Pana in anul 1920, Chaouen a fost un univers inchis pentru europeni. La aproape un secol de cand si-a deschis portile, orasul reuseste sa conserve numeroase trasaturi medievale chiar sub influenta civilizatoare a Occidentului. Chaouen este unul dintre cele mai frumoase orase din Maroc, fiind supranumit de cei care au avut prilejul sa-l descopere “Paradisul muntelui”. Apropierea de orasul Tangier, pecum si de enclava spaniola Ceuta, face astazi din el o destinatie cautata in nordul Africii.
Emblematica este culoarea albastra a cladirilor, adusa aici in evul mediu de populatia evreiasca refugiata dupa Reconquista spaniola. In traditia evreilor, albastrul era un simbol al sfinteniei si un protector impotriva raului.
Daca ai deprins exercitiul sa citesti istoria locurilor in tipologia si infatisarea edificiilor, atunci Chaouen este o carte deschisa. Orasul a fost fondat in 1471 ca o mica fortificatie maura ce dainuie pana astazi.
Principalul punct de interes este Medina (Orasul Vechi), dimpreuna cu piata centrala Uta el-Hammam, cu Marea Moschee si vechea fortareata cunoscuta sub numele de Kasbah. Strazile cetatii sunt captusite cu tarabe care vand obiecte marocane traditionale de artizanat.
Constructia defensiva, opera a sultanului Moulay Ismail, este astazi un muzeu care expune tinute traditionale, instrumente muzicale, arme si o colectie impresionanta de fotografii infatisand piata Uta el-Hammam si Kasbah in anii ’20 ai secolului trecut.
Exista de asemenea mai multe trasee in muntii din apropiere care surprind cu peisaje inedite. Una dintre cele mai cunoscute locatii este Podul lui Dumnezeu, o formatiune naturala care ofera o imagine spectaculoasa asupra vaii. Cunoscatorii recomanda de asemenea parcurgerea drumului pana la satul Akchour, desi pentru turistii nepregatiti aceasta ar putea fi o adevarata provocare.
Ras el Maa (Cascada) se afla la est de Medina si este unul dintre punctele in care locanicii se racoresc sau obisnuiesc sa spele rufele si covoarele duminica.
O perspectiva buna asupra orasului, recomandata fotografilor si nu numai, mai ales la apusul Soarelui, este cea din dealul Hotelului Atlas. In acest loc se poate ajunge urmand drumul care pleca de la poarta sudica a Medinei (Bab el-Ain) si duce la poarta de est (Bab Souk), apoi prin cimitirul vechi pana in partea de sus a dealului.
Cat priveste specialitatile culinare locale, poate cea mai apreciata este baissara. Nu stati de-o parte nici daca vi se aduc inainte: tajine (tocana de legume cu carne de capra sau de oaie), harira (supa de tomate), kofte (chiftele) sau tagras (peste). Alcoolul nu este disponibil oriunde, cum suntem obisnuiti in orasele noastre din Europa, dar este totusi de gasit. Ceaiul de menta este cea mai raspandita bautura.
Sursa foto: wikitravel.org
I. C.
editor artline.ro