Un loc special in istoria Frantei, Chantilly a fost in secolele X - XIV proprietatea lorzilor de Senlis, care au construit aici si primul castel, intre 1386 - 1394 fiind ridicata si o impresionanta fortareata, din pacate distrusa in timp. Ulterior, domeniul a fost mostenit de Guillaume de Montmorency, care l-a lasat mostenire fiului sau, contele Anne de Montmorency, o importanta personalitate a Renasterii franceze. Colectionar renumit, acesta a renovat castelul vechi si in 1560 termina constructia unui al doilea castel, mai mic, pe o insula aflata la sud de fortareata. Foarte bine pastrata, aceasta constructie s-a schimbat prea putin de atunci. Mai tarziu se va amenaja parcul si se va construi Casa Sylvie, iar Ludovic XII va transforma Chantilly in domeniul sau de vanatoare.
Ulterior domeniul va fi mult schimbat, va fi creat Marele Canal, castelul a fost extins si modificat, iar in scurt timp a devenit un loc de intalnire al curtii regale si un centru cultural si in special literar de prima importanta. Aici au lucrat unii dintre marii artisti si arhitecti ai vremii, s-a deschis o renumita fabrica de portelanuri, iar mai tarziu s-a construit si castelul Enghien.
In perioada Revolutiei Franceze domeniul a fost jefuit, o parte din cladiri distruse total sau partial, numeroase opere de arta au disparut pentru totdeauna. Abia dupa 1815 printul Louis Joseph a incercat sa redea stralucirea domeniului, lasand intreaga sa avere in 1830 nepotului sau Henri d'Orleans, Duce de Aumale. Dupa ce in 1848 a parasit Franta, acesta s-a intors in dupa 1870, cand l-a angajat pe Honore Daumet, cerandu-i sa reconstruiasca integral vechiul castel, pe fundatia medieval, intr-o maniera renascentista. Iar in 1884 impresionantul domeniu a fost donat catre Institut de France.
Un loc cu un farmec deosebit, domeniul Chantilly include astazi castelul cu un superb muzeu de arta, biblioteca, parcul, hipodromul, padurea si terenurile adiacente. In total sunt aproape 20.000 de acri, cu monumente si paduri de o rara frumusete.