Cu o istorie de opt secole, Chateau de Fontainebleau este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Franta, fiind in trecut locuinta preferata a suveranilor, de la incoronarea lui Ludovic VII in 1137 la caderea celui de al Doilea Imperiu in 1870, dar si locul unde manierismul italian a capatat specific francez. De fapt, manierismul francez de secol XVI avea sa poarte numele de "stil Fontainebleau", combinand decoratiunile interioare, sculptura, pictura, decoratiunile in lemn si stucatura sau metal cu arhitectura peisagistica din gradini. Castelul pe care il vedem astazi este opera mai multor generatii de monarhi francezi, care au apelat la cei mai buni pictori, decoratori si arhitecti ai vremii. Adevarat muzeu de dimensiuni impresionante, Chateau de Fontainebleau este inconjurat de superbe gradini.
Dupa ce in trecut vechiul castel de aici fusese preferat de suveranii pasionati de vanatoare, domeniul a fost practic abandonat, pana in vremea lui Francois I. La intoarcerea din captivitate, acesta va prefera sa se stabileasca la Fontainebleau, mai ales pentru padurile de aici, perfecte pentru un vanator. Cu exceptia vechiului donjon, intregul castel a fost reconstruit incepand din 1528, interioarele fiind realizate de decoratori italieni, Rosso si Primatice, care au imbinat frescele si stucatura, introducand moda italiana in spatiul francez. De atunci s-a pastrat prea putin, dar Galerie Francois I ofera cateva detalii importante. Colectionar pasionat, monarhul a adus la Chateau de Fontainebleau si primele colectii de bijuterii, roci, arme, sculptura si pictura, mai ales operele marilor maestri italienie : Leonardo da Vinci, Caritatea lui Andrea del Sarto, panze de Rafael si lucrari ale unor artisti mai putin importanti.
Henri II, fiul lui Francois I, a continuat sa infrumuseteze castelul, cu ajutorul arhitectului Philibert Delorme, realizand decoratiunile Salii de Bal si completand colectiile de arta. Odata cu Henry IV, incepe o epoca fasta pentru domeniul Fontainebleau, regele preferand sa locuiasca aici mai mult ca in orice alta parte. Henri IV a extins castelul, i-a angajat pe pictorii Dubreuil, Dubois si Freminet pentru noile decoratiuni si a supravegheat amenajarea gradinilor. Dupa moartea sa in 1610 lucrarile vor fi continuate de Ludovic XIII, fiul sau. La randul sau, Ludovic XIV va infrumuseta castelul, preferand insa sa se ocupe in special de Versailles sau Trianon, vizitand insa anual Chateau de Fontainebleau, unde aveau sa se petreaca evenimente importante din istoria Frantei, precum revocarea Edictului de la Nantes, in 1685. Strans legata de istoria monarhiei franceze, istoria domeniului si renumele sau incepeau sa atraga atentia altor monarhi europeni, artisti, scriitori.
Revolutia Franceza ar fi putut aduce sfarsitul domeniului, dar acesta scapa de distrugeri, mobilierul si o mare parte din colectia de arta fiind insa vandute. Aici s-a instalat Scoala Centrala si mai tarziu Scoala Speciala Militara. Abia odata cu Napoleon Bonaparte Fontainebleau redevine resedinta a suveranului. Imparatul remobileaza incaperile, revine periodic si chiar isi va petrece aici ultimele zile inainte de abdicarea din aprilie 1814 si plecarea pe Insula Elba. In tot acest timp gusturile lui Napoleon vor schimba destul de mult aspectul castelului si domeniului, apropiindu-l de imaginea de astazi. Va transforma vechea sala regala in Sala a Tronului, reface apartamentele personale, transforma deja celebrele Grands Appartements in Sali de receptie, renoveaza si repara stricaciunile aduse de trecerea timpului.
Traditia vizitarii domeniului si a sejururilor la Fontainebleau s-a pastrat si mai tarziu, iar Louis-Philippe va supraveghea personal cea mai ampla campanie de restaurare, aducand mobilier si decoratiuni noi, completand colectia de arta si armuri. Napoleon III va cumpara in continuare mobilier, construita in aripa Ludovic XV o noua sala de spectacole, in timp ce imparateasa Eugenie a realizat decoratiunile pentru noi saloane si a deschis un mic "Muzeu chinezesc" la parter.