Alaturi de Stonehenge, Tower Bridge si lacul Windermere, Chatsworth House este unul dintre obiectivele care beneficiaza de popularitate in Regatul Unit al Marii Britanii. Locuinta impunatoare de pe malul raului Derwent, proprietate a Ducelui de Devonshire, se afla la circa 5 km de Bakewell si 14 km de Chesterfield.
Cele trei elemente care i-au asigurat succesul au fost, la fel ca in multe alte cazuri: pozitia spectaculoasa, arhitectura eleganta si trecutul bogat. Chatsworth House poseda 126 de camere, din care aproximativ 26 accesibile publicului.
Casa a fost adaptata astfel incat viata privata a proprietarilor sa nu fie afectata de sutele de mii de turisti care ii calca anual pragul. Casa a apartinut de la inceput inaintasilor Ducelui de Devonshire, stabiliti la Chatsworth in anul 1549. Edificiul a fost reconstruit in stil clasic intre anii 1686-1707, de arhitectul Wiliam Talman, si completat ulterior de Thomas Archer.
De-a lungul timpului, numeroase personalitati au avut contact cu Chatsworth, unele doar in vizita, altele chiar vietuind pentru o vreme in acest loc. Cele mai cunoscute exemple din istorie sunt date de Regina Maria a Scotiei, in secolul XVI, si de Georgiana Ducesa de Devonshire, care a locuit aici in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.
Biblioteca si aripa nordica a Casei Chatsworth au fost adaugate intre 1790-1858, si tot cam atunci podul peste raul Derwent. Celui de-al 6-lea Duce ii revine meritul de a fi adus gradinile din jur la starea incantatoare care se vede, cu sprijinul lui Joseph Paxton.
Acesta a fost creatorul a doua mari puncte de interes, din care se mai pastreaza doar Emperor Fountain (fantana savarsita pentru a-l impresiona pe Tarul Rusiei). Great Conservatory a fost demolat pentru a fi inlocuit cu un labirint. Gradinile care inconjoara Chatsworth House nu s-au schimbat de atunci aproape deloc si atrag in fiecare an circa 300,000 de vizitatori. Chatsworth House a luat de asemenea parte la filmarea unor scene deosebite in filmul Pride and Prejudice (2005).
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro