indragita de prahovenii care doresc o alternativa pentru vacantele agitate de pe Valea Prahovei. In functie de gusturile si asteptarile turistilor, Cheia este pentru vizitatorii fideli fermecatoare de fiecare data iar pentru cei noi interesanta, la inceput, si plina de surprize in timpul si dupa perioada sederii.
Din orasul Ploiesti, fata de care se afla la numai 60 km, se ajunge aici luand calea batrana a Valenilor de Munte si traversand frumoasele sate de mosneni insirate ca margelele pe DN1 A. O legenda locala marturiseste despre castelul Peles ca ar fi trebuit inaltat undeva aproape de Cheia, dar ca o intamplare nefericita l-ar fi indemnat pe rege sa-si schimbe definitiv intentia considerand acest lucru a nu fi de bun augur.
Drumul principal, de la Coada Malului pana in creierii muntilor patrunde intr-un sector tot mai ingust care-l obliga sa serpuiasca lasand de cateva ori, cand pe stanga cand pe dreapta, apele zglobii ale raului Teleajen.
Cheia apartine de comuna Maneciu si este situata intr-o mica depresiune a Masivului Ciucas, strajuita de Culmea Bratocea cu Varful Ciucas la nord, Culmea Zaganu cu Varful Gropsoarele la est si Muntele Babes-Bobu la vest.
Aerul puternic ozonat de la il face un minunat loc de odihna si recreere pentru persoanele care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism ori alte afectiuni.
Amenajarile turistice de tipul partiilor sau al telescaunelor tin pentru moment numai de domeniul viitorului, insa zestrea naturala este sufiecient de bogata pentru a atrage atentia asupra sa fara ajutorul unor astfel de utilitati.
Casele traditionale cu cerdac si acoperis de sindrila au fost in inlocuite incetul cu incetul de vile, moteluri si hoteluri intr-un proces domol dar continuu de "emancipare". Cu toate acestea, Cheia ramane invaluita intr-o atmosfera speciala mai ales vara, de cand soarele soarbe primele boabe de roua pana la asfintit.
Principala atractie religioasa si culturala este Manastirea Cheia, fondata prin anul 1770 dar arsa de turci si revitalizata de staretul ardelean Damaschin la inceputul secolului al XIX-lea.
Sursa foto