Frumoasa si Bestia, Cenusareasa si Scufita Rosie sunt trei dintre cele mai cunoscute povesti pentru copii. Autorul lor, Charles Perrault, a trait in Franta in timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Despre multe dintre povestile sale se crede ca au fost scrise de Fratii Grimm, insa acestia doar au preluat ideile principale si personajele si au creat o noua versiune.
Charles Perrault s-a nascut pe 12 ianuarie 1628 la Paris, intr-o familie instarita. A urmat cursuri la cele mai bune scoli si a studiat dreptul, iar timp de douazeci de ani a indeplinit diferite functii publice in subordinea lui Colbert, prim-ministrul lui Ludovic al XIV-lea. In 1671 a devenit membru al Academiei Franceze. De-a lungul timpului a cochetat cu poezia, scriind versuri usoare si poezii de dragoste, dar a devenit celebru abia in 1697 cand a publicat volumul Histoires ou Contes du Temps passé, subintitulat Les Contes de ma Mère l’Oye (Povestile mamei mele gasca).
Volumul, care reuneste unele dintre cele mai renumite basme din toate timpurile: Scufita Rosie, Barba Albastra, Frumoasa si Bestia, Frumoasa Adormita, Tom Degetel, Cenusareasa si Motanul incaltat, i-a adus faima si l-a facut indragit de copii. Micile capodopere literare au fost preluate din folclor si repovestite intr-un stil simplu si firesc. Charles Perrault a fost astfel cel care a pus bazele unui nou gen literar: basmul. Charles Perrault a scris initial aceste povesti pentru educarea si placerea copiilor sai. Dar frumusetea lor a bucurat generatii de copii si a influentat mai apoi lumea filmului si a teatrului. Autorul s-a stins din viata la Paris pe 16 mai 1703.
Mai 2014
A.I.
editor artline.ro