Diavolii ritmului` din Fanfara Ciocarlia vor canta si vor dansa pret de doua ore, asta-seara, la Sala Palatului din Bucuresti, dar nu de la miezul noptii, ci de la ora 20.00. Este primul mare concert in Romania al tarafului care a cucerit Europa, Asia si America, cu peste o mie de spectacole sustinute in zeci de tari.
Fanfara Ciocarlia din Zece Prajini s-a format acum zece ani in satucul saracacios de langa Roman. Cei 12 tigani (pentru ca ei nu-si spun `rromi`) au fost descoperiti de doi impresari germani, Henry Ernst si Helmut Neumann, aflati pe-atunci in cautarea unui taraf din zona.
Si cum in satul Zece Prajini toata lumea canta si danseaza, nu mica le-a fost mirarea celor doi cand au descoprit la fata locului mai multe fanfare. Succesul Ciocarliei a venit foarte rapid, astfel ca cei 12 muzicieni au ajuns sa concerteze in scurt timp pe mari scene ale lumii.
`Born to be wild`
Si cum nu s-au dovedit a fi profeti in tara lor, tiganii din Fanfara Ciocarlia au colindat Europa de la un capat la altul, apoi au luat cu asalt America si Japonia, reusind sa starneasca interesul unanim.
Ciocarlia canta in stil unic melodii tiganesti, romanesti, bulgaresti, sarbesti, macedonene sau turcesti, cu o virtuozitate ce i-a facut pe jurnalistii de peste Ocean sa-i declare `diavolii vitezei si ai ritmului`. Mai mult decat atat, ei au fost desemnati castigatori la Categoria Europa, in cadrul Premiilor BBC Planet Award, care au avut loc anul acesta la Londra. Cea mai recenta colaborare internationala a Ciocarliei a fost concretizata in aparitia pe coloana sonora a controversatului film `Borat`, cu o preluare dupa celebra piesa `Born to be Wild` a trupei Steppenwolf.
`Vrem sa ridicam lumea in picioare`
In concertul din aceasta seara, muzicienii din Fanfara Ciocarlia vor avea invitati de seama: Esma Redzepova, desemnata in India anilor ‘70 `Regina muzicii tiganesti`, Jony Iliev (din Bulgaria) si Kaloome (Perpignan, Franta).
Esma Redzepova a fost propusa de doua ori la Premiul Nobel pentru Pace si a sustinut, de-a lungul anilor, aproximativ 8.000 de concerte, in peste 30 de tari. Esma este renumita nu doar pentru cariera muzicala, ci si pentru implicarea sa in actiuni umanitare. Esma a adoptat, alaturi de sotul sau, 47 de copii orfani si a fost aleasa presedinte de onoare al Crucii Rosii din Macedonia, iar in 2002 i-a fost oferit Premiul `Maica Tereza`.
Referitor la concertul de azi, muzicienii se declara increzatori: `Sper ca in sala sa fie lume care ne apreciaza muzica`, afirma trompetistul Marian Mario Bulgaru, care adauga: `Pentru mine este ca un concert intr-o sala importanta din lume. Am reusit sa ridicam lumea in picioare in sali filarmonice sau de teatru, vom reusi si in Bucuresti`. In cursul zilei de ieri, muzicienii s-au pregatit serios pentru spectacol, de la pranz pana seara, dupa ora 22.00.
Util
Mai sunt bilete!
Concertul de azi se inscrie in seria de spectacole `World Music Masters`, proiect initiat de Emag!c Entertainment (companie care i-a adus in Romania pe Depeche Mode, Ricky Martin sau Duran Duran). Biletele pot fi achizitionate on-line de pe www.myticket.ro. Exista patru categorii de bilete, pretul acestora variind in functie de pozitia fata de scena: 30, 45, 60, 80, respectiv 100 de lei noi.
Incercare
Pe scena cu regii muzicii `Gipsy`
Esma Redzepova a fost supranumita `Regina muzicii tiganesti`, dar nu neaparat dupa titlul albumului sau de succes, care a fost selectat printre cele mai bune 20 de albume `World Music` din toate timpurile. In cele peste 15.000 de concerte sustinute pana acum, de doua mii de ori a participat in scopuri caritabile, un adevarat record in domeniu.
A aparut pe 586 de casete si CD-uri si a primit doua discuri de platina, opt discuri de aur si tot opt de argint. Totodata, a inregistrat un material de opt ore pentru MTV. Canta in 20 de limbi si este singura cantareata de folclor care a primit titlul de `Primadonna of the European Singing`, in 1995.
Jony Iliev s-a nascut la 150 de km sud-vest de Sofia, in Bulgaria, in cea mai mare mahala tiganeasca, o zona cu peste 20.000 de suflete. Este cel mai mic dintre cei opt frati si provine, cum altfel, dintr-o familie de muzicieni. La zece ani canta la nunti, uneori chiar o noapte intreaga.
A fost rapid remarcat si `scos in lume` pentru mai multe concerte. A ajuns preferatul publicului, atat in vestul Europei, cat si in Bulgaria, unde canta despre viata tiganilor bulgari, despre `visul numit America` sau despre noroaiele si cluburile de noapte din orasul sau natal, Kjustendil.
Florin Ghioca