In data de 27 decembrie 1831, tanarul naturalist Charles Darwin parasea portul Plymouth la bordul corabiei Beagle. In urmatorii cinci ani, Darwin a cercetat plante si animale de pe cuprinsul lumii, adunand o serie de dovezi ce vor culmina intr-una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii: teoria evolutiei prin selectie naturala.
Originea speciilor, aparuta dupa 28 de ani, in 1859, este cartea in care Darwin isi prezinta descoperirea sa epocala si care avea sa schimbe pentru totdeauna felul in care oamenii se vad pe ei insisi si lumea in care traiesc. Aici, el demonstreaza intr-un mod convingator realitatea evolutiei, si anume faptul ca animalele si plantele existente nu este posibil sa fi aparut in mod separat, ci trebuie sa se fi transformat cu incetul din stramosi comuni. Cel mai important element din carte este acela ca explica in detaliu mecanismul care duce la o astfel de transformare: selectia naturala – ideea care a dat pentru prima data inteligibilitate stiintifica evolutiei ca fenomen.
Fiind una dintre putinele opere stiintifice paradigmatice accesibile publicului larg, Originea speciilor nu numai ca a lansat stiinta biologiei moderne, ci totodata a influentat practic intreaga gandire literara, filosofica si religioasa.
Viata mea (Autobiografia) de Charles Darwin
In acest volum avem privilegiul de a face cunostinta cu Charles Darwin nu doar in calitate de om de stiinta, ci si ca prieten, ca tata, ca sot si fiu iubitor. Darwin ne face partasi la existenta sa de zi cu zi, ne impartaseste metodele sale de lucru, amintiri dragi din copilarie si din tinerete – toate acestea facand din Viata mea o carte induiosatoare si totodata captivanta.
Francis, unul dintre fiii naturalistului, intervine cu un text propriu, oferind o perspectiva inedita si bine-venita asupra caracterului si stilului de viata al tatalui sau. De asemenea, Francis ofera informatii despre arborele genealogic al naturalistului, precum si despre personalitatea bunicului si a tatalui acestuia.
Mintea indrazneata si neobosita, integritatea si simplitatea caracterului lui Charles Darwin sunt dezvaluite in aceasta relatare personala a vietii sale. Pasiunea lui pentru stiintele naturale i-a animat existenta, dar nu l-a impiedicat sa se bucure din plin de familie si prieteni, precum si de mici placeri precum lectura romanelor sau muzica.
Charles Darwin
Charles Robert Darwin (1809-1882), naturalist si geolog britanic, si-a dobandit faima in urma contributiei aduse la stiinta evolutiei. Interesul timpuriu pe care l-a manifestat fata de natura l-a facut sa-si neglijeze studiile medicale incepute la Edinburgh. Voiajul sau de cinci ani facut la bordul corabiei Beagle i-a creat reputatia de geolog eminent, iar publicarea jurnalului sau de calatorie i-a adus popularitate. In 1859, Charles Darwin isi publica propria teorie asupra evolutiei, insotita de dovezi hotaratoare, in volumul Originea speciilor. Este considerat una dintre cele mai infuente persoane din istorie.
Editura Herald
Februarie 2017