Cezar Bolliac - portret realizat de Th. Aman
Cezar Bolliac, poet si publicist roman, s-a nascut pe 25 martie 1813 la Bucuresti. Primii ani de studiu ii face acasa sub indrumarea dascalului grec Neofit Duca. Isi continua studiile la Colegiul Sfantul Sava, avand ca profesor pe I.Heliade- Radulescu.
In 1830 se inroleaza cu gradul de iuncher in armata, dar se retrage la scurta vreme pentru a se dedica literaturii. Chiar autorul marturiseste: "Am lasat scoala pentru armata, am lasat armata pentru litere, am lasat literele pentru publicistica".
In 1836, Bolliac scoate impreuna cu C.G. Filipescu publicatia "Curiosul", suspendata dupa cateva numere, in jurul careia dorea sa infiinteze o societate literara. Editeaza si conduce si alte publicatii, precum "Popolul suveran" (1848), "Espatriatul" (1849), "Buciumul" (1862), "Trompeta Carpatilor" (1865).
In 1842 este numit procuror la un tribunal din Bucuresti si activeaza in comitetul societatii secrete revolutionare "Fratia". Activitatea politica, paralela cu cea literara, il fac sa fie anchetat si exilat cu ocazia conspiratiei din 1840, la schitul de la Poiana Marului.
In literatura, Cezar Bolliac debuteaza cu un volum de meditatii in proza, "Operile lui Cezar Boliac. Meditatii", aparut in anul 1835. Publica in revista "Foaie pentru minte, inima si literatura" articolul "Catre scriitorii nostri" in 1844. In aceeasi revista apare doi ani mai tarziu articolul "Poezie". De asemenea, scrie si publica alte doua volume de poezii, "Poezii noua" in 1847 si "Poezii umanitare" in 1866.
Cezar Bolliac este unul dintre fruntasii revolutiei de la 1848, participand la toate actiunile ei importante. Dupa infrangerea Revolutiei se refugiaza in Transilvania, unde sta pana in toamna lui 1849, cand trece prin Constantinopol si ajunge la Paris spre sfarsitul anului 1850.
La Paris ii apare in 1857 poemul "Domnul Tudor. Episode de la revolution roumaine de 1821". In acelasi an revine in tara si ocupa functia de director al "Monitorului Adunarii Ad-hoc", unde sustine Unirea si, in timpul pregatirilor electorale, opteaza pentru dubla alegere a lui A.I. Cuza.
Cezar Bolliac moare la 25 februarie 1881 la Bucuresti.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro